Mi, hol, mikor

2009. április 16., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Zene

* A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 19 órától Idők hangjegyei címmel Garlati Lajos (brácsa) és Gracza Attila (zongora), a svédországi Trio Concertino tagjai lépnek fel. Műsoron: Henry Eccles g-moll szonáta, Franz Schubert Arpeggione szonáta, Johannes Brahms f-moll szonáta és Leo Weiner Peregi Verbunk című alkotása.

* A kézdivásárhelyi Vigadóban szombaton 19 órától és Sepsiszentgyörgyön vasárnap 18 órától rendkívüli szimfonikus hangverseny: Joseph Haydn A teremtés című oratóriumát a sepsiszentgyörgyi Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar adja elő. Közreműködik a sepsiszentgyörgyi Vox Humana és Pro Musica kamarakórus. Karmester: Steffen Schlandt (Brassó), szólista: Ramona Eremia szoprán (Kolozsvár), Szilágyi Zsolt tenor (Sepsiszentgyörgy) és Sándor Árpád basszus (Kolozsvár). A koncertet a Georgius Egyesület szervezi Joseph Haydn osztrák zeneszerző halálának 200. évfordulója tiszteletére.

Tánc

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes pénteken 19 órától bemutatja Hol jársz, hová mész? című előadá­sát a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében. Rendező, koreográfus: Ivácson László.

Kiállítás

A kézdivásárhelyi Vigadó kiállítótermében ma 18 órakor megnyílik Hegyeli Vilma Mimi Gyöngyékszerek című kiállítása.

Mozi

A kézdivásárhelyi Vigadó­ban az Uránia Filmklub ma 19 órától Jonas Akerlund rendező A por című amerikai—svéd vígjátékát vetíti. Főszereplők: Jason Shwartsman, Mickey Rourke, Brittany Murphy.

Képernyő

Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 A Gazdag Miklós Polgári Daloskör és a nagyajtai iskolások előadása. 19.45 A Hermészkedő Műértelmező Vetélkedő országos szakasza. 19.15 Kukoricaest Bölönben. 20.30 Iskolások farsangja Nagybaconban. 20.45 Ilkei Ferenc, Vargyas polgármestere beszél a település fejlődéséről és távlati terveiről.

Hitvilág

A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián pénteken 18 órától Szeibert András (Háló, Budapest) előadást tart a rovásírásról, melyre elvárja a város cserkészeit, fiataljait és minden érdeklődőt — felekezetre való tekintet nélkül. (józsa)

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház pinceklubjában ma 19 órától Tulit Zsombor vállalkozó, könyvkiadó, menedzser, hegymászó a vendég. Bemutatja Erdély András rádió- és tévészerkesztő, a Duna TV tudósítója, a Régió Rádió társszerkesztője. Téma: Miért akarja megmászni az ember a világ legmagasabb csúcsait? (vetített képes töprengések személyes élmények alapján há­rom nappal az új expedícióra való elindulás előtt). Házigazda: Matekovics János.

Hüllőkiállítás. Baróton Erdővidék Múzeuma pincéjében ma hüllőkiállítás nyílik. Május 15-ig keddtől péntekig naponta 9―17, szombaton 10―16 óráig látogatható. A csoportos látogatások szervezőit kérik, előzetesen egyeztessenek időpontot a múzeum munkatársaival, telefon: 0267 377 078.

Székelyek a magasban. Az Erdélyi Kárpát Egyesület az Alpin Sport Egyesülettel közösen pénteken 19 órára a sepsiszentgyörgyi Tanulók Klubja dísztermébe várja az érdeklődőket az előadás-sorozat második részére. Szőcs Imre és Wagner Attila az amerikai El Capitain sziklafal The Nose útvonalának megmászásáról tart vetített képes előadást. A belépés ingyenes. Bővebb felvilágosítás Szilágyi Péternél a 0745 070 985-ös telefonon.

Toborzó. A Magyarok Székelyföldi Társasága 2009. június 24―29. között Lármafa-találkozót szervez. Indulás Sepsiszentgyörgyről autó­busszal. Útvonal: Marosvá­sárhely―Nagybánya―Munkács―Verecke―Kassa―Tokaj―Nyíregyháza. Össztávolság: 1600 km. Irányár: 180―190 euró. Jelentkezni április 30-ig lehet a 0267 374 316-os telefonon Damó Gyula ny. tanítónál.

Tavaszi takarítás. A Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete takarítási akcióra hívja tagjait ma 16 órára a Molnár Józsiás parkba.

Pszichológiai tanácsadás

Sepsiszentgyörgyön az Együtt az Egészségedért Egyesület folytatja az ingyenes pszichológiai tanácsadást. Ezen a héten még ma és holnap a betegek kérésére a szorongásos állapotról beszélgetnek. A jövő héten Rodica Rentea pszichológus a depresszióról értekezik. Időpontot kérni a 0267 352 266-os és a 0724 573 354-es telefonon lehet.

A Kriston-módszer

A Kriston Andreáról, a rejtett izmok nagykövetéről elnevezett módszert olyan érdekfeszítően és közvetlenül adta elő Magdás Emese tréner két héttel ezelőtt a sepsiszentgyörgyi megyei könyvtárban, hogy a jelenlevők nagyszámú érdeklődésére két csoport is indul, akik szeretnék elsajátítani a mindennapok tornáját. A sepsiszentgyörgyi Gulliver Óvoda tornatermében ma és holnap 18—20.30, szombaton 9—11.30, 13—15.30 óráig tartják a tréninget, a következő időpont: május 9. és 10. (józsa)

Közlekedés

Súlyos baleset. Kedd délelőtt kevéssel tizenegy óra előtt Sepsiszentgyörgyön a Grigore Bălan tábornok út és az Olt utca kereszteződésénél F. Ludovic (62) kézdivásárhelyi lakos, a közlekedési lámpa piros fényét figyelmen kívül hagyva, személygépkocsijával behajtott a kereszteződésbe, és elütött két gyalogost, akik a zebrán zöld lámpánál haladtak át. A 48 éves nő súlyosan, a 25 éves gyalogos könnyebben megsérült. Eljárás indult.

Gyanús szállítmány. Hétfő reggel a 11-es országúton Szentivánlaborfalva területén megállítottak egy kisteherjárművet, melyen C. Marian (36) focşani-i lakos 3000 liter bort szállított hivatalos eredetigazoló irat nélkül. A borból mintát vettek, hogy megállapítsák minőségét és a törvényben előírt paramétereit. A gépkocsivezetőt 1500 lejre bírságolták, a további eljárás a laboratóriumi vizsgálatok függvénye.

(Rendőrségi tájékoztató)

Kék fény

Lopások. Kedd délelőtt riasztotta a sepsiszentgyörgyi rendőrséget a megyei kórház sebészetének főasszisztense, hogy az egyik betegnek eltűnt a pénztárcája. Hamar megkerült a gyanúsított: Ş. Florin (19) helybeli lakosnál megtalálták a pénztárcát a károsult irataival és 350 lejjel. * Kedd reggel zoltáni lakos telefonált a bodoki rendőrségre, hogy éjjel az udvaráról elloptak egy motorkerékpárt. A lopással D. Gyulát (18) gyanú­sítják, akinek megkönnyítette a dolgát, hogy a kaput nem zárták be. * A kézdivásárhelyi rendőrök megtalálták egy április 9-i lopás elkövetőjét. G. A-M. (17) szászmagyarósi (Brassó megye) lakos pénztárcát csórt el iratokkal és bankkártyákkal. Valamennyi esetben lopás vádjával indult eljárás.

Pályázat

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ Mint a mesében... címmel nyílt fotópályázatot hirdet Benedek Elek születésének 150. évfordulója alkalmából. A beérkező munkákból kiállítást rendeznek Budapesten és a mesemondó szülőfalujában. A kiíró arra kéri az alkotókat, hogy a fotópályázat címét értelmezzék sokoldalúan, szabadon és kreatívan. Minden olyan alkotásnak örülnek, amely a fotóművészet kifejezőeszközeivel mesél álmainkról, vágyainkról, vizuális fantáziánkról, a játékos emberről, a játék öröméről, a varázslatos és meseszerű látványokról. A pályázaton bárki részt vehet életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül. Egy szerző legtöbb tíz egyedi papírképet küldhet be. A papírképek mérete 21x30 cm (+- öt milliméter megengedett eltéréssel). Elkészítésük technikáját és technológiáját nem korlátozták, miként az alkotói szabadságot sem. A fotók hátoldalán ― a nevezési lappal egyezően ― szerepeljen a szerző neve, a kép sorszáma és a kép címe. Beküldési, beadási cím: MMIKL, 1011 Budapest, Corvin tér 8. Nevezési lap a gyoril@mmi.hu e-mail címen igényelhető. Beérkezési határidő: 2009. május 1.

Állásbörze

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egy-egy igazgatóasszisztens (felsőfokú végzettség — ff.), szociális gondozó (ff. szakvégzettség), pénztáros (líceum), fémszerkezet-építő és -szerelő (szakképzett — szk.), félkészáru-daraboló (szk. — líceum), művészi rajzoló (középfokú végzettség — kf.), raktárkészlet-kezelő (gazdasági líceum), fűtésrendszer- és gázvezeték-szerelő (szk.), fürdőszobaberendezés- és gázvezeték-szerelő (szk.), kereskedelmi dolgozó (líceum), mészáros (szk.), szakképzetlen munkás csomagolásra, szakképzetlen munkás asztalosműhelybe, programozó (ff.), egyetemes asztalos (szk.), építőipari bádogos (szk.), traktorista, vakolókőműves (szk.), festő-mázoló (szk.), két-két báros (szk.), varga (szk.), gépkocsiszerelő (szk.), kamionsofőr (kf.), elárusító (szk.), elárusító (líceum), három-három cukrász (szk.), szakképzetlen munkás (líceum), szakképzetlen munkás, szakképzetlen munkás építőiparba, négy-négy pincér (szk.), egyetemes asztalos, öt textilkonfekció-összeállító (szakiskola/szaktanfolyam), tíz szakképzetlen konfekciós munkás, húsz textilkonfekciós.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-04-15: Világfigyelő - x:

Röviden - Simó Erzsébet

Észak-Korea fenyegetése súlyos lépés
A Fehér Ház szerint „súlyos lépés a rossz irányban", hogy Észak-Korea azzal fenyegetett: kivonul a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételét célzó hatoldalú tárgyalásokról.Robert Gibbs elnöki szóvivő tegnap kijelentette: Phenjannak fel kell hagynia a provokatív fenyegetésekkel és meg kell felelnie nemzetközi kötelezettségeinek. Észak-Korea korábban bejelentette: kivonul a hatoldalú tárgyalásokról, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn elítélte, hogy Phenjan a világszervezet tilalma ellenére április 5-én rakétát bocsátott fel.
2009-04-16: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
LUKÁCS MÁRTON
életének 80., házasságának 54. évében 2009. április 15-én csendesen elhunyt.
Temetése 2009. április 17-én 15 órakor lesz a családi háztól az alsócsernátoni temetőben a református egyház szertartása szerint.
A gyászoló család
75