Mi, hol, mikor

2009. március 25., szerda, Mi, hol, mikor?
Színház

A sepsiszentgyörgyi Reflex Nemzetközi Színházi Biennálé programja: ma 19 órától Ionesco: Öt egyfelvonásos (rendezte: Alexandru Dabija), Odeon Színház, Bukarest (bérletes előadás); holnap 18 órától a kultúrpalotában The Furrow (A barázda) (rendezte: Leszek Mądzik), Scena Plastyczna KUL, Lublin, a kamaratermben 19.30 órától Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő (rendezte: Bocsárdi László), Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy.

Előadások után közönségtalálkozó és szakmai beszélgetés az alkotókkal. Moderátor: Alice Georgescu és Karsai György. A közönségtalálkozó után a színház előcsarnokában ma az Improvíziók és a Fabatka Zenekar koncertezik.

Közönségtalálkozó

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 18 órától Székely szövegszerda címmel közönségtalálkozóra várják az érdeklődőket a csíkszeredai Székelyföld kulturális folyóirat szerzői, szerkesztői. Felolvasás, könyvbemutató, beszélgetés irodalomról és környékéről Fekete Vince, Ferenczes István, György Attila, Lőrincz György, Lövétei Lázár László, Molnár Vilmos társaságában.

Zene

* A sepsiszentgyörgyi Bástya vendéglőben szombaton 20 órától a helyi Blúz Band koncertezik.

* Sepsiszentgyörgyön a Gyár utcai Krisztus Király-templomban vasárnap a 18 órai szentmisén a Snaps Vocal Band koncertezik. Művészeti vezető: Cserkész Emese. Ez alkalommal ismét az orgona felszerelési költségeire gyűjtenek.

Aláírásgyűjtés

Édler András parlamenti képviselő és csapata Sepsiszentgyörgyön aláírásokat gyűjt az európai parlamenti választásokra, az Összefogás listájának támogatására az alábbi program szerint: pénteken 15 és 19 óra között a Csíki negyedben és környékén, szombaton 15 és 19 óra között az Újtelepen és a Szemerja negyedben. Vasárnap 15 és 19 óra között a belvárost, a Nicolae Iorga út és a villanyrendőr közötti lakásokat keresik fel az aláírásgyűjtők.

Angolnyelv-tábor

Öt-nyolcadik osztályosok jelentkezését várja az Outward Bound az április 13—18. közötti szovátai angolnyelv-táborába (Outdoor English Camp). A hatnapos program, melyet hazai és amerikai oktatók vezetnek, célja a középhaladó angolosok nyelvi kompetenciájának fejlesztése élménypedagógiai módszerekkel. A tábor ideje alatt a diákok nem csak nyelvtudásukat fejleszthetik, hanem személyiség- és csapatépítő jellegű tevékenységekkel bővíthetik tapasztalattárukat. További felvilágosításért hívják a 0265 250 939-es telefonszámot, vagy írjanak a secretariat@outwardbound.ro e-mail címre. Jelentkezési határidő: március 30. A helyek száma korlátozott.

Előadások után közönségtalálkozó és szakmai beszélgetés az alkotókkal. Moderátor: Alice Georgescu és Karsai György. A közönségtalálkozó után a színház előcsarnokában ma az Improvíziók és a Fabatka Zenekar koncertezik.

Tudományos ülésszak

A fiatal műszakiak tudományos ülésszakát az Erdélyi Múzeum Egyesület védnöksége alatt csütörtökön tartják Kolozsvárott a protestáns teológia dísztermében. Információk a konferencia honlapján: www.eme.ro/fmtu.

Röviden

Táncház. Sepsiszentgyörgyön a városi művelődési házban a ma 20 órakor kezdődő táncházban Tőkés Zsolt és párja felcsíki táncokat tanít. Zenél a Háromszék együttes zenekara és a Folker együttes. A táncház éjjel egy óráig tart.

Sajtóklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház Holló Ernő Sajtóklubja a szokásostól eltérően nem ma, hanem csütörtökön tartja találkozóját. Ezúttal a gyergyószentmiklósi Kis Újság szerkesztőivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A beharangozóban elírt időpontért az olvasók elnézését kérjük.

Gyűjtők klubja. A sepsiszentgyörgyi Hobbi Cserebereklub ma 16 órára a városi művelődési ház pinceklubjába vár minden szenvedélyes gyűjtőt.

Fogadóóra. Szerkesztősé­günkben ma 13―15 óráig Balogh Klára jogtanácsos várja a jogi tanácsot igénylőket. A tanácsadás ingyenes.

Kismamaklub. Sepsiszentgyörgyön csütörtökön 10 órától az unitárius templom tanácstermében tartják a találkozót. Házigazda: Kiss Szende Enikő.

Áramszünet. Ma 8―15 óráig Nagybacon központi részén, 8―17 óráig Zágonban, csütörtökön 8―14 óráig Sepsiszentgyörgyön a Román Hadsereg és a Malom utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Gyümölcsoltó Boldogasszony. Jézus fogantatásának ünnepe, kilenc hónappal karácsony előtt. A Boldogasszony feltehetően ősi magyar asszonyistenség neve, amelyet Gellért püspök taná­csára Szűz Máriára alkalmaztak. Archaikus népi imádságainkban ünnepélyes megszólításként ez szerepel. A gyü­mölcsoltó elnevezés onnan ered, hogy a fák oltását ebben az időszakban szokás végezni.

