Anya, mesélj! — Józsa Zsuzsanna

2009. április 16., csütörtök, Család

A Hálóklub keretében a sepsiszentgyörgyi Krisztus király-templomban dr. Sávai János, a szegedi Hittudományi Főiskola előadó tanára immár másodszor tartott előadást fejlődéslélektan és neveléstudomány témakörben, melyről könyve is megjelent. Érdekfeszítő és finom humorral átszőtt előadásában érintett sok olyan kérdést, mely gondot okoz(hat) a mindennapi gyermeknevelésben — ebből emelek ki néhányat.

Beszélt arról, hogy általában nem vesszük észre gyengeségeinket. Életünk megértésének központi eleme, hogy megértsük és feldolgozzuk veszteségeinket. Ha csecsemő- vagy kisgyermekkorban történik alapvető sérülés, mint pl. az anya, a szeretet hiánya, akkor nehezen tud kialakulni az ún. ősbizalom, a szeretve lenni-érzés. Ezekből lesznek a mindig ideges, nyugtalan, vádaskodó felnőttek... Nem ért egyet az amerikai pszichológiai módszerekkel, melyek szerint a gyerek minden kívánságát teljesítik. Fontos, hogy tudatosítsuk benne: úgy szeretlek, ahogy vagy (lehet örülni, de sírni is, szomorúnak is lehet lenni nyugodtan). A szeretet azt is jelenti, hogy láthatják a gyerekek törékenységünket, hibáinkat. Együtt leszünk felnőttek... A gyerek számára nem a tartalom a fontos, hanem az érzelem. Ezért fontos az esti mese is — nem a tévéből, CD-ről vagy más gépből, hiszen csak az élő hang tudja visszaadni az érzelmek sokszínűségét...

Veszteségként élhetjük meg, hogy gyermekünk soha nem lehet kizárólag a miénk; a világban lényegében magunkra vagyunk utalva. Nincs elég erőnk, hogy megóvjuk magunkat a veszteségektől. A személyiségfejlődés szempontjából szükséges, hogy megtapasztaljunk bizonyos fájdalmakat. Biztatott, hogy merjünk nemet mondani gyermekünknek, ha a helyzet úgy kívánja, mert az hasonlít a tavaszi fanyeséshez. Ahhoz, hogy jó gyümölcsöt teremjen, időnkét le kell vágni a ferdén növő ágakat... Az anya szerepe óriási: ,,Nem számít, hogy megölel vagy fájdalmat okoz." A simogatásban benne van a két szülő szeretete és ami mögöttük van (az egész emberiség szeretet utáni vágya). A hiány nem szeretőbbé, hanem kétségbeesettebbé teszi a szívet.

Utalt a hamis énképre épülő életre: amikor mást kell mutatni, mint ami valójában. Ez kettős gyötrelmet jelent: ,,titkos, szerethetetlen, illegitim én", nem jelenhetnek meg saját magukként — soha nem válhatnak azzá, aminek mutatják magukat: másnak kell lenniük, mint amik valójában. Ezek a hangos, agresszív személyek.

Az éretté válás feltétele, hogy vállaljunk bizonyos veszteségeket. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy döntéseiknek következményei vannak... Az ember önmagában érték, nem csak sikerrel jár az élet. ,,Gyermekkor: megcsodálnak, felnőttkor: megízlelnek." Az előadó kiemelte a belső önértékelés fontosságát, hisz egyetlenek vagyunk a tömegben. A kialakulatlan személyiségek között hódítanak a szekták, melyek azt sugallják: akkor vagy értékes, ha hozzám tartozol... A szülők értékrendje, meggyőződése formálja a gyermeket. Amiről meg vagyunk győződve, azt merjük felvállalni a gyermek előtt!

A személyiségfejlődés alapja a családtagok közti személyes kapcsolat, melyhez minden időt ki kell használnunk. Sok családban, sajnos, a tévékészülék foglalja el a központi helyet, amelyből megtudhatjuk, mi minden szükséges ahhoz, hogy boldogok legyünk...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-04-16: Család - x:

A lepke — Jártó Kocsis Edit

A hirtelen jött meleg előcsalogatott minden élőlényt a rejtekéből, zsibong minden.
2009-04-16: Család - x:

Salátaboglárka, szentgyörgysaláta — Puskás Attila

Nedvesebb erdei tisztásainkon, de az árnyékosabb tocsogók közelében is kora tavasszal más erdei, tavaszi virágok között valóságos zöld takarót képez a nálunk szentgyörgysalátának is nevezett salátaboglárka (Ficaria verna), amely népi nevét az április 24-én ünnepelt Szent György-napról kapta.