Bezárhatják a szülőt, ha koldulásra kényszeríti gyermekét — Fekete Réka

2009. április 16., csütörtök, Közélet

Sepsiszentgyörgyön és környékén legalább tíz állandó, de sokkal több időszakosan kolduló gyermekről tud a megyei gyermekvédelmi hivatal. A kéregetés törvénybe ütköző, az a szülő pedig, aki erre kényszeríti gyermekét, akár börtönbüntetést is kaphat.

Tavaly három hetei gyermeket helyeztek el a gyermekjogvédők a megyeközponti sürgősségi központban amiatt, mert koldultak, róluk a szülők lemondtak, a három testvér állami gondozásba került. Vass Mária megyei szociális gondozói és gyermekvédelmi igazgató érdeklődésünkre elmondta, egy gyermeket nem vesznek el a szüleitől csak azért, mert koldul, előbb kivizsgálják, hogy valóban a család küldi-e az utcára a kiskorút, illetve megvannak-e a családban a feltételek a gyermek biztonságos és egészséges körülmények közötti nevelésére. Előfordul, hogy a rendőrség az utcáról viszi a gyermekvédelmi hatósághoz a kis kéregetőt, az első lépésben elhelyezik a sürgősségi központba, majd megkezdik az eset alapos kivizsgálását.

Sepsiszentgyörgyön jelenleg a Csíki negyedi szociális otthon ötödik emeletén működik sürgősségi elhelyező, ez ellenben nem felel meg a törvény szerinti szabványoknak. A gyermekvédelmi hatóság egy új központ építését tervezi, a telket az önkormányzat biztosítja — ígéret szerint a Csíki negyedi sportpályán nemrég lebontott barakkok helyén —, a megvalósításra a hivatal világbanki pályázaton kívánja megszerezni a pénzt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-04-16: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

Szatmári kompromisszum
Kompromisszumos megoldás születhet a szatmári Kölcsey Ferenc Líceum és a Református Gimnázium közötti ingatlanvitában: tegnap a szatmári megyeházán a helyi és megyei önkormányzatok, az RMDSZ, a két tanintézmény, illetve a református egyház képviselői közötti egyeztetésen olyan javaslat született, melynek értelmében egy évvel elhalasztják a Kölcsey Ferenc Líceum kiköltözését és egyúttal a református kollégium beköltözését a református egyház által már 2004-ben visszaszerzett központi épületbe, a Kölcsey-líceum pedig 2010-ben a Református Kollégium jelenleg használt, szintén egyházi tulajdonú, valamint a közeli kisegítő iskola épületében kezdi meg a tanévet.
2009-04-16: Közélet - x:

Sugároz a Székely TV — Mózes László

Április 14-én, hétfőn zenés műsorral indult az új sepsiszentgyörgyi tévécsatorna, a Székely TV. Az adónak mintegy tizenöt fős a csapata — közölte lapunkkal Gyurka Lóránt marketingigazgató.