SepsiszentgyörgyBérbe adják a lakónegyedi parkolóhelyeket — Váry O. Péter

2009. április 17., péntek, Közélet

Nem örvendhettek sokáig azok a sepsiszentgyörgyi tömbházlakók, kiknek lakóhelyük közelében az elmúlt két évben az önkormányzat felújította a régit, vagy új parkolóhelyet épített: a befektetést elsősorban a kulturált és helybiztosított parkolás érdekében tette a városvezetés, no meg a jövedelemszerzés céljából is.

Második nekifutásra elfogadta az önkormányzat azt a határozatot, melynek alapján megkezdődhet a lakónegyedi parkolók bérbeadása. Első nekifutásra összesen 353 helyre hirdet versenytárgyalást a városháza, a későbbiekben a többi, újonnan kiképezett parkolót is bérbe adják. Egy hely megszerzésének alapfeltétele, hogy a jelentkező a parkoló környezetében lakjék, saját tulajdonú vagy használatba adott gépkocsival rendelkezzék, és ne legyen garázsa. Alapbérnek a városháza évi 120 lejt állapított meg, ha több igénylő akad egy helyre, licitálniuk kell érte — ha meg nem kelnek el a helyek, a távolabbi tömbházak lakói is bérbe vehetik, vagy egy család több helyet is igényelhet, ez esetben a második helyért az alapbér kétszeresét, a harmadikért háromszorosát kell fizetnie. A 2,5 méter széles, öt méter hosszú helyeket csak a bérlő használhatja, erről egy lezárható parkolóbilincs felszerelésével gondoskodnak, melyet ugyan a városháza szerez be (hogy egységesek legyenek), de a bérlőnek kell megvásárolnia. Aki meg jogtalanul foglal el egy bérbe adott parkolóhelyet, 1000—2000 lejes bírságra számíthat, és autóját el is szállíthatják, kiváltásáért ismételten keményen kell fizetni. A határozat szerint az önkényesen parkolóbilincset szerelők is megbírságolhatóak (1000—2000 lej), miként azok is, akik bármilyen eszközzel elzárják a bérelt helyeket (1000—1500 lej). A bérbe vett parkolóhelyeket ajánlatos akként is használni meg gondozni is, hiszen a városháza egyoldalúan is felmondhatja a bérleti szerződést például, ha az autó környezetszennyező (olajfolyás, sár) nyomait nem takarítja el a bérlő, ha a helyet nem az autója parkolására, hanem utánfutó vagy építőanyag tárolására használja, ha roncsautót tart a bérelt helyen, vagy ha eladja a bérletet. A számos más feltételt is tartalmazó tanácshatározat előírja ugyanakkor, hogy ingyenhelyre jogosultak a mozgássérültek, a háborús veteránok, a volt politikai üldözöttek, valamint, hogy az alapbér feléig kedvezményben részesülhetnek a kisnyugdíjasok.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-04-17: Közélet - x:

Külföldi hírek — Simó Erzsébet

Visszalépett Vahl Tamás
Várhatóan egy héten belül nevezi meg új jelöltjét a gazdasági tárca élére Bajnai Gordon miniszterelnök — közölte Budai Bernadett kormányszóvivő online sajtótájékoztatóján azután, hogy Vahl Tamás visszalépett a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri jelöltségtől. Budai Bernadett elmondta: Bajnai Gordon tegnap reggel elfogadta Vahl Tamás visszalépését, valamint az erre vonatkozó érveit.
2009-04-17: Közélet - x:

Prahován felmentették Erdély Edét — Iochom István

A Prahova megyei törvényszék április 10-én hirdetett ítéletet a csavargyár volt ingatlanjaira vonatkozó büntetőperben, és tetteik elévülésére hivatkozva részben helyt adott Erdély Ede, Márton Albert és Szőke Lajos fellebbezésének, felmentette őket a három, két, illetve egy év és nyolc hónap börtönbüntetés letöltése alól, illetve megszüntette ellenük a büntetőpert.