Kisebbségtörténeti képzést tartanak - Farcádi Botond

2009. április 11., szombat, Közélet
Kisebbségtörténeti képzést szervez jövő héten az árkosi Európai Tanulmányok Központjában és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban a Jakabffy Elemér Alapítvány, Kovászna Megye Tanácsa, a Babeş—Bolyai Tudományegyetem Törté­nelem—Filozófia Kara, a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézete.

A képzés célja a romániai magyar kisebbség történetére vonatkozó kutatások ismertetése, a tanárok és kutatók közötti kapcsolatteremtés, a most induló helyi kutatómunkák segítése. Az előadások témái a romániai magyar kisebbség történetével kapcsolatosak, szó esik egyebek mellett az 1867-es uniós és Erdély integrációjának nehézségeiről, a 20. század gazdaságszervezési törekvéseiről, a szász gazdaságépítésről Erdélyben, a zsidóság útkereséséről, a második világháború utáni magyar—román kapcsolatokról, a Magyar Autonóm Tartomány történetéről, a Ceauşescu-rezsim magyarságpolitikájáról, a budapesti kormányzatok Erdély-politikájáról. Az előadások mellett a négynapos rendezvény alatt bemutatkozik az Örökségünk folyóirat, kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek, nemrég kiadott, történelmi tárgyú könyveket ismertetnek. Az árkosi előadásokat követően esténként a Székely Nemzeti Múzeumban dokumentumfilmeket vetítenek, az 1956-os forradalomról beszélgetnek, könyvbemutatókat tartanak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2009-04-11: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Jövőre lehet béremelés a tanügyben
Az oktatási tárca megoldásokat keres a tanügyi bérek emelésére, és megpróbál visszatérni a pedagógusok béremeléséről rendelkező 2008/221-es törvényhez annak érdekében, hogy 2010 januárjától 33 százalékkal emelkedjenek a rendszerben a fizetések — fejtette ki Ecaterina Andronescu oktatási miniszter. Mint mondta, a költségvetés-kiigazítással elvész az idei évre beütemezett ötszázalékos béremelés, de megmaradnak a bérpótlékok, és nem bocsátanak el alkalmazottakat. „Ha a 221-es törvény hatályba lépne, 33,6 százalékos béremelést lehetne eszközölni 2010. január 1-jétől, amikor a gazdaság valószínűleg helyreáll" — fűzte hozzá a miniszter.
2009-04-11: Közélet - x:

Igyekezni kell

Április 30-ig postázni kell az igénylést az Iskola Alapítvány által folyósított oktatási támogatásra.