II.Hibák a gyerek etetésénél

2009. március 12., csütörtök, Család

Sok kisgyerekes szülő számára mindennapos kihívást jelent, hogy olyan ételt tudjon feltálalni, amit a kicsi meg is eszik. Pedig néhány apró trükk segítségével még a legválogatósabb gyereket is rá lehet bírni, hogy új ízeket próbáljon ki. Fontos, hogy elkerüljük a hat legalapvetőbb hibát, amelyet a legtöbb szülő elkövet.

4. A gyerek előtt fogyókúráznak.

A gyerekek eltanulják a szülők étkezési szokásait, és nagy valószínűséggel azt eszik, amit az anyjuk és az apjuk. Erre az összefüggésre nagyon kell figyelniük azoknak a szülőknek, akik fogyókúráznak. Azok az anyák, akik túl sokat foglalkoznak a súlyukkal, hajlamosabbak arra, hogy a lányukat is eltiltsák bizonyos ételektől, vagy bátorítsák őket is a fogyókúrára. A baj ezzel az, hogy a tilalmon alapuló diéta a legtöbb embernél nem működik, viszont nagy elcsábulásokhoz és elhízáshoz vezet. Azzal, hogy rendszertelen táplálkozáshoz szoktatják a gyereket, a szülők étkezési rendellenességek, egy életre szóló mániákus diétázás veszélyének is kiteszik őket.

5. Unalmasan főznek.

A szülők gyakran tálalnak egyszerű, párolt zöldséget ― nem csoda, hogy ezt vonakodnak megenni a gyerekek. Pedig nem kellene félni a zöldségfélék ,,megbolondításától"; egy kis vaj, dresszing, sajtszósz vagy barna cukor sokkal kívánatosabbá teszi a gyerekek számára az ételt. Ha pedig egy kis zsiradékot adunk a zöldséghez, azzal még jót is teszünk, mert könnyebben felszívódnak a szervezetben a zsírban oldódó tápanyagok. Ez a pár extra kalória nem nagy ár azért, hogy a gyerekkel megszerettessük a zöldségféléket!

6. Túl gyorsan feladják.

A szülők túl gyakran mondják valamire: ,,ezt az én gyerekem sosem enné meg". Lehet, hogy ez a pillanatnyi helyzetben igaz, de ne feledjük, hogy az evési szokások gyakran változnak! A testvérek és a barátok is megváltoztathatják a gyerek evési szokásait. A szülőknek ezért mindig többféle egészséges ételt kell tálalniuk, még akkor is, ha a gyerek meg sem hajlandó kóstolni azokat! Hiszen egy kisgyereknél akár hónapokig is próbálkozni kell ahhoz, hogy végre elfogadjon egy addig ismeretlen ételt. Legalább tizenötször tegyünk az asztalra egyféle ételt, hogy lássuk, elfogadja-e a gyerek, vagy sem. Ha végre hajlandó megkóstolni, akkor a szülőknek hasonló színű vagy ízű ételekkel kell próbálkozniuk, így egyre változatosabbá tehetik a gyerek étrendjét.

(Forrás: http://www.noe.hu/)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-12: Család - x:

A családfa (Doktor Bubó esetei) — Jártó Kocsis Edit

Amióta Kerekerdő is ismert része a világnak, nemcsak a divat, hanem a tudás, a felvilágosodás is kezdte megváltoztatni lakóit.
2009-03-12: Család - x:

Kicsiknél is mind gyakoribb a vesekő (Háziorvos)

A veseköves roham valaha a középkorú felnőtteket sújtotta, ám a szakorvosok megfigyelése szerint mind több a gyerek efféle panaszokkal.