Hol az emberi teljesítőképesség határa?

2009. március 26., csütörtök, Család

Francia szakemberek kimutatták, hogy az emberiség fiziológiai képességeinek kilencvenkilenc szá­zalékánál tart, miközben 1896-ban, az első újkori olimpia idején ez a mutató még csak 75 százalékos volt.

Az ember gyakorlatilag elérte teljesítőképessége határait — állapította meg egy francia sportegészségügyi és kutatási központ, az Irmes felmérése, öt fontos sportág 1896 óta elért 3263 világrekordját elemezve. Az Irmes kutatói szerint ma már az emberi szervezet alig-alig tudja fokozni a teljesítményeket. A világrekord-javítások az elmúlt évtizedekben egyre kisebbek, s egy generáció múlva az új és új világrekordokat pusztán ezredmásodpercek vagy dekagrammok választják majd el egymástól.

A doppingolás, illetve a technológiai fejlődés még hozhat jelentős eredményeket, de maga az emberi szervezet, az inak, a tüdő, a szív azonban már nem nagyon tud komoly további terheket elviselni. Jellemző például, hogy a maratoni futásban a versenyzők által szinte kivétel nélkül tapasztalt, a 30. kilométer körül jelentkező ,,teljes kimerültséget" az emberi agy okozza: a rendelkezésére álló adatok (testhőmérséklet, szívritmus, a még meglévő tartalékok szintje, az izmok PH-értéke) alapján figyelmeztető jelet küld a szervezetnek, meg akarván előzni egy esetleges katasztrófát... Azaz mintha maga az agy is akadályozná a teljesítmény fokozását.

Egy-egy sportbeli aranyérem fénye azonban elhalványul az állatvilágban megszülető rekordokkal összehasonlítva: Usain Bolt világcsúcsa a százméteres síkfutásban körülbelül óránkénti 37 kilométeres sebességnek felel meg. Egy gepárd ezzel szemben 200 méteres távot óránkénti 103 kilométeres sebességgel fut végig. Egy vándorsólyom legnagyobb repülési sebessége óránként 230 kilométer körüli — derül ki a Termé­szetvédelmi Világalap jelentéséből.

Vízben az indo-csendes-óceáni legyezőhal tartja a gyorsasági rekordot óránként 110 kilométerrel. Összehasonlításul: a legjobb emberi úszók óránként hét kilométert tesznek meg.

Súlyemelésben az orrszarvúbogár a világrekorder. A szkarabeuszok fajtájához tartozók saját súlyuknak akár a nyolcszázötvenszeresét képesek elhurcolni, egy hangya a testsúlyának ötvenszeresét, egy gorilla pedig akár 900 kilót is. Egy ausztrál óriáskengurunak az ugrás nem probléma: képes akár 13 és fél méternyit és három méternél magasabbat is ugrani. Testének nagyságához képest a bolha a ,,bajnok": két és fél milliméteres testével akár ötven centiméternyit is ugrik. (MTI-Press)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-26: Család - x:

Civilizációs megbetegedések

Az Egészségügyi Világszervezet, a Világbank és a Harvard Egyetem Globális betegségteher című tanulmánya szerint a következő húsz évben az idegrendszeri betegségekben szenvedők aránya a világon akár húsz százalékkal is emelkedhet. A depresszió súlyos alakja, az úgynevezett major depresszió az elveszett egészséges életévek leggyakoribb okozóit összegző listán pedig az ischaemiás szívbetegségek utáni második helyre kerül.
2009-03-26: Család - x:

Az igénytelen korallvirág — Puskás Attila

Ritkán mondhatjuk szobanövényünkről azt, hogy igénytelen. A lakásokban gyakori korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana hibrid) azért viselheti ezt a jelzőt, mert kevés törődést igényel, és ahogy erről jómagam is meggyőződtem, ha nem is annyira dúsan, de az év bármelyik szakában virágzásra bírható.