A lepke — Jártó Kocsis Edit

2009. április 16., csütörtök, Család

A hirtelen jött meleg előcsalogatott minden élőlényt a rejtekéből, zsibong minden.

Egy gyönyörű lepke — nappali pávaszem — megrészegülten a beömlő fénytől, a hatalmas ablak felé repül. Sokadszori próbálkozásra sem érti, miért nem szabadulhat.

Nézem a vergődést, és megpróbálok segíteni neki, a közeli nyitott ajtó felé terelve, de ő makacsul visszaszáll, és mindig az ablakon át próbálkozik. Megkísé­relem a tenyeremre venni. Már-már sikerül, indulok is vele a kijárat felé, mire visszalibben az ablakhoz, és újra meg újra nekikoppan. Lassan kezd elfáradni a vergődésben, látszik rajta, hogy tanácstalan. Nem érti, hogy ez a hatalmas, fényben fürdő, átlátszó ablak hogyan jelenthet akadályt.

Ritkán látni a város közepén nappali pávaszemet, s így eltökélem magamban, hogy nem hagyom veszni. Óvatosan az ujjamra léptetem, majd onnan a tenyerembe kerül, és ott piheg. Másik tenyeremmel, csak úgy félig beborítva, óvón vonok föléje sátrat, és lassan indulok újra a kijárat felé.

A félhomályban megnyugszik, s így szerencsésen a szabadba érek vele. Széttárom a tenyeremet, hadd repüljön, de csak illeg, és mutogatja színpompás szárnyait. Talán megsérült a mentési akció közben — gondolom. Egy utolsó próbálkozás: a magasba lendítem tenyeremmel, s hát ellibben, bukfencet vet a levegőben, majd magasra száll, egyre magasabbra, míg el nem tűnik a szemem elől.

Még mindig óvnám: vigyázat, mert a magasban a madarak zsákmányává válhat, de már továbbcikázott...

Elgondolkodva nézek a távolba; ilyen sebezhetőek, törékenyek vagyunk sokszor mi, emberek is, ilyen megrészegültek a szabadságtól, a lehetőségtől, a fiatalságtól, a kalandvágytól, és pontosan így taszítjuk el a segíteni akaró kezet.

Hányszor bódít el minket is a látszatablakok ragyogása, mikor már alig egylépésnyire van az igazi szabadulás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-04-16: Sport - x:

Labdarúgás

Bajnokok Ligája
Négy között az FC Barcelona és a Chelsea. A negyeddöntő visszavágójának első napján: Bayern München—FC Barcelona 1—1. Továbbjutott 5—1-es összesítéssel az FC Barcelona. Chelsea—FC Liverpool 4—4. Továbbjutott 7—5-ös összesítéssel a Chelsea.
2009-04-16: Család - x:

Anya, mesélj! — Józsa Zsuzsanna

A Hálóklub keretében a sepsiszentgyörgyi Krisztus király-templomban dr. Sávai János, a szegedi Hittudományi Főiskola előadó tanára immár másodszor tartott előadást fejlődéslélektan és neveléstudomány témakörben, melyről könyve is megjelent. Érdekfeszítő és finom humorral átszőtt előadásában érintett sok olyan kérdést, mely gondot okoz(hat) a mindennapi gyermeknevelésben — ebből emelek ki néhányat.