Majdnem forradalom volt...

2009. április 11., szombat, Világfigyelő

Le a diktatúrával! — skandálta kedden a moldovai főváros utcáin mintegy húszezer fiatal tüntető. Történt mindez egy olyan európai országban, amelynek politikai berendezkedését — a balti államokéval együtt — a volt szovjet köztársaságok közül a leginkább demokratikusnak tartja az EU. Ráadásul a vasárnapi választásokat is — néhány apró szabálytalanságtól eltekintve — szabadnak és tisztességesnek minősítették külföldi megfigyelők.

A kisinyovi tüntetők heves érzelmeit leginkább a hazájukra jellemző bénultság magyarázza. Moldova Európa legszegényebb országa: a munkanélküliség 30 százalékos, a négymilliós lakosság jelentős hányada (ötszáz-hatszázezer fő) külföldön keresi a kenyerét. A kormányzat fő bevételi forrásainak egyike az ukrán határon át zajló csempészet. Ipar alig van, az agrárium termé­keinek fő felvevője, Oroszország pedig pár évvel ezelőtt durván korlátozta a moldovai zöldség, gyümölcs és borok behozatalát. Az átlátszó hivatalos indoklás mögötti valódi ok az volt, hogy Kisinyov akkor éppen az európai integráció (NATO- és EU-tagság) gondolatával kacérkodott, ami felbőszítette Moszkvát.

Az újabban ismét oroszbarát húrokat pengető Vladimir Voronyin elnök a tüntetők szemében a szovjet idők gyűlölt örökségét testesíti meg: a kommunista párt uralmát, a moszkvai befolyást, a korrupciót, a kilátástalanságot. A fiatal nemzedék viszont valódi függetlenséget akar — és persze jólétet, európai életszínvonalat. Példaként Románia lebeg a szemük előtt, hisz 2007 óta EU-tag.

A közös történelmi gyökerek és a közös múlt dacára azonban Moldova nem Románia. Hogy mennyire nem, azt jól példázta Voronyin szerdai nyilatkozata, amelyben a nyugati szomszédot vádolta a zavargások szításával. Erre hivatkozva kiutasította Románia kisinyovi nagykövetét, és vízumkényszert vezetett be a román állampolgárok számára. Ez meglehetősen skizofrén állapot, tekintettel arra, hogy — egybehangzó bukaresti álláspont szerint — Moldovában a szovjet uralom évtizedeiben kreált moldován nép címke alatt valójában románok élnek, akik románul beszélnek (1991-ben visszatértek az addig cirillel írt román szövegek latin betűs írásmódjához).

Bukarest ingerülten utasította vissza a keletről érkező vádakat, Brüsszel pedig nyilatkozatban intette Kisinyovot a kétoldalú viszony normalizálására. Ellentétben az ukrán vagy a grúz forradalom napjaival, a külföld meglehetős közönnyel szemléli a moldovai eseményeket. Az erős orosz befolyás mellett — amihez jól illik Voronyin elnök és a helyi kommunista párt Moszkva-barát politizálása — a megoldatlan területi viszály sem bátorítja a Nyugatot arra, hogy olajat öntsön a tűzre. Moldova európai integrációjának fő akadálya ugyanis a Dnyesztertől keletre fekvő, mintegy kétezer négyzetkilométeres földsáv. E terület, amelyen túlnyomórészt oroszok és ukránok élnek, nem sokkal a Szovjetunió felbomlása után (Moldova és Románia egyesülésétől tartva) egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Moldovától. A szakadár földsávon ma is mintegy kétezer orosz katona állomásozik, tetemes mennyiségű fegyverzettel.

Moldova ellenzé­ki pártjai szokatlanul európai módon viselkedtek a zavargások napjaiban. Szerdán nyilatkozatban határolták el magukat a kisinyovi parlamentet meg az elnöki palotát feldúló tüntetőktől. Egyúttal értésre adták, hogy csak békés utcai megmozdulásokat támogatnak. ,,Civilizált keretek között akarjuk elérni, hogy az illetékesek kivizsgálják a választások során tapasztalt szabálytalanságokat" — hangoztatta Vlad Filat, a liberális-demokrata párt egyik vezetője.

Az Európa-barát imázsukat féltő politikai pártok kihátrálása nyomán még kevésbé valószínű, hogy a hét elején kezdődött kisinyovi zavargásokból narancsos (ukrán) vagy rózsás (grúz) forradalom nőhetne ki. ,,Amit itt láttunk, az inkább csak szalmaláng volt — vélekedett Vlad Kulminski független politológus. — A csalódott fiataloknak ráadásul még igazi vezérük sincsen."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-04-11: Világfigyelő - x:

Voronyin bizonyítékokat lobogtat

Vladimir Voronyin moldovai államfő tegnap kijelentette: bizonyítékaik vannak arra, hogy az államcsínykísérletben, a zavargásokban román állampolgárok is részt vettek a hét elején.
2009-04-11: Világfigyelő - x:

Röviden — Szekeres Attila

Körvonalazódik a kormányprogram
Kezdenek programformát ölteni a Bajnai-kabinet válságkezelő intézkedései. A Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt és az MSZP-frakció vezetői közötti megbeszélésen a szocialisták vázlatosan megismerhették azokat az elképzeléseket, amelyekre az új kormányfő a programját építené. Korábban több szocialista is úgy vélte, amit eddig Bajnai Gordon elképzeléseiről tudni lehet, az nem fedi le egy kormány programjával kapcsolatos elvárásokat. A tegnapi megbeszélés után több MSZP-s azt mondta: kezdenek programformát ölteni a javaslatok. A szocialisták szorgalmazták, hogy az egyenlő teherviselés hangsúlyosan jelenjen meg az intézkedésekben, mert a kiadáscsökkentő lépések leginkább a nyugdíjasokat és a közszférát sújtják.