Követendő a finnországi svéd autonómiamodell - Farcádi Botond

2009. március 28., szombat, Közélet
Példamutató a kisebbségi identitás megőrzésében az Ǻland-szigetek azon joggyakorlata, amely korlátozza az ország más zónáiból érkezők ingatlanvásárlási és vállalkozói jogát — mondta Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke, aki wärmlandi látogatása előtt Stockholmban találkozott a finnországi svédek képviselőivel.

A megyei tanács közleménye szerint a finnországi Ostrobothnia megyéhez tartozó Korsnäs kisrégió elnök asszonyával, Ann-Sofi Backgrennel folytatott megbeszélés során kiderült, hogy Finnország messzemenően támogatja a több nyelv használatát, a kétnyelvű dokumentumok többletköltségét pedig a finn állam állja.

Tamás Sándor és Tatár Márta megyei tanácstag az Ǻland-szigetek autonóm státusáról is beszélt Ann-Sofi Backgrennel. Az Ǻland-szigetek ugyan Finnországgal együtt belépett az Európai Unióba, azonban megőrizte különleges jogi státusát. A nemzetiségi és területi autonómia mintapéldájaként emlegetett szigetek lakossága 92 százalékban svéd ajkú. Az elnök asszony elmondta, bár felületesen, de ismeri Székelyföld helyzetét, és elfogadja Tamás Sándor meghívását, és ellátogat Kovászna megyébe. A megyei tanács elnöke szerint sok a közös vonás a finn—svéd és a román—magyar viszonyban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2009-03-28: Közélet - x:

Székelyek Sólyom Lászlónál - Farcádi Botond

Jövő héten a Székelyföldi Városok Szövetségének tagjai — az alapító Hargita és Kovászna megyei önkormányzat vezetőihez és a két megye magyar városainak polgármestereihez időközben csatlakozott Maros megyei polgármesterekkel együtt — Magyarországra látogatnak, megbeszélést folytatnak Sólyom László köztársasági elnökkel, és találkozni szándékoznak a magyarországi románokkal is.
2009-03-28: Közélet - x:

Ne politizáljanak? (Kármentő) - Mózes László

Daragus Attila autonómia-népszavazással kapcsolatos nyilatkozata bizonyára minden önérzetes közösségben kiverné a biztosítékot. A torjai polgármester ugyanis kijelenti: az Aporok falujában nem politizálnak, lejártak a választások, nincs kampány, mi több, a település lakóinak azt javasolja: a következő három és fél évben felejtsék el a politikát.