MementóOlaszteleki Nagy Imre — Kisgyörgy Zoltán

2009. március 18., szerda, Magazin

Tanyai Nagy Imre néven ismerték ezt a földbirtokost és nagyon művelt embert, akinek utódait száműzte, vagyonát, olaszteleki tanyáját elsajátította a totalitárius rendszer. 1878-ban született, és hatvanöt esztendővel ezelőtt, 1944-ben hantolták el a szülőfalu temetőjében.

Ebből a faluból került a neves Székelyudvarhelyi Református Kollégiumba, ahol kiváló tulajdonságokról tett tanúbizonyságot, akárcsak dédnagyapja, aki Sátoraljaújhelyről puskamívesként került Erdővidékre, és fegyverkovácsként dolgozott az 1848―49-es szabadságharc idején az erdőfülei vashámornál. Főiskolát végzett Debrecenben és Budapesten. Ekkor ismerkedett meg a földtannak olyan jeles képviselőivel, mint Papp Károly, Szádeczky Kardoss Gyula, Pálffy Móric. Itthon töltött nyarai idején szorgalmasan kutatta Erdővidék földjét, a közeli Persá­nyi-hegység kőzet- és ásványvilágát. Megfigyeléseket végzett a Homoród völgye, Keresztényfalva, Ótohán és Újsinka vidékén. Olaszteleki lakása szállóhelye és kiindulópontja volt a XX. század harmincas éveiben szervezett híres Hargita-expedícióknak. Tudományos munkájának elismeréseként tagjául választotta a Magyarhoni Földtani és Természettudományi Társulat. 1922-től Budapestről végleg hazaköltözött, és bodosi Budai József utódaként gyümölcsnemesítéssel foglalkozott. Faiskolá­jából nem hiányzott egy Budai-gyümölcsfajta sem. Kísérletezésének eredménye a Szádeczky-alma, amely ma is terem Olaszteleken, nemkülönben a Czetz-alma, melyet Gidó­falván, Czetz szülőfalujában honosított meg a Kátai család. Téli esténként fiával, Nagy Ferenccel (a sepsiszentgyörgyi Székely Nép szerkesztője volt) együtt gazdaköri tanfolyamokat szervezett Olaszteleken. 1901―1944 között jelentős madártani megfigyeléseket végzett. Összesen 72 madárfajt figyelt és tanulmányozott, így nemcsak a földtan és a pomológia, hanem az ornitológia erdővidéki úttörőjeként is számon tartjuk. Madártani munkásságának eredményeit az ismert erdélyi származású tudós, Kováts Lajos dolgozta fel és tette közzé a Revista Muzeelor 1970-es kötetében, földtani hagyaté­kát e sorok írója a Székelykeresztúri Múzeum emlékkönyvében (1974). Sú­lyos betegségben hunyt el 66 éves korában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-17: Világfigyelő - x:

Röviden - Simó Erzsébet

Vizsgálják a budapesti rendőri intézkedéseket
Vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, hogy megállapítsa, az állami szervek, főként a rendőrség, miként biztosította a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot és a sajtó szabadságát március 15-én. Szabó Máté tegnapi közlemé­nyében tudatta: a gyülekezési és a személyes szabadsághoz való joggal, a véleménynyilvánítási és a sajtószabadsággal, valamint a hátrányos megkülönböztetés tilalmával összefüggő visszásságok gyanúja miatt vizsgálatot indított.
2009-03-18: Magazin - x:

Róma humora

Az ókori Róma lakosai nem voltak híján a humorérzéknek és az öniróniának, legalábbis egy antik viccgyűjtemény tanúsága szerint.