Voronyin bizonyítékokat lobogtat

2009. április 11., szombat, Világfigyelő
Vladimir Voronyin moldovai államfő tegnap kijelentette: bizonyítékaik vannak arra, hogy az államcsínykísérletben, a zavargásokban román állampolgárok is részt vettek a hét elején.

Kijelentette: az ellenzék Románia nagykövetségével konzultált a választási kampány minden szakaszában, és Bukarest szervezte meg diákok kisinyovi utazását azzal céllal, hogy részt vegyenek az utcai megmozdulásokon. Az elnök szerint román állampolgárok és szakemberek vettek részt az április 7-i zavargásokban. Voronyin bírálta, hogy valamennyi román média aktívan támogatta az utcai megmozdulásokat, és úgy számoltak be a történtekről, mint egy igazságos és forradalmi eseményről. Moldova háláját fejezi ki az Európai Uniónak, Oroszországnak, az Egyesült Államoknak és a Független Államok Közössége országainak a legutóbbi politikai események értékelésekor kifejezésre juttatott álláspontjukért — mondta Voronyin.

A moldovai főügyészség bejelentette, hogy őrizetbe vették Nicolae Iordan román állampolgárt, akit a parlament és az elnöki hivatal épületének kifosztásával végződött zavargások megszervezésével gyanúsítanak. A férfinél találtak egy részletes Kisinyov-térképet, továbbá kormányzati épületekről készült fényképeket és Molotov-koktélokat. Nicolae Gurbulia főügyész egyelőre nem kívánt a nyomozás részleteiről beszámolni, de — mint mondta — világosan kirajzolódik a román nyom, amire tárgyi bizonyítékok is vannak. A zavargások miatt őrizetbe vett mintegy kétszáz ember között külföldiek is vannak.

*

Vladimir Voronyin elnök tegnap felkérte a moldovai alkotmánybíróságot, hogy rendelje el a parlamenti választások voksainak teljes újraszámlálását az ország stabilitásának helyreállítása érdekében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-04-11: Közélet - x:

Mikrohullámú sütőtől ég a lakás

Látszólag kifogástalannak tűnő háztartási gépek is okozhatnak nagy gondot, akár a ház is kigyulladhat tőlük.
2009-04-11: Világfigyelő - x:

Majdnem forradalom volt...

Le a diktatúrával! — skandálta kedden a moldovai főváros utcáin mintegy húszezer fiatal tüntető. Történt mindez egy olyan európai országban, amelynek politikai berendezkedését — a balti államokéval együtt — a volt szovjet köztársaságok közül a leginkább demokratikusnak tartja az EU. Ráadásul a vasárnapi választásokat is — néhány apró szabálytalanságtól eltekintve — szabadnak és tisztességesnek minősítették külföldi megfigyelők.