JegyzetÉrdeklődik a prefektus - Ferencz Csaba

2009. március 19., csütörtök, Közélet

Pontosan harmincnyolc megyei hivatal kapta kézhez tegnap azt a prefektusi körlevelet, amelyben egy táblázatba sűrítve, ötnapos határidővel arra kér információkat a kormánybiztos, hogy hány román és magyar vezetővel, illetve végrehajtóval dolgozik az illető intézmény. Mindezt az információhoz való szabad hozzáférést előíró törvény alapján (2001/544.) és a Ioan Lăcătuşu által vezetett Hargita-Kovászna Európai Tanulmányi Központ kérésére, amelyet a körlevél iktatása előtti napon kapott kézhez a kormánybiztosi hivatal.

Álljon meg a menet! — jut eszünkbe Goldoni mesterének szavajárása —, mert itt többszörösen is kilóg a lóláb. Először is: mióta tartják nyilván hivatalosan is az intézményekben, hogy ki román és ki magyar nemzetiségű? Másodszor: mióta vállalja ilyen ügyekben a közvetítő szerepet a prefektúra? Harmadszor (s ez már a következtetések kérdése): miért is van szüksége egy magyarellenességéről hírhedt civil szervezetnek ilyen jellegű információkra?

A prefektusi körlevél láttán bizonyára ennél jóval több kérdés is megfogalmazható. Hiszen továbbra sem lanyhult az intézményvezetők leváltásának szándéka. S a politikai szempontok mellett — bár nemrég törvény szerint is „depolitizálták" a közalkalmazotti minőséget — az etnikai is minduntalan ott tolong a szándékok mögött. Holott — normális körülmények között — fel sem kellene merülnie.

De hol vagyunk mi a normalitástól?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-03-19: Közélet - x:

Marosszék nélkül nincs Székelyföld

Székelyföld székely lakosságának több mint egynegyede (27,5 százalék) Marosszéken, egy tömbben él, és ott többséget alkot.
2009-03-19: Közélet - x:

Tíz évvel vissza

A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény tartalmi módosítása — amelyről az RMDSZ képviselőházi frakciója kedden kivonult — tízéves visszalépést jelent Romániának.