KármentőMagyarul tudó orvost a magyar betegnek! — B. Kovács András

2009. április 17., péntek, Család

A világ legtermészetesebb elvárása lenne, ha az emberek eszét nem zavarná meg sok, magát fontosabbnak hirdető elv.

Középkorú orvosnő meséli mint pályakezdése egyik legfelkavaróbb döbbenetét: nagybeteget hoznak be a kolozsvári kórházba, magánkívül jajgat, talán halálán van. Az ügyeletes föléje hajol, próbál rájönni a baj okára, a pácienssel értekezni nem lehet, félig önkívületben elhangzó magyar szavait pedig nem tudja megfejteni. Tehetetlenségében végül vállat von: ,,Miért nem tanult meg románul, hogy én is értsem?" — tárja szét a karját. Végül akad, aki fordítson, de a tanulság marad: némelyeknek a tehetetlenség érzetétől az embertelen közönyig eljutni egyetlen lépésükbe kerül, és nem átallják azt megtenni. Ők korunk megnyomorított tudatú ,,szakemberei" — már ha megérdemlik e minősítést.

Közvéleményünk visszhangjaként az EMI nemrég a hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakozva a kisebbségek nyelvét ismerő orvosokat kért a megfelelő helyekre. Válaszként a Diszkriminációellenes Tanács, küldetése nagyobb dicsőségére, mit ötölt ki? Szerinte az orvos nem kötelezhető arra, hogy megtanulja a beteg anyanyelvét.

Egy kíméletlen és kizáró nemzetállami logika érvényesül e szemléletben, mely túlhajtottságában szöges ellentétbe kerül mindennel, amit emberségnek lehet nevezni. Mert mi nem Moldvába kértük a magyarul tudó orvost, az Isten szerelmére, hanem Erdélybe, annak is főleg magyarlakta megyéibe. És nem a beteget ,,alkalmazzák" az orvos kedvéért, hanem fordítva: ő szolgálja ki a lakosságot. Egy adott helységét.

Szögezzük le: az orvostól igenis elvárható, sőt, megkövetelhető, hogy ismerje azt a nyelvet, melyen betege legkönnyebben kifejezi magát. Szakmai elvárás, feladatai ellátásának elemi feltétele a nyelvtudás, ezért szolgálati kötelességévé kellene tenni, s ha ez eddig nálunk nem történt meg, az jogszabályaink és a gyógyítás gyakorlatának kóros hiányosságaira vall.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-04-17: Család - x:

A fekete doboz (Klinikai zárójelentések, 1.) — Sylvester Lajos

Van egy műanyag mappám, A4-es formátumú papírok vagy irattartók férnek el benne, legalább egy kilogrammnyi, amint saccolom. Színe után, de egyebek miatt is „fekete doboznak" nevezem. Az én életem repülésének bizonyos mozzanataival, élet és halál közti utazásaimmal kapcsolatos adattároló ez a „fekete doboz", amely a valóságban — amint olvasom — repülőgépeken, hajókon, újabban vonatokon a könnyebb fellelés végett vörös színű. Fekete megnevezése egy újságírótól származik, aki, valószínű, a gyász fekete színével azonosította az elmés szerkentyűt, amelyet katasztrófák után olyan szorgosan keresnek a szerencsétlenségek okait feltárni óhajtó szakmabeliek.
2009-04-17: Nyílttér - x:

Az utca hangja

FERENCZ BÉLA, Sepsiszentgyörgy. Amint hallani lehet, Háromszék vármegye elég rosszindulatú kormánymegbízottat kapott. Az általunk megválasztott embereket folyamatosan és alaptalanul rágalmazza. Mi nehogy azt higgyük, hogy ezek a balkáni felfogású, gyarmatosító szándékú emberek a mi előrehaladásunkat akarják segíteni. Tehát valahányszor választásra, szavazásra hívnak bennünket, székelymagyar embereket, egységesen ott kell lennünk, hogy az eljövendő időben megalapozhassuk régiónkban az önrendelkezést. Ne Bukarest diktáljon!