Marosszék nélkül nincs Székelyföld

2009. március 19., csütörtök, Közélet
Székelyföld székely lakosságának több mint egynegyede (27,5 százalék) Marosszéken, egy tömbben él, és ott többséget alkot.

Az 1968-as úgynevezett közigazgatási reform lényege éppen az erőszakos asszimiláció, Marosvásárhely elrománosítása, a Nyárád mente, a Maros mente, a Küküllő mente és a Székely Mezőség tömbmagyarságának fellazítása és beolvasztása volt, ebbe azonban az ott lakók soha bele nem egyeztek, nem is kérdezték őket. Az új régiók tervezési folyamatában azonban tekintettel kell lenni erre, és nem szabad kihagyni Marosszéket az autonóm Székelyföldből — írja egy Korodi Attila képviselőnek, valamint Hargita, Kovászna és Maros megye tanácselnökeinek címzett nyílt levélben Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Ebben figyelmeztet arra, hogy Korodi Attila csak a Kovászna és Hargita megyei tanácsokat kéri fel arra, kezdjék meg azt a szakmai felkészülést, amely majd lehetővé teszi, hogy érdemben vehessenek részt a régiók átrajzolásában, közben pedig a történelmi Marosszéken tudatosan akadályozzák a Székelyföld autonómiájával kapcsolatos népszavazásokat. Az autonóm Székelyföld létrehozása közösségi érdek, eddig már több mint kétszázezren szavaztak rá — emlékeztet Izsák, kifejezve abbeli reményét, hogy nem lesz olyan magyar politikus, aki a küszöbön álló közigazgatási reform során az asszimilációs politika önkéntes kiszolgálójává válna.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-03-19: Közélet - x:

Fel kellett nőni a Reflexhez (Nemzetközi Színházi Biennálé) - Váry O. Péter

Bocsárdi László szerint az utóbbi tizenöt év legnagyobb székelyföldi színházi rendezvénye a kedden elkezdődött Reflex Nemzetközi Színházi Biennálé, általa Sepsiszentgyörgy európai összefüggésbe került. Hogy a részt vevő társulatok elfogadták a meghívást, azt bizonyítja, az alapértékekbe vetett hit egy vidéki kisvárost is fontos kulturális központtá tehet — ahhoz azonban, hogy a Tamási Áron Színház eljusson a Reflex megszervezéséhez, hosszú utat kellett megtennie.
2009-03-19: Közélet - x:

Érdeklődik a prefektus (Jegyzet) - Ferencz Csaba

Pontosan harmincnyolc megyei hivatal kapta kézhez tegnap azt a prefektusi körlevelet, amelyben egy táblázatba sűrítve, ötnapos határidővel arra kér információkat a kormánybiztos, hogy hány román és magyar vezetővel, illetve végrehajtóval dolgozik az illető intézmény. Mindezt az információhoz való szabad hozzáférést előíró törvény alapján (2001/544.) és a Ioan Lăcătuşu által vezetett Hargita-Kovászna Európai Tanulmányi Központ kérésére, amelyet a körlevél iktatása előtti napon kapott kézhez a kormánybiztosi hivatal.