Röviden - Simó Erzsébet

2009. március 17., kedd, Világfigyelő
Vizsgálják a budapesti rendőri intézkedéseket

Vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, hogy megállapítsa, az állami szervek, főként a rendőrség, miként biztosította a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot és a sajtó szabadságát március 15-én. Szabó Máté tegnapi közlemé­nyében tudatta: a gyülekezési és a személyes szabadsághoz való joggal, a véleménynyilvánítási és a sajtószabadsággal, valamint a hátrányos megkülönböztetés tilalmával összefüggő visszásságok gyanúja miatt vizsgálatot indított.

Az ombudsman tájékoztatása szerint a vizsgálat tárgya lesz az is, hogy megfelelt-e a jogszerűség, a szakszerűség és az arányosság követelményének a kényszerítő eszközök alkalmazása, illetve azok indokolatlanul érintettek-e olyan embereket, akik nem vettek részt rendbontásban. Az állampolgári jogok biztosa vizsgálja továbbá, hogyan hatottak a közelmúltban hatályba lépett jogszabályok az alapvető jogok gyakorlására és biztosítására. Szabó Máté közleményében emlékeztetett, hogy az elmúlt évben munkatársaival csaknem valamennyi nagyobb budapesti közterületi rendezvényt a helyszínen nyomon követte, és az összegyűjtött tapasztalatok alapján elkészíti ,,gyülekezési jogi projektjét". A nemzeti ünnepen a rendőrség harminchét embert állított elő. Négy embert őrizetbe vett a nyomozó ügyészség, és további tizenegy ellen tett feljelentést a rendőrség, amiért a nemzeti ünnepen hivatalos személy elleni erőszakot és előkészületét, valamint a hatóság eljárásának megzavarása bűncselekményét követték el — összegezte a vasárnapi eseményeket a BRFK tegnap közleményben. A rendőrség megállapította, hogy az a két férfi, akit délelőtt a Kossuth téren ,,intézkedés alá vontak" amiatt, mert transzparenseket tartott magánál, nem követett el szabálysértést

Őrzik a Vereckei emlékművet, Petőfi szobrát

Személyesen felügyeli a kárpátaljai magyar emlékművek megrongálása és meggyalázása ügyében folyó nyomozást az ukrajnai megye kormányzója. Oleg Havasi tegnap ungvári hivatalában találkozott az Ukrán Biztonsági Szolgálat Kárpátalja megyei főosztályának vezetőjével, Bogdan Tivodarral és a megye rendőrparancsnokával, Pavlo Kononenkóval, akikkel áttekintette a magyar emlékművek ellen elkövetett atrocitások ügyében folyó nyomozás állását. Havasi arra kérte a megye rendvédelmi szerveinek vezetőit, hogy tegyenek meg mindent a ,,vandál cselekedetek" elkövetőinek kézre kerítése és felelősségre vonása érdekében. A megbeszélésen döntés született a Vereckei-hágón épült honfoglalási emlékmű és az Ungvár főterén álló Petőfi-szobor őrzéséről.

Palesztinbarát izraeli kormányt

Az Európai Unió kész együtt dolgozni bármilyen izraeli kormánnyal, amely hajlandó folytatni a tárgyalásokat a palesztinokkal, és kétállamos megoldásban gondolkodik — jelentette ki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője tegnap Brüsszelben. A tagországok külügyminisztereinek találkozója előtt nyilatkozva Javier Solana hozzátette: ha nem ilyen kormány alakul, ,,más a helyzet". Izraelben előzőleg koalíciós megállapodást kötött a kormányalakítással megbízott Benjámin Netanjahu vezette jobboldali Likud a szélsőjobboldali Jiszráél Béténu párttal. Az EU vezető illetékesei előző nap már figyelmeztettek arra, hogy az unió és Izrael viszonya megváltozik, ha a zsidó állam új kormánya nem az említett szellemben közelíti meg a palesztinokkal fenntartandó viszonyt. Az EU úgynevezett trojkája (Solana, valamint a soros elnök Csehország külügyminisztere és az Európai Bizottság külügyi felelőse) vasárnap este a palesztin hatóság külügyminiszterével, valamint Egyiptom és Jordánia kormányának képviselőivel találkozott Brüsszelben. A palesztin szervezetek kairói tárgyalásaikon megállapodtak abban, hogy 2010 januárjáig elnök- és parlamenti választásokat tartanak.

Büntessék meg a gázai háborús bűnösöket

Világhírű bírák és ügyészek 16 fős csoportja követeli, hogy ,,gyorsan és pártatlanul" vizsgálják ki azokat az állítólagos háborús bűncselekményeket, amelyeket az izraeli hadsereg januári offenzívája alatt követtek el a Gázai övezetben. A 16 személyiség között van például Richard Goldstone, a hágai Nemzetközi Törvényszék volt főügyésze vagy Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai érsek. Követelésüket az ENSZ főtitkárának írták meg nyílt levélben. A konfliktusban részt vevő mindkét fél vádolja a másikat különböző bűncselekményekkel, amelyeket ki kell vizsgálni, és a felelősöket meg kell találni — írták.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-03-17: Világfigyelő - x:

Magyar tükör - Bogdán László

Több mint hatszáz megemlékezés volt Magyarországon a nemzeti ünnepen, vidéken békésen zajlottak az események, balhék csak Budapesten voltak, ahol óriási volt a rendőri készültség, s az este folyamán 37 embert vettek őrizetbe, feloszlattak egy nagyobb, be nem jelentett tüntetést a Bazilikánál, ahol könnygázt is bevetettek, sérülések nem történtek. Letartóztatták Budaházi Györgyöt és Toroczkai Lászlót, akik ellen a rendőrség rendzavarás miatt emelt vádat az ügyészségen.
2009-03-18: Magazin - x:

Olaszteleki Nagy Imre (Mementó) — Kisgyörgy Zoltán

Tanyai Nagy Imre néven ismerték ezt a földbirtokost és nagyon művelt embert, akinek utódait száműzte, vagyonát, olaszteleki tanyáját elsajátította a totalitárius rendszer. 1878-ban született, és hatvanöt esztendővel ezelőtt, 1944-ben hantolták el a szülőfalu temetőjében.