Ünnep a bodvaji kohónál - Hecser László

2009. március 17., kedd, Közélet
Sűrű havazásban, hideg szélben emlékeztek szombaton Erdővidék legjelentősebb ipartörténeti emlékművénél, a bodvaji kohónál az 1848-as forradalom és szabadságharc eszméire és hőseire. A százhatvan esztendeje Gábor Áron által a forradalom szolgálatába állított kohónál mintegy háromszázan gyűltek össze.

Bacon község polgármestere, Bardocz Csaba úgy fogalmazott, 1848 azért jelentős a magyar nép történelmében, mert a nemzet ekkor döbbent rá, elég társadalmi és politikai erővel rendelkezik ahhoz, hogy a polgári vívmányokat szentesítse, s mindenki számára elérhetővé tegye. Akkor döntöttek a jobbágyság megszüntetéséről, a törvény előtti egyenlőségről, a közös teherviselésről és a népjogok tiszteletben tartásáról. Mint fogalmazott, Erdővidék büszke lehet, amiért ezt a nemes harcot több száz katonával támogatta.

Cserey Zoltán történész a Bodvajban készült ágyúk jelentőségéről beszélt. Mint mondta, Gábor Áron ágyúi nem tartoztak a legcsinosabbak közé, de megbízhatóságuk és hatékonyságuk megkérdőjelezhetetlen volt, és komoly lélektani hatással is bírtak. Annyira jól sikerültek — emelte ki Cserey —, hogy még Kossuth Lajos sem feledkezett meg méltatni az ágyúkészítő székely mesterembert.

A megyei tanács alelnöke, Demeter János az elmúlt időszak néhány történésére építette beszédét. Mint mondta, olyan időszakot élünk, mely nem kedvez nekünk, hiszen a nemzetünk összetartozását jelképező világtalálkozót egyesek diszkriminatívnak ítélik, majd a diplomáciát félretéve a Magyar Köztársaság elnökét tanácsolnák el az összmagyarság nemzeti ünnepén való részvételtől. Meggyőződése, hogy mindezek ellenére, ha közösen cselekszünk, ha összefogunk, ,,jó magot vetve, idővel jó termést arathatunk".

Idős Antal István nyugalmazott lelkipásztor áldásában a forradalmárokat az élet védelmezőinek nevezte, majd úgy fogalmazott, hogy ,,addig él a nemzet, míg halottai az emlékezetekben megmaradnak".

A megemlékezésen fellépett a Csala kürtje fúvószenekar, a zalaegerszegi Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközépiskola diákkórusa, az olaszteleki Harmónia kórus, a nagybaconi Benedek Elek Egyesület kórusa, Baló László és Róbert magyarhermányi diákok énekeltek, Farkas Boglárka és Farkas Domokos pedig szavalatokkal színesítette az ünnepséget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-03-17: Közélet - x:

Március 15. Gelencén - Iochom István

Gelencén a magyar forradalom és szabadságharc 161. évfordulója megünneplésére vasárnap délután a Hősök terén került sor, ahol nagyszámú helybeli mellett a község két testvértelepülésének, Nagybánhegyesnek és Balatongyöröknek küldöttei is jelen voltak.
2009-03-17: Közélet - x:

A vers él és élni fog

A vers és a versmondás iránti érdeklődés megőrzéséért, valamint, hogy a fiatalabb nemzedékek is megismerhessék az igazi versmondást — e kettős szándékkal állították össze az árkosi Szentkereszty-kastélyban bemutatott versműsorukat D. Vásárhelyi Katalin, B. Piroska Klára, Darvas László és Kalamár György színművészek, illetve a zenei kíséretről gondoskodó Deac Marius. Szubjektív szelekció válogatásuk — vezette fel D. Vásárhelyi Katalin, a 2000-ben a Charta Kiadónál megjelent Özönvíz című antológia hét költőjének — Bogdán László, Czegő Zoltán, Csíki László, Farkas Árpád, Magyari Lajos, Tömöry Péter, Vári Attila — verseiből készült műsort.