BrassóPlugor Sándor-kiállítás - Fekete Réka

2009. március 19., csütörtök, Közélet
Plugor Sándor életműve korán zárult, de nem maradt torzóban. Grafikái, metszetei és a jelenlegi kiállításon nem látható festményei együtt teljes egészet képeznek — hangsúlyozta Nagy Miklós Kund a brassói Szépművészeti Múzeumban tegnap megnyílt tárlatot köszöntve.

A tíz éve elhunyt „költőgrafikus" nem érhette meg azt a kort, hogy megtapasztalja, amit a kökösi öregekben meglátott, amivel őket felruházta, de olyant teremtett, amit „nem csak a szemünkkel, hanem a szívünkkel is néznünk kell". A Cenk alatti város művészetkedvelőivel, sepsiszentgyörgyi és marosvásárhelyi érdeklődőkkel megtelt termekben az összegyűltek nem csak arról emlékeztek meg, hogy egyetemi évei után Plugor Sándor Brassóban kezdte művészi pályafutását, hanem azt is hangsúlyozták, hogy Sepsiszentgyörgyre költözése után még sokáig hatott a szomszédos nagyváros szárnybontogató képzőművészeire. A kiállított kilencvenhárom grafika, metszet, monotípia olyan válogatott gyűjtemény egy életműből, ami a klasszikusan modern és modernül klasszikus művész munkásságát leginkább jellemzi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-03-19: Közélet - x:

Nem a Mikóról, a tanári lakásokról döntenek

Nem a Székely Mikó Kollégium tulajdonjogát tárgyalják a megyei törvényszéken — mint ahogy az szerdai (március 18-i) lapszámunkban sajnálatos félreértés folytán megjelent —, hanem a bérlők által megvásárolt volt tanári lakásainak ügyét, és ebben várható döntés a nyár elején.
2009-03-19: Közélet - x:

A karnevál melankóliája (Reflex Nemzetközi Színházi Biennálé) - Bogdán László

Bezerédi Zoltán, Bodnár Erika és Máthé Erzsi
A budapesti Katona József Színház Goldoni A karnevál utolsó éjszakája című fergeteges komédiájával nyitott a Reflex Nemzetközi Színházi Biennálén. Az előadás számtalan díjat nyert, ismeretében elmondható, korántsem véletlenül! (Kritikusok díja — 2007, legjobb előadás — Pécsi Országos Színházi Találkozó, 2007, legjobb rendezés — Zsámbéki Gábor, legjobb díszlet — Khell Csörsz, legjobb női epizódszereplő — Fullajtár Andrea, a Maszk Színészegyesület díja — Jordán Adél).