Emil Boc a parlamentbenA kormányfő diétája - Demeter J. Ildikó

2009. március 17., kedd, Közélet

A gazdaságnak szándékszik új lendületet adni a kormány a tegnap délelőtti ülésén kidolgozott, 23 pontos, 13 milliárd eurós intézkedéscsomagjával, amelyet Emil Boc kormányfő délután a parlamentben, az ország gazdasági helyzetének vitáján is bemutatott, s amelyet az NLP kezdeményezett.

Emelt infrastrukturális beruházások, a cégek és polgárok védelme, az elhízott állami bürokrácia lefogyasztása, a jelenleg 550 tételből álló adó- és illetékrendszer egyszerűsítése, a hitelezés újraélesztése szerepel a programban, és ezt a gazdaság teljesítményéhez alkalmazkodva szükség esetén módosítani fogják. Elmondta, hogy az előző kormány a 2007. és 2008. évi gazdasági fellendülés idején 7,8 százalékos növekedés mellett 5,2 százalékos államháztartási hiányt hagyott hátra, ugyanakkor a belső nemzeti össztermék 6 százalékát fordította beruházásokra — az új kabinet azonban a recesszió idején is előrelép, és a költségvetés 7 százalékát szánja az infrastruktúra fejlesztésére.

Călin Popescu Tăriceanu volt kormányfő élesen bírálta utódját, szerinte a jelenlegi kormány arra sem volt képes, hogy saját válságkezelő csomagot dolgozzon ki, hanem szolgai módon átvette a Nemzetközi Valutaalapnak a harmadik világ országaira készült programját. Dan Nica kormányfőhelyettes szerint még nem tudni, mekkora hitelt vesz fel Románia, de eddig a korábban tervezett válságintézkedések kevesebb, mint felét ültette gyakorlatba a Boc-kormány. Elsőként az előző kabinet kifizetési kötelezettségeinek rendezése mellett döntött, 2,1 milliárd euró értékben. A Tăriceanu-kormány beszállítói március folyamán kapják meg pénzüket. A további tervek között szerepel az újra befektetett nyereség adómentesítése, bizonyos területek előfinanszírozása, a turizmus és a mezőgazdaság fellendítése is. Az RMDSZ részéről Lakatos Péter mondott véleményt, szerinte a program a válság tizenkettedik órájában érkezett, de több pontja inkább a túlélést, mint a gazdaság fellendítését szolgálja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1341
szavazógép
2009-03-17: Közélet - x:

Tizenhárom nap színház - Váry O. Péter

Jelenet a Katona József Színház A karnevál utolsó éjszakája című előadásából
Fennállásának hatvanadik évfordulóját a Reflex Nemzetközi Színházi Biennálé első kiadásával ünneplő sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház tömény teátrumi élményre hívogat: mától tizenhárom napon át minden este előadások, olykor kettő is.
2009-03-17: Közélet - x:

Vizsgálat a gépkocsi-beíratásokkal foglalkozó irodánál - Farcádi Botond

A belügyminisztérium illetékes ellenőrző szervétől kér vizsgálatot Codrin Munteanu prefektus a gépkocsibejegyzéseket és hajtási jogosítványok kiállítását végző irodánál.