KármentőNe politizáljanak? - Mózes László

2009. március 28., szombat, Közélet

Daragus Attila autonómia-népszavazással kapcsolatos nyilatkozata bizonyára minden önérzetes közösségben kiverné a biztosítékot. A torjai polgármester ugyanis kijelenti: az Aporok falujában nem politizálnak, lejártak a választások, nincs kampány, mi több, a település lakóinak azt javasolja: a következő három és fél évben felejtsék el a politikát.

A pragmatikus üzleti nézeteiről és vendéglátói érzékéről ismert és elismert Daragus azonban nincs tekintettel arra, hogy amennyiben falustársai, négyévenkénti szavazói hallgatnának elfogadhatatlan javaslatára, valójában struccként Torja lankás földjébe dugnák fejüket: nem látnának, nem gondolkoznának, legfennebb három és fél év múlva újabb, megfelelően időzített, építő jellegű útmutatásra szavaznának. Nyilván, Daragus Attilára. Csakhogy a torjaiak, mint minden tartásos emberi közösség tagjai, vélhetően nem ilyenek. Elképzelhetően nem szeretik, ha választott falugazdájuk azt üzeni nekik: ne politizáljanak! Ez ugyanis azzal rokon értelmű, hogy ne viszonyuljanak településük, avagy a Székelyföld közügyeihez, problémáihoz, ne legyen véleményük, kifogásuk, inkább alig észrevehetően húzzák meg magukat, és örüljenek annak, hogy évente egyszer a torjai óriáspuliszka asztalához járulhatnak.

Miközben Daragus Attila politikamentességre buzdítja az általa vezetett község embereit, ő maga rendszeresen vendégül látja az államfőt, minden alkalmat megragadva keresi társaságát, ami nem kifejezetten politikától eltávolodott szemléletére utal. Arról nem is beszélve, hogy enyhén szólva bizarr éppen az Aporok falujára hivatkozva javasolni közügyektől való távolságtartást, hiszen az Aporok főnemesei köztudottan meghatározó módon részt vettek Erdély politikai, társadalmi és gazdasági életében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2009-03-28: Közélet - x:

Követendő a finnországi svéd autonómiamodell - Farcádi Botond

Példamutató a kisebbségi identitás megőrzésében az Ǻland-szigetek azon joggyakorlata, amely korlátozza az ország más zónáiból érkezők ingatlanvásárlási és vállalkozói jogát — mondta Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke, aki wärmlandi látogatása előtt Stockholmban találkozott a finnországi svédek képviselőivel.
2009-03-28: Belföld - x:

Hírsaláta

NYAKUNKON A VÁLSÁG. Pár hónap alatt 3000 autót adtak vissza a tulajdonosok a lízingcégeknek, mert nem tudják fizetni a kamatokat. A rendszer bevezetése óta először kerülnek vissza ilyen nagy számban a lízingelt javak a cégekhez. Tavaly például csak pár száz autót kellett visszajuttatni azért, mert a tulajdonos elmaradt a részletek kifizetésével. (Erdély FM)