MementóHermányi Dienes József — Kisgyörgy Zoltán

2009. április 15., szerda, Magazin

Kálvinista prédikátor, erdővidéki esperes Hermányi Dienes Péter fiaként került a Székelyudvarhelyi Református Kollégiumba, innen az enyedi főiskolára. 1728-tól Torockószentgyörgyön, majd 1735-től Nagyenyeden református lelkész, író.

Előneve is utal arra, hogy a család magyarhermányi eredetű. Úgy tartják számon, mint a magyar anekdotairodalom úttörőjét, tudós literátort, aki rokokó-rusztikus stílusban írta meg korának (1759—1762) elmés anekdotagyűjteményét, a Nagyenyedi Demokritust (pontos címén: A Nagyenyedi síró Heraklitus és hol mosolygó s hol kacagó Demokritus, 1762). Olaszteleken született 1699-ben, Nagyenyeden halt meg 1763-ban. Számos írása közül aránylag kevés jelent meg, gazdag könyvtára testvérhúgának fia, a tudós bardoci és középajtai Benkő József (1740—1814) tulajdonába került (ebben az évben kellene ünnepelnünk az ő elhunytának 195. évfordulóját is). Hermányi munkásságának irodalmi értékelését elvégezték. A nagyenyedi református papi lakás homlokfalán látható emléktáblája (Lőrinc Lehel kolozsvári szobrászművész alkotása, 1996) s a szülőfalu templomának előterében a 2002-ben felavatott mellszobra (faragta Kósa Bálint).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-04-15: Magazin - x:

Örkény István-honlap

Örkény István életét és munkásságát sokszínűen, stílusosan, humorban, információkban, képekben és hanganyagban egyaránt gazdagon bemutató honlapot készíttetett az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK).
2009-04-15: Magazin - x:

Aranymaszkos múmiák

Aranymaszkos múmiákat fedeztek fel orosz régészek, akik a Fajjúm-oázisban végeznek feltárásokat. A Fajjúm-oázis Kairótól 80 kilométerre délnyugatra található. Az orosz régészek 2003 óta végeznek feltárásokat a Deir el-Banat-i nekropoliszban, ahol egyaránt szívesen temetkeztek az óegyiptomiak a Római Birodalom uralma alatt, ahogy az egyiptomi keresztények, a koptok is — olvasható a RIA Novosztyi orosz hírügynökség portálján.