Aranymaszkos múmiák

2009. április 15., szerda, Magazin

Aranymaszkos múmiákat fedeztek fel orosz régészek, akik a Fajjúm-oázisban végeznek feltárásokat. A Fajjúm-oázis Kairótól 80 kilométerre délnyugatra található. Az orosz régészek 2003 óta végeznek feltárásokat a Deir el-Banat-i nekropoliszban, ahol egyaránt szívesen temetkeztek az óegyiptomiak a Római Birodalom uralma alatt, ahogy az egyiptomi keresztények, a koptok is — olvasható a RIA Novosztyi orosz hírügynökség portálján.

,,Ez egy óriási nekropolisz" — nyilatkozta Alekszej Krol, az Orosz Tudományos Akadémia Egyiptológiai Központjának helyettes vezetője. Mint kiemelte, a nekropoliszt még a kereszténység korai időszakában kifosztották, de folyt a sírrablás az 1960—70-es években is. ,,Ennek ellenére nekünk még mindig sikerül aranymaszkos múmiákat fellelnünk" — tette hozzá a tudós. Az orosz egyiptológus szerint a nekropoliszban feltárt leletek megkérdőjelezik azt a közkeletű elméletet, miszerint a kereszténység elterjedése után a koptok és a pogányok között éles ellenségeskedés dúlt. ,,Képesek voltak arra, hogy egyazon városban éljenek, és különböző isteneket imádjanak" — mutatott rá Alekszej Krol.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-04-15: Magazin - x:

Hermányi Dienes József (Mementó) — Kisgyörgy Zoltán

Kálvinista prédikátor, erdővidéki esperes Hermányi Dienes Péter fiaként került a Székelyudvarhelyi Református Kollégiumba, innen az enyedi főiskolára. 1728-tól Torockószentgyörgyön, majd 1735-től Nagyenyeden református lelkész, író.
2009-04-15: Sport - x:

A Dinamo növelte előnyét (Labdarúgás, I. liga) — Áros Károly

És tehette, miután Urziceni, Kolozsvár és a Steaua (mentségére szolgáljon, hogy „hűvösön" van a bács, s nem volt, aki a nyájat terelje) hazai pályán hullatott el értékes pontokat. Temesvár ugyan győzött, de az a hat levont pont... Meg kell fordítani a Bega folyásának irányát, s hátha visszahozza azt a fránya hat pontot. A 24. forduló eredményei: Dinamo—Vaslui 4—1, Kolozsvári CFR—Beszterce 2—2, Steaua—FC Farul 1—1, Urziceni—Rapid 1—1, FC Argeş—Otopeni 1—1, FC Brassó—Buzău 4—0, Galac—Jászvásár 3—2, Temesvár—Craiova 1—0, Tg. Jiu—Gázmetán 1—0.