Hírbörze

2009. április 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Európai Vállalkozói Információs Napok Háromszéken

Folytatva az évekre visszanyúló együttműködést, az Asimcov vállalkozói szövetség és a Heves Megyei Vállalkozói Központ (HMVK) idén két alkalommal Vállalkozói Információs Napot szervez Háromszéken.

A Szent György-napok alatt, április 25-én, illetve a Felső-háromszéki Vállalkozói Napok alkalmával, szeptemberben sorra kerülő egy-egy rendezvény előkészítését április 9-én Sepiszentgyörgyön beszélte meg Bodnár Tibor projektvezető (HMVK) és Vajda Lajos Asimcov-igazgató.

Az áprilisi információs napon, melynek a Vállalkozói Inkubátorház ad otthont, vállalkozók közti együttműködésről, hálózatépítésről, helyi jogi, pénzügyi, adózási és szociális viszonyokról, illetve vállalkozási formákról és vállalkozásalapításról lesznek előadások.

A két háromszéki információs napot egy Egerben tartandó hasonló rendezvény egészíti majd ki. A rendezvényeket a magyarországi Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatja a Versenyképes Vállalkozói Tudás Támogatása kiírásra benyújtott sikeres pályázat által. (Asimcov-tájékoztató)

Válságkezelő konferencia

Április 27-én a csíkszeredai Fenyő Szállodában kerül sor a Válság kontra siker című konferenciára. Ezt megelőzően a www.marketingiskola.ro weboldalon a Mini Válságkezelési Program keretében indult felmérés vállalkozóknak. Eddig több mint 800 feliratkozó kapta meg ― a kérdések továbbra is feltehetőek ― a válságkezelés eszközeit. A beérkező kérdések öt témára vonatkoznak: pénzügyek, munkatársak, marketing, értékesítés, és az olyan típusúak, hogy ,,a válságot nem én okoztam, miért nekem kell ezért szenvednem?". Bőveb információ a http://www.sales-inginer.ro/ és a http://www.marketingiskola.ro/ címen.

(Fer)

Gyorsan nő az állástalanok száma

Gyors ütemben nő a munkanélküliek aránya az eurózónában — mondta Joaquín Almunia, az EU pénzügyi biztosa. A tizenhat tagú övezetben a februári munkanélküliségi arány 8,5 százalékra nőtt a januári 8,3 százalékról. Számos elemző, de még az OECD is azzal számol, hogy a munkanélküliségi szint idén eléri a tíz százalékot a globális gazdasági visszaesés miatt. (MTI)

Olcsóbban lehet Magyarországra telefonálni

Magyarországi kapcsolatokat megkönnyítendő hirdetett akciót a Vodafone Románia. A három székelyföldi megyében ingyen aktiválható extraopcióval percenként 7 eurócentes díj ellenében hívható bármilyen magyarországi vezetékes telefon, míg a mobilszámok esetén a díjszabás 20 cent. Mindezért szöveges üzenetben az Ungaria szót kell elküldeni a 4974-es számra. A cég sajtóközleménye szerint a mobiltelefonos internetszolgálat immár magyar nyelven is elérhető. Az akció május 31-ig tart. A Vodafone azt is közölte, hogy tavaly év végén összesen több mint 9,6 millió ügyféllel rendelkezett.

Faipari vásár Brassóban

Idén immár második alkalommal május 6—9-e között Brassóban rendezik meg az Expowood faipari kiállítást és vásárt. A 2000-ben induló rendezvényt több éven át Székelyudvarhelyen szervezték az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság égisze alatt, ám az esemény a nagy érdeklődés miatt regionális vásárrá nőtte ki magát. Pál Zsuzsanna főszervező szerint idén a válság miatt nem számítanak további növekedésre, ám minden korábbi partneri programot, valamint a kísérő programokat is megszervezik. (Fer)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-04-15: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Lépcsőzetes átalányadó — Incze Ibolya

A progresszív átalányadó bevezetését elfogadnák a kis- és középvállalkozások — jelentette ki a pénzügyminisztérium képviselőivel folytatott múlt heti tárgyalások után Florian Pârvu, a Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának alelnöke.
2009-04-15: Nemzet-nemzetiség - x:

Húsz év (A romániai magyarság útja 1900 és 2009 között) — B. Kovács András

Újabb húsz év van lejáróban ama évszázada tartó menetelésből, mely az erdélyi magyarságot elnyomottságából, „egyiptomi" vagy „babiloni rabságából", azaz kollektív és egyéni, szociális és művelődési, polgári lefokozottságából hivatott kivezetni.