A Föld órája

2009. március 28., szombat, Magazin

A kampány, amely a kezdetekkor csak Sydney lakosait buzdította otthonaik világításának lekapcsolására, mára a legnagyobb nemzetközi, klímaváltozás elleni akcióvá nőtte ki magát. Ma 20.30 órakor a világ minden táján lekapcsolják a villanyt egy órára ― ez lesz a Föld órája. A cél, hogy egymilliárd ember és több mint ezer város csatlakozzék az akcióhoz. Bizonyítsuk be együtt, hogy globális összefogással eredményesen léphetünk fel a klímaváltozás ellen!

A Föld órája (Earth Hour) 2007-ben indult hódító útjára Sydneyben, Ausztráliában, amikor is 2,2 millió család és üzleti vállalkozás kapcsolta le a villanyokat egy órára. Egy évvel később az esemény már globális fenntarthatósági mozgalommá vált, több mint százmillió ember és 35 ország részvételével. 2008-ban már elsötétült a Golden Gate híd San Franciscóban, a római Kolosszeum, Budapesten a Vár és a Lánchíd, jelképezvén egy olyan ügyet, amely minden órával egyre sürgetőbbé válik.

A Föld Órája, 2009 világméretű felhívás, hogy minden egyes ember, minden üzleti vállalkozás és minden közösség cselekedjék. Felhívás a felelősségvállalásra, a fenntartható jövőért való munkálkodásra. Ezen az estén Ausztráliától Amerikáig szimbolikus épületek és terek fognak sötétbe borulni. Az emberek a világ minden táján lekapcsolják a villanyt egy órára, és csatlakoznak ahhoz a mozgalomhoz, melynek célja a természet megóvása, bolygónk jö­vőjének biztosítása. Több mint 64 ország vesz részt a Föld órája, 2009 akcióban. Az emberek ráébrednek, hogy egy ilyen egyszerű cselekedettel is komoly eredményt lehet elérni. A Föld órája a remény és a tettek üzenete: mindenki változtathat.

Csatlakozzék mindenki a Föld órjához, kapcsoljuk le a világítást ma 20.30 órakor, és regisztráljunk az www.earthour.org weboldalon!

Demeter Zoltán

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-03-28: Magazin - x:

Újra látható a Honfoglalás

Munkácsy Mihály Honfoglalás című monumentális alkotása újra látható a szegedi Móra Ferenc Múzeum dísztermében. A festményt utoljára 2006-ban, a tízezreket vonzó szegedi Munkácsy-kiállítás idején csodálhatták meg a múzeum látogatói, az utóbbi években a Kultúrpalota felújítása és más nagyszabású tárlatok miatt nem volt mód a hatalmas mű kiállítására.
2009-03-28: Magazin - x:

Simonyi ismét a világűrben

A Szojuz TMA—14 űrhajó, fedélzetén Charles Simonyival, a magyar származású amerikai űrturistával csütörtökön, közép-európai idő szerint 12.49-kor elindult a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az expedíció parancsnoka Gennagyij Padalka orosz űrhajós, fedélzeti mérnöke Michael Barratt amerikai űrhajós, orvos.