Jubileumi aranyérem

2009. április 18., szombat, Magazin

I. Károly román király születésének 170. évfordulójára arany pénzérmét adott ki a Román Nemzeti Bank a gyűjtők örömére.

A román jegybank 500 lejes névértékben, mindössze 250 példányban bocsátotta ki az egyenként 31,103 grammos, 35 milliméteres, aranyból készült érmét. Egyik oldalán Románia címere, a kibocsátás évszáma (2009), az érme névértéke, a Peleş-kastély látható egy babérkoszorú közepén, a szélén kör alakban olvasható a ROMANIA felirat. Az érme másik oldalán I. Károly portréja látható születésének (1839) évével. Az aranyérméket átlátszó metakrilát érmetartó kapszulában forgalmazzák, és brosúrát mellékelnek hozzá román, angol és francia nyelven. E brosúrák az érmekibocsátást hitelesítő igazolást is tartalmazzák a jegybank kormányzójának aláírásával. A műgyűjtőknek szánt érmét a Román Nemzeti Bank bukaresti, kolozsvári, jászvá­sári és temesvári fiókjain keresztül hozza forgalomba. I. Károly 1839. április 20-án született Sigmaringenben, Karl Anton von Hohenzollern-Sigmaringen és Josephine von Baden gyermekeként. Drezdában és Bonnban nevelkedett, Münsterben katonai végzettséget szerzett, 1857-ben pedig Berlinben tüzérségi tanulmányokat folytatott. 1864-ben hadnagyként részt vett a porosz—osztrák—dán háborúban. Károlyt 1866 áprilisában a román kormány felkérésére Románia fejedelmévé (románul Domnitor) választották, miután elűzték az egyesült Románia első uralkodóját, Alexandru Ioan Cuza herceget. Károly a kulturális, nyelvi és politikai látásmódban való különbségekre való tekintettel 1870-ben le akart mondani. A porosz—francia háborúban (1870—1871) nyíltan a német fél mellett foglalt állást, ami meglehetősen népszerűtlenné tette. Ennek ellenére 1871-ben az eltávolítására irányuló kísérlet nem vezetett sikerre. Népszerűségét az orosz—török háború során szerezte vissza. