Nincs érdeklődés az orvosi állások iránt - Fekete Réka

2009. március 20., péntek, Közélet

A meghirdetett hatvanhét helyre csupán három orvos jelentkezett a háromszéki kórházakba. Országosan sem jobb a helyzet, a közel kétezer üres állásra 341-en pályáznak. A versenyvizsga egy hét múlva kezdődik, a be nem töltött helyekre június végén újabb felvételt tartanak.

Kovászna megyében 1,3 orvos jut ezer lakosra, ami alulmarad az országos átlagnál (1,9), ráadásul az eloszlás nem egyenletes, a megyei mentőszolgálatnál például húsz orvos helyett hárman dolgoznak, a bodzafordulói kórházban pedig jó ideje nyugdíjas gyermekorvos látja el a teendőket, akinek hosszabbított megbízatása hamarosan lejár. A Háromszéken szolgálatot teljesítő 294 orvosból százkilenc családorvos, s annak ellenére, hogy száz szakorvos gyógyít a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórházban, ott is orvoshiány van. Jelenleg közel harminc rezidens orvos kötött szerződést a megye kórházaival, melyek közül csak a megyei kórház foglalkoztathat rezidenseket, a szakosodási időszakot a fiatal orvosok többsége egyetemi központban tölti, annak befejeztével kezdik meg a munkát Háromszéken.

Dr. Deme Judit megyei közegészségügyi igazgató lapunk érdeklődésére elmondta, az egy hét múlva kezdődő versenyvizsgára egy urológus és egy ortopéd szakorvos jelentkezett Sepsiszentgyörgyre, egy ideggyógyászatban szakosodó rezidens pedig az előpataki kórházat választaná. Tizenkét üres hely marad a mentőszolgálatnál, hat a szentgyörgyi sürgősségen, hat-nyolc a kovásznai kardiológiai kórházban és egy-kettő szétszórva a kórházak különböző osztályain.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-03-20: Közélet - x:

Külföldi hírek — Simó Erzsébet

EU-csúcs: az eddigi intézkedésekre összpontosítanak
Egyetértenek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelezési képességének növelése tekintetében, de ezen túlmenően az európai vezetőknek nem akaródzik további gazdaságösztönző költekezéssel előhozakodni az eddigi terveken felül — ez derült ki tegnap európai vezetők brüsszeli nyilatkozataiból. — Bízzunk benne, hogy már most is fontos intézkedéseket teszünk, a megvalósításra kell összpontosítani.
2009-03-20: Közélet - x:

Összeszedték a tilosban parkolókat - Váry O. Péter

Hosszabb kihagyás után szerdán és csütörtökön ismét Sepsiszentgyörgyön járt a tilosban parkoló autókat elszállító brassói cég tehergépkocsija, a két nap alatt tucatjával szedték össze a Megállni tilos tábla hatóterületén vagy a zöldövezetben leparkolt autókat.