Dávid Ibolya emelt fővel vállalja a szétesést

2009. március 17., kedd, Világfigyelő
Egy hét múlva nem lesz saját frakciója az MDF-nek. A pártelnök maga jelentette be az országgyűlésben, hogy büszkén vállalja a függetlenséget, legfeljebb néhány hétig nem lesz alkalma napirend előtti beszédet tartani.

Közben azonban keresik a jogi kiskaput, hogyan lehetne áprilisban újjáalakítani a képviselőcsoportot. Csáky András hivatalossá vált kilépésével megszűnt az MDF parlamenti frakciója. A parlamentben Dávid Ibolya napirend előtt azt mondta, emelt fővel vállalja a függetlenséget. A pártelnök ugyanakkor fél mondatban utalt arra, hogy a frakció nélküli állapotot néhány hetes átmenetnek tekinti. Hasonlóan nyilatkozott a képviselőcsoport megszűnéséről Herényi Károly is. A párt eddigi frakcióvezetője azt mondta, minden erővel azon lesznek, hogy hamarosan újjáalakítsák a képviselőcsoportot, ami addig kilenc fővel is közös döntéssel hozza meg határozatait. Herényi nem árulta el, hogy az újjáalakításnál kire számítanak.

Állítólag a párt azt a házszabályi kiskaput próbálja kihasználni, amely tételesen tiltja ugyan a függetlenné válás után fél évig frakcióhoz csatlakozást, vagy új frakció alapítását, de nem rendelkezik régi frakció újjászervezéséről. A párt a frissen távozott Csáky képviselő helyére a Fideszből kilépett Császár Antalt szemelte ki. Császár tavaly október 27-én jelentette be, hogy otthagyja a nagyobbik ellenzéki pártot, így az ő féléves kötelező független képviselősége alig több mint egy hónap múlva, április 27-én jár le. Beszervezésével ismét 10 fősre egészülhet ki az MDF, ha a párt jogi érvelését elfogadja a házbizottság.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-03-17: Közélet - x:

Szónokverseny Kézdivásárhelyen

Az RMDSZ kézdivásárhelyi szervezete március 12-én ötödik alkalommal szervezte meg a középiskolások számára kiírt Zúg március szónokversenyt.
2009-03-17: Világfigyelő - x:

Nem volt elmebeteg a német ámokfutó

Az Európai Uniónak a jövőben hatékonyabban kell felvennie a harcot a fiatalkori bűnözéssel. Erről állapodott meg vasárnap Berlinben hat uniós tagállam, Lengyelország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia, Spanyolország és a vendéglátó Né­metország belügyminisztere.