Kék fény

Vigyázat a késsel! Péntek délután a bárkányi rendőrök azonosították a községben nyilvános helyen S. Gheorghe (18) bodzafordulói lakost, akinél 26 cm hosszú és 12 cm széles pengéjű kést találtak. Vasárnap a sürgősségi hívószámon jelentette egy kézdiszentkereszti lakos, hogy az úton P. Ágoston ittasan késsel fenyegette. Mint kiderült, a sértett az utcán véletlenül találkozott a szomszédjával, akivel a gazdaságukat elválasztó, régóta vita tárgyát képező kerítésre terelődött a szó. P. Ágoston a ruhája alól konyhakést vett elő, és megfenyegette társát, de annak sikerült kezéből kicsavarnia a kést, és elszaladt, majd értesítette a rendőrséget. Mindkét esetben eljárást indítottak kés nyilvános helyen való jogtalan viseléséért.

Lopással gyanúsítják. A kovásznai rendőrök azonosítottak hat fiatalt, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2008. március 23—24-én éjszaka ócskavasat loptak el egy udvarról. B. Ernő (18), B. Attila József (23), L. Victor (18), R. István (19), K. Csaba (35) és F. Zoltán (24) ügyében eljárás indult.* Péntek délután a sepsiszentgyörgyi közrendészek azonosították B. M. (17) helybeli lakost, akit azzal gyanúsítanak, hogy március 8-án eltulajdonította egy kökösi lakos több mint 600 lejt érő telefonját. A telefont megtalálták nála, és visszaadták a károsultnak.

(Rendőrségi tájékoztató)

Tavasz Kupa

A Téglás Panzió győzelmével zárult a Tavasz Kupa nevet viselő minifocitorna, amelyet a Kovászna Megyei Sportigazgatóság és az Atletico Steaua szervezett a B-osztályos kispályás labdarúgó-bajnokságban szereplő csapatoknak. Az eredmények: elődöntők: Black’s Daczó—Ariadne 0—2, Flamingo—Téglás Panzió 1—4; a 3. helyért: Flamingo—Black’s Daczó 5—1; finálé: Téglás Panzió—Ariadne 4—1.

Northland-Antarktisz, 2009

Tulit Zsombor a Székely világjárók előadás-sorozat keretében képes élménybeszámolót, előadást tart a sikeres antarktiszi expedícióról a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla Termében pénteken 19 órától. Szervező az Alpinsport Egyesület, az EKE és a Régió Rádió.

Japán megvédte vb-címét

Japán baseballválogatottja nyerte a World Baseball Classicot, a sportági világbajnokságnak beillő tornát, miután a Los Angeles-i döntőben 5—3-ra legyőzte az olimpiai aranyérmes dél-koreai csapatot. A címvédő japán csapat hőse az észak-amerikai profiligában (MLB) érdekelt Seattle Mariners ásza, Szuzuki Icsiro volt.

Műtét vár Lance Armstrongra

Néhány napon belül megműtik Lance Armstrongot, aki a kasztíliai kerékpáros körverseny hétfői szakaszán bukott, és kulcscsonttörést szenvedett. ,,Élek! A jobb kulcscsontom tört el. Piszkosul fáj, és néhány napon belül megműtenek" — mondta a hétszeres Tour de France-győztes amerikai sztár. A 37 esztendős, három és fél éves kihagyás után visszatérő Armstrong elismerte, ezzel veszélybe került az indulása a május 9-én rajtoló Giro d’Italián, pedig ebben az évben az lenne a főversenye.

A vb-címre hajtanak

Fernando Alonso, a Forma—1-es Renault-csapat spanyol pilótája azt mondta, az idén harcban lesz a világbajnoki címért. ,,Tavaly remek eredményekkel zártuk az idényt, most pedig az elsőségért fogunk küzdeni" — nyilatkozta Alonso, aki 2005-ben és 2006-ban lett világbajnok. ,,A tesztek alapján úgy gondolom, több hasonló teljesítményű versenyautó van a mezőnyben, így hatalmas csata várható. Ami a Renault-t illeti, az R29-et könnyű vezetni, és nagyon megbízható. Most annak eldöntése lesz a legfontosabb feladatunk, hogyan fejlesszük az év során." A Forma—1-es világbajnokság idei nyitófutamát, az Ausztrál Nagydíjat vasárnap rendezik Melbourne-ben.

Kanter fedett pályás diszkosz-világcsúcsa

Minden idők legjobb fedett pályás eredményével, 69,51 méterrel győzött egy svédországi versenyen Gert Kanter, a diszkoszvetés olimpiai bajnoka. A nemzetközi szövetség honlapja szerint a világbajnoki címvédő észt dobóatléta hat kísérletéből ötször ért el jobb eredményt a korábbi, 66,20 méteres rekordnál, melyet még 1980-ban állított fel a keletnémet Wolfgang Schmidt. A szabadtéri szakág legjobbjai nagyon ritkán vesznek részt ehhez hasonló viadalokon, ezért kellett közel harminc évet várni a csúcs átírására. Kanter is csak azért lépett dobókörbe, mert edzője a viadalnak helyt adó Vaxjöben él, s rendszeresen edzőtáboroznak a városban.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-03-25: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a kézdivásárhelyi
TÁMPA PÁL
életének 73. évében elhunyt.
Földi maradványait 2009. március 26-án 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a kézdivásárhelyi római katolikus temetőben református szertartás szerint.
A gyászoló család
17
2009-03-25: Magazin - x:

A sepsiszentgyörgyi szabócéh kiváltságlevele — Józsa Lajos

A sepsiszentgyörgyi szabók sokévi várakozás után, 1836. szeptember 25-én értesülnek, hogy a Gubernium elkészítette kiváltságlevelüket. Ahhoz, hogy kezükbe vehessék a régóta várt iratot, Móritz László 300 r. forintot készpénzben vitt Kolozsvárra. A pénz nagyobb részét a huszárezredtől kölcsönözték.