Lépcsőzetes átalányadó — Incze Ibolya

2009. április 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A progresszív átalányadó bevezetését elfogadnák a kis- és középvállalkozások — jelentette ki a pénzügyminisztérium képviselőivel folytatott múlt heti tárgyalások után Florian Pârvu, a Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának alelnöke.

Közlése szerint tizenkétezer eurós éves üzleti fogalom alatt az évi átalányadó ötszáz euró lenne, ami lépcsőzetesen emelkedne: 12 000 és 50 000 eurós évi forgalom esetén ezer euró, ötventől százezer eurós forgalomig ezerötszáz, százezer és egymillió euró között kétezer, egymillió és ötmillió euró közötti forgalomig 2500, ötmillió és harmincmillió eurós forgalom között pedig ötezer euró. Az ennél nagyobb üzleti forgalmat megvalósító cégek évente tízezer eurót fizetnének átalányadóként.

A Kis- és Középvállalkozások országos tanácsának képviselői úgy látják, a lépcsőzetességet már a mikrovállalkozásoknál el kellene kezdeni, s azokat kisebb forgalmuk arányában megadóztatni, kivéve az ingatlanügyletekkel, vendéglőkkel, közétkeztetéssel, italgyártással foglalkozókat, ahol a megadóztatott forgalomhatár lehet 12 000 euró. Ha nem így járnak el, több tízezer kisvállalkozás megy csődbe, ami megannyi munkahely megszűnését eredményezi.

A tanács ugyanakkor azt szeretné, ha nem köteleznék átalányadó fizetésére a jó adófizető mikrovállalkozásokat, melyek évről évre rendszeresen befizették állampénztári járulékaikat, s melyek nem az adókötelezettség elől futnak most sem, hanem a válság miatt nincs nyereségük.

A vállalkozói szerveződés ugyanakkor azt kéri a kormánytól, hogy adóügyekben is tartsa be az Európai Unióban bevett szokásokat, mielőtt döntene, kérje ki és vegye figyelembe a társadalmi partnerek, elsősorban a munkaadói szervezetek véleményét is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-04-15: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Pályázás interneten (Vissza nem térítendő támogatások) — Incze Ibolya

Előreláthatólag április 27. és május 4. között a vállalkozások, szövetkezetek internetes bejelentkezéssel pályázhatnak meg a kormány által finanszírozott hat programot, melyhez a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tanácsát kérhetik — adja hírül a vállalkozói szervezet.
2009-04-15: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Európai Vállalkozói Információs Napok Háromszéken
Folytatva az évekre visszanyúló együttműködést, az Asimcov vállalkozói szövetség és a Heves Megyei Vállalkozói Központ (HMVK) idén két alkalommal Vállalkozói Információs Napot szervez Háromszéken.