Tibet varázsa

2009. április 11., szombat, Közélet

Valami van azon a tájon, hiszen nemcsak Kőrösi Csoma Sándort fogta oda, hanem új meg új híveket is gyűjt a himalájakék, ami nem szín, hanem főképpen belső csend — derült ki Sütő Zsolt szerda este Himalájakék, Tibetvörös címmel bemutatott fotókiállításán a Székely Nemzeti Múzeumban.

A marosvásárhelyi fiatalember a csomakőrösi nyelvtudós nyomát követve járta be Tibet észak-indiai részét, azt az elképesztő tartományt, ahol a hágók is négy-ötezer méter magasak, és a majdnem függőleges sziklafalak, tűhegyes gerincek között hegyoldalakra, ormokra épült kolostorok várják a zarándokokat. Az óriási kőlabirintusban tenyérnyi zöld oázisok hirdetik az ember erejét — nem csoda, hogy ez a világ senkit nem hagy közömbösen, a tárlatot megnyitó Hubbes László és Kelemen Attila Ármin is inkább érzelmileg közelítette meg a felmutatott műveket. Valójában csak kóstolót kapott a szépszámú közönség a később levetített képek tömegéből; a témához kellő ráhangolódást Kovács Lehel hangtálas zenei bevezetője teremtette meg. Az apróságokat — stílusban maradva — mandalafestéssel foglalta le a múzeumpedagógus. (demeter)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-04-11: Közélet - x:

A templomot és az iskolát

A templomokra és az iskolákra kiemelt figyelmet fordító programot indított a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, ami egyelőre az istenházak és a tanintézmények körüli térrendezésben nyilvánul meg.
2009-04-11: Közélet - x:

Fotós mozaik a Lábas Házban

Fordulópontot jelent a Gyulai Ferenc Fotóművész Egyesület életében a Mozaik című tárlat, a Lábas Házban ez a legelső rendezvényünk — mondta csütörtök este a kiállítás előhangjaként Henning János, az egyesület elnöke.