Nagyobb tisztaság, nagyobb árak — Demeter J. Ildikó

2009. március 27., péntek, Közélet

Áprilistól megdrágulnak a köztisztasági szolgáltatások Sepsiszentgyörgyön, ám a magasabb árért többet is nyújt a közterület-fenntartó Tega Rt.: gyakrabban takarítja az utcákat, járdákat, és ingyen szállítja el a szelektált hulladékot — közölte Tóth-Birtan Csaba igazgató.

Az új díjszabás szerint jövő hónaptól fejenként 6,5 lejt fizetünk a szemételhordásért, ami harmincszázalékos növekedést jelent az eddigiekhez képest, miközben közel negyven százalékkal több hulladékot termelünk, mint hat évvel ezelőtt. És a lakosság száma is csökkent: két év alatt a tömbházakból 707 személy tűnt el, és csak 432-en költöztek magánházakba — legalábbis a szakcéggel kötött szerződések ezt mutatják.

Az áremelést inkább a vállalkozók érzik meg, akik ezentúl 65 lejt fizetnek köbméterenként — havi öt köbméter fölött azonban már igényelhetnek némi kedvezményt, tíz köbméter fölött pedig egyéni elbírálást. 60 százalékkal csökken viszont a lerakási díj, ezzel is ösztönözni kívánják a hulladékok telepre való gyűjtését az erdőszéli elhagyással szemben. Továbbra is ingyenes az építésből és bontásból, valamint a talajmunkából származó hulladék átvétele, pénzbe kerül viszont a tömbházak körüli zöldövezetek karbantartása: ahol ezt a lakók nem oldják meg saját erőből, 1,55 lejbe kerül majd a takarítás, a fű és a sövény nyírása. És mivel az utcák és járdák takarítása Szent György havától nem heti két-három, hanem öt alkalommal történik, locsolni és mosni pedig minden kemény burkolaton fognak, mégpedig egyre bővülő gépi erőkkel, a konténereket és lerakóhelyeket pedig havonta fertőtlenítik, valóban tiszta megyeszékhelyben reménykedhetünk.

A Sepsiszentgyörgyhöz tartozó falvakban, Kilyénben és Szotyorban áprilistól szintén drágul a szemételhordás, mégpedig nagyobb, hatvanszázalékos arányban, miközben a szemét mennyisége csak 53 százalékkal nőtt, de így is jóval elmarad a városi tarifától: 3 lej havonta. Ennyit kérnek majd a szolgáltatást ezután igénylő, távolabbi települések lakóitól is, a helyi szeméttelepeket ugyanis négy hónapon belül fel kell számolni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-03-27: Közélet - x:

Egyik pályázót elutasították, a másik megbukott (Versenyvizsga az egészségbiztosítónál) — Fekete Réka

Nem találták rendben Ghiţă Drăgoiu, a Kovászna Megyei Egészségbiztosító Pénztár februárban ideiglenesen kinevezett elnök-igazgatójának erkölcsi bizonyítványát, emiatt a vizsgaszabály vonatkozó cikkelyére hivatkozva elutasították részvételét a múlt heti versenyvizsgán.
2009-03-27: Közélet - x:

Villanyoltás a Föld óráján

Sepsiszentgyörgy is csatlakozik a Föld órája mozgalomhoz, szombaton energiatakarékos napot szervez: este fél kilenc és fél tíz között kikapcsolják a közvilágítást, legalábbis nagy részét, mert a polgármester szerint műszaki okokból nem lehetséges az, hogy a város minden utcája, tere lámpafény nélkül maradjon.