Sólyom László esete Traian Băsescuval - Simó Erzsébet

2009. március 17., kedd, Máról holnapra

Dicső államelnökünk szemmel láthatóan melléfogott Sólyom László vegzálásával. Természetesen, akadnak a román politikai életben olyan szereplők, akik fűt-fát kitaláltak menteni a menthetetlent, de a tény, hogy a román hatóságok megtagadták a Magyar Köztársaság elnökének, hogy repülőgéppel, illetve helikopterrel utazzék a Nyerges-tetőre, példátlan az európai demokratikus államok történetében.

Nem lesz könnyű sem a román külügy, sem a közlekedésügy miniszterének a magyarázkodás. Cristian Diaconescu bölcsen hallgat, helyette Titus Corlăţean, a szenátus külügyi bizottságának elnöke próbálta elhitetni a közvéleménnyel: casus bellinek tekinthető, hogy Sólyom László hivatalának angol nyelvű levelében Hargita megyei önkormányzatot írtak, s e szóval szíven szúrták az egységes, sérthetetlen, oszthatatlan és főképp örök nemzetállamot. Radu Berceanu cinikus nyilatkozata, miszerint, aki katonai repülőn akar utazni, annak vállalnia kell a kellemetlen következményeket is, hazugság, melynek neki lehet támaszkodni. Köztudott, nem Sólyom László az egyetlen államfő, aki katonai gépet használ. Berceanu például megcsókolná Barack Obama talpát, ha kétnapos mamaiai üdülésre kérne berepülési engedélyt az amerikai légierő egyes számú gépével. Mint ahogyan nem polgári géppel tette tiszteletét annak idején Bukarestben sem Sarkozy, sem Putyin elnök.

Különben nagyon is kilóg a lóláb. Közeledik az elnökválasztás, Băsescu bármi áron még öt esztendeig a Cotroceni-palota ura akar maradni. A hatalom igazi ízét most, e hónapokban tapasztalta meg, amikor de facto a miniszterelnöki teendőket is magához ragadta. Már nem a palota rabja, nincs elszigetelve, nem támadják a pártok és a parlament. Most ő az úr, s az is akar maradni, ha kell, nacionalista húrokat penget, hogy megnyerje Vadim Tudor, Gigi Becali szavazóit, ha kell, a székelyeknek gazsulál, s ha úgy kívánja majd érdeke, akár a sokat mocskolt sajtómogulokkal is békét köt.

Hogy mennyit ártott az államfő felfuvalkodott döntésével a román—magyar kapcsolatnak — ne áltassa senki magát, e kérdésben ő mondta ki az első és utolsó szót —, édeskeveset érdekli. Talán az unió tagállamainak elképedésén kénytelen lesz kissé elgondolkodni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-03-17: Magazin - x:

Bronzkori ,,jószomszédság”

Ékírásos agyagtáblát fedeztek fel szír régészek, amely a bronzkori ,,jószomszédi" viszonyokról árulkodik. A Katana környékén talált agyagtáblán, amely Kr. e. 1700-ból származik, egy asszony, bizonyos Kimar Askara története olvasható. A nőnek falat kellett emeltetnie, hogy elválassza otthonát szomszédja, Akla Asmieh házától. Ezért, valamint az ingatlanján elvégzett kisebb-nagyobb javításokért az asszony 25 gramm ezüstöt fizetett — olvasható az Archaeologica régészeti hírportálon.
2009-03-17: Közélet - x:

Összefogás az ágyúöntő hős sírjánál - Szekeres Attila

Díszőrség mellett megkoszorúzták Gábor Áron síremlékét
Rendhagyó ünnepség színtere volt Gábor Áron eresztevényi sírja vasárnap délelőtt. Ezúttal a megemlékezésen nem vett részt egyetlen politikus sem, nem jelentek meg a testvértelepülések elöljárói, nem volt rezesbanda, az indulókat hangszóró kürtölte szét, ám az ünnepség, melyet első ízben tartottak a kis református templomban, annál bensőségesebb volt.