Újra látható a Honfoglalás

2009. március 28., szombat, Magazin

Munkácsy Mihály Honfoglalás című monumentális alkotása újra látható a szegedi Móra Ferenc Múzeum dísztermében. A festményt utoljára 2006-ban, a tízezreket vonzó szegedi Munkácsy-kiállítás idején csodálhatták meg a múzeum látogatói, az utóbbi években a Kultúrpalota felújítása és más nagyszabású tárlatok miatt nem volt mód a hatalmas mű kiállítására.

Az alkotást 1893-ban készítette a mester. A szegedi közgyűjtemény néhány esztendővel a mű elkészülte után szerezte meg a hat méter széles és több mint két méter magas festményt. A Móra Ferenc Múzeum tulajdonában levő festményt a parlament számára festett Honfoglalás színvázlataként alkotta meg Munkácsy. Művészeti szakértők szerint a Szegedre került nagy színvázlaton Munkácsy Mihály sikeresebben érzékeltette gondolatait a magyarok honfoglalásáról, Árpádról, a korabeli viszonyokról, és hatékonyabban valósította meg festői elképzeléseit, mint a véglegesnek szánt parlamenti képen. A színvázlatot évtizedekig a szegedi közintézmény dísztermében láthatta a művészetszerető közönség. Az elmúlt három esztendőben azonban a Móra-múzeum átalakítása és a Rejtett szépségek, illetve a bibliai műkincstárlat miatt nem volt lehetőség a Honfoglalás méltó bemutatására. A múzeum munkatársai az utóbbi napokban állították vissza régi formájába a patinás dísztermet, így ismét megtekinthető Munkácsy remekműve.

A Honfoglaláson kívül egy másik Munkácsy-alkotás is látható a megújított múzeumi díszteremben; bemutatják a Felszolgáló leány című festményt is, s része az új állandó kiállítás anyagának Mednyánszky László Virágzó mandulafa című alkotása, a 19. században élt Borsos József Nő lanttal című műve, Bernardio Pinturiccio félezer éves reneszánsz Mária-festménye és a nemrég restaurált Angyali üdvözlet is. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-03-27: Közélet - x:

Továbbra is lehet sízni Sugásfürdőn

Még mindig jó a hó a sugásfürdői sípályán, ha a városban már nyoma sincs az időnként visszatérő s újabb egy napig tartó télnek, odafenn kitűnőek a lesiklási feltételek.
2009-03-28: Magazin - x:

A Föld órája

A kampány, amely a kezdetekkor csak Sydney lakosait buzdította otthonaik világításának lekapcsolására, mára a legnagyobb nemzetközi, klímaváltozás elleni akcióvá nőtte ki magát. Ma 20.30 órakor a világ minden táján lekapcsolják a villanyt egy órára ― ez lesz a Föld órája. A cél, hogy egymilliárd ember és több mint ezer város csatlakozzék az akcióhoz. Bizonyítsuk be együtt, hogy globális összefogással eredményesen léphetünk fel a klímaváltozás ellen!