Doktor Bubó eseteiA családfa — Jártó Kocsis Edit

2009. március 12., csütörtök, Család

Amióta Kerekerdő is ismert része a világnak, nemcsak a divat, hanem a tudás, a felvilágosodás is kezdte megváltoztatni lakóit.

Így került napirendre a családfakutatás is, egy kicsit divatként, egy kicsit tudásként, egy szikrányit kíváncsiságból, egy kicsit nosztalgiából.

Öszvér Vendel is elballagott szabad idejében a levéltárba, megnézte az összes fellelhető adatot, és először igen elégedett volt, de csakhamar búskomorságba esett. Így került Doktor Bubóhoz.

A doki, amikor meglátta páciense lekonyuló fülét, tudta, ennek fele sem tréfa. Tapintatosan kezdte felgöngyölíteni az esetet.

Kiderült, hogy a családfához tartoztak a zebrák, a magasrangú katonák, csíkos fokozatokkal ellátott generálisok, akik közül némelyek politikai karriert is befutottak. Aztán ide tartozott a lovak változatos nemzedéke is a vadaktól az arab telivérekig. Volt köztük harci mén, versenyló, na és hát igavonó ló is, de ez utóbbiról nem tesz bővebben említést a történelem. — Sport és politika, mind igazi férfias foglalkozás! — fakadt ki egyszer csak Vendel.

Doktor Bubó összehúzta szemöldökét, mert már kezdte gyanítani a bajnak a gyökerét.

A rokonaim közé tartoznak a szamarak is — vallotta Vendel —, csupa makacs, öntörvényű jószág, de bárhogy vélekednek is róluk, nem lehetett semmi képtelenséget, megalkuvást, átpártolást rájuk erőltetni. Voltak közöttük muzsikusok — lásd a brémaiakat —, de professzorok is akadtak szép számmal, no meg nyájfelügyelők és nyájmenedzserek is.

Nagyot fújt, és elhaló hangon folytatta: — Mi, öszvérek meg csak húzunk, húzunk, és semmi sem jut nekünk sem a tiszteletből, sem a dicsőségből.

A doktor a lelke mélyén tudta, hogy Vendelnek igaza van, de hát valakinek dolgoznia is kell... s dolgozni sem lehet keserű szájízzel, örömtelenül. — Hm! Hogy is mondta az a régi költő — elmélkedett dr. Bubó —, valahogy így: ,,Dolgozni csak pontosan, szépen... úgy érdemes".

Mentő ötlete támadt. — Hallottál már a magashegyi expedíciókról? — kérdezte páciensét. Az bánatosan rázta meg öszvérfejét.

— Az öszvérek kitűnő alpinisták, egészen nagy magasságokba feljutnak, könnyen kapaszkodnak, és kitartóak — mondta —, ők viszik fel a csúcsra, amit a többiek nem bírnak, a nehezét...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-12: Sport - x:

Rangadót nyert a Papolci FC (Labdarúgás) — Áros Károly

Rangadóval indult az V. liga tavaszi küzdelemsorozata: Papolci FC—Kökös 5—2. Góllövők: Majláth L., Kiss C. 3, Constantin, illetve Mocanu A., Molnár L. A folytatásban többnyire a vendéglátók nyertek, kivételt Kilyén képezett: Kilyén—Kőröspatak 1—3 (gólszerzők: Papp Cs., illetve Kedves L. 2, Ráduly), Kézdiszentkereszti Nemere—Szotyor 7—0 (Bartha, Molnár Zs. 2, Bardoc, Szalló L. 2), Uzon—Nagybacon 3—1 (Lőrincz, Szabó Z., Gáll, illetve Veress T.), Maksa—Torja 2—1 (Szigeti, Miksán, illetve Kurcsi L.). Végül egy szomorú hír: Kommandó visszalépett. Így aztán minden tavaszi mérkőzését az ellenfelek javára írják, sőt, az őszi Kommandó—Kilyén találkozót is.
2009-03-12: Család - x:

Hibák a gyerek etetésénél (II.)

Sok kisgyerekes szülő számára mindennapos kihívást jelent, hogy olyan ételt tudjon feltálalni, amit a kicsi meg is eszik. Pedig néhány apró trükk segítségével még a legválogatósabb gyereket is rá lehet bírni, hogy új ízeket próbáljon ki. Fontos, hogy elkerüljük a hat legalapvetőbb hibát, amelyet a legtöbb szülő elkövet.