Összefogás az ágyúöntő hős sírjánál - Szekeres Attila

2009. március 17., kedd, Közélet

Díszőrség mellett megkoszorúzták Gábor Áron síremlékét

Rendhagyó ünnepség színtere volt Gábor Áron eresztevényi sírja vasárnap délelőtt. Ezúttal a megemlékezésen nem vett részt egyetlen politikus sem, nem jelentek meg a testvértelepülések elöljárói, nem volt rezesbanda, az indulókat hangszóró kürtölte szét, ám az ünnepség, melyet első ízben tartottak a kis református templomban, annál bensőségesebb volt.

A hagyományhoz híven először a maksai református templomkertben levő kopjafát koszorúzták meg, majd az ünneplők lóháton, szekérrel, gyalog felvonultak Eresztevénybe, Gábor Áron impozáns síremlékéhez. Itt már helybeliek és a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum tanulói várták a menetet. Az emlékezés koszorúinak és virágainak elhelyezése után, a hideg, szeles időre való tekintettel a templomba vonultak az emlékezők. Oláh-Badi Álmos, Maksa község polgármestere ünnepi beszédében utalt a magyar államfő beutazása körüli bonyodalmakra, a nyerges-tetői felemelő ünnepségre, és hangsúlyozta, kivívott jogainkat nem engedjük eltiporni, s most az a feladatunk, hogy a múltra emlékezve jövőt építsünk. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Babos Barabás Berta sepsibesenyői, Eresztevénybe beszolgáló református lelkész, aki Pál apostolnak Timóteushoz írott leveléből merített igére építette beszédét. Kifejtette, jó tudni, kik voltak elődeink, mit tettek értünk, mert csak annak a nemzetnek van jövője, amely méltóan értékelni tudja múltját. Ahhoz kérte Isten segedelmét, hogy fogjunk össze, s együtt építsük jövőnket. Az ünnepségen közreműködtek a maksai Orbán Balázs Általános Iskola és a kézdivásárhelyi Nagy Mózes líceum diákjai.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-03-17: Máról holnapra - x:

Sólyom László esete Traian Băsescuval - Simó Erzsébet

Dicső államelnökünk szemmel láthatóan melléfogott Sólyom László vegzálásával. Természetesen, akadnak a román politikai életben olyan szereplők, akik fűt-fát kitaláltak menteni a menthetetlent, de a tény, hogy a román hatóságok megtagadták a Magyar Köztársaság elnökének, hogy repülőgéppel, illetve helikopterrel utazzék a Nyerges-tetőre, példátlan az európai demokratikus államok történetében.
2009-03-17: Közélet - x:

Tizenhárom nap színház - Váry O. Péter

Jelenet a Katona József Színház A karnevál utolsó éjszakája című előadásából
Fennállásának hatvanadik évfordulóját a Reflex Nemzetközi Színházi Biennálé első kiadásával ünneplő sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház tömény teátrumi élményre hívogat: mától tizenhárom napon át minden este előadások, olykor kettő is.