Külföldi hírek — Simó Erzsébet

2009. április 17., péntek, Közélet
Visszalépett Vahl Tamás

Várhatóan egy héten belül nevezi meg új jelöltjét a gazdasági tárca élére Bajnai Gordon miniszterelnök — közölte Budai Bernadett kormányszóvivő online sajtótájékoztatóján azután, hogy Vahl Tamás visszalépett a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri jelöltségtől. Budai Bernadett elmondta: Bajnai Gordon tegnap reggel elfogadta Vahl Tamás visszalépését, valamint az erre vonatkozó érveit.

Hangsúlyozta, amint Bajnai Gordon értesült arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábban három esetben is elmarasztalta kartellvétség miatt az akkor még Vahl Tamás által vezetett SAP Hungary Kft.-t, azonnal szóbeli tájékoztatást kért a GVH vezetőjétől, és jelentést kért Vahl Tamástól is. A Fidesz szerint Bajnai Gordon kormányfő alkalmatlanságát jelzi, hogy immár második miniszterjelöltje vált alkalmatlanná a pozíció betöltésére.

Ne legyen Ficsor miniszter

A Fidesz azt követeli Bajnai Gordon miniszterelnöktől, hogy ne nevezze ki Ficsor Ádámot titokminiszternek, az ellenzéki párt szerint a demokrácia elmúlt húsz évének megcsúfolása lenne, ha Gyurcsány Ferenc embere elnyerné a posztot — mondta Demeter Ervin, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja sajtótájékoztatóján. Demeter Ervin emlékeztetett arra, hogy a nemzetbiztonsági bizottság szerdán nem támogatta Ficsor Ádám kinevezését a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszteri posztra. A fideszes politikus szerint Gyurcsány Ferenc embere a meghallgatáson megbukott, világossá vált ugyanis, hogy teljesen alkalmatlan a poszt betöltésére, és csak egyetlen oka van a jelölésének, az, hogy Gyurcsány Ferenc rajta keresztül tudja megszerezni a politikai túléléséhez szükséges fontos információkat.

Moldovában befejezték a szavazatok újraszámlálását

Moldovában befejeződött a szavazatok újraszámlálása, és az előzetes adatok szerint nem derített fényt hamisításra, megerősítette az április 5-i parlamenti választások hivatalos eredményét, a kommunista párt győzelmét — közölte tegnap a központi választási bizottság szóvivője. Iuori Ciocan az orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az eredményt április 21-ig kell nyilvánosságra hozni, és a határidőt betartják. Nem zárta ki, hogy a központi választási bizottság csak a húsvéti ünnepek után teszi ezt meg. Az ortodox húsvétot, amely hivatalos munkaszünet is, idén április 18—20-án ünneplik Moldovában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-04-17: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Mire fordítják a hitelt?
A kormány célkitűzése az, hogy beruházások révén finanszírozza a költségvetési hiányt a majdnem húszmilliárd euró értékű külföldi hitelkeretből — jelentette ki tegnap Emil Boc miniszterelnök. Reményét fejezte ki, hogy a gazdaság nem kényszeríti kabinetjét a fizetések és nyugdíjak fedezésére az Európai Bizottság és nemzetközi bankok által biztosított keretből.
2009-04-17: Közélet - x:

Bérbe adják a lakónegyedi parkolóhelyeket (Sepsiszentgyörgy) — Váry O. Péter

Nem örvendhettek sokáig azok a sepsiszentgyörgyi tömbházlakók, kiknek lakóhelyük közelében az elmúlt két évben az önkormányzat felújította a régit, vagy új parkolóhelyet épített: a befektetést elsősorban a kulturált és helybiztosított parkolás érdekében tette a városvezetés, no meg a jövedelemszerzés céljából is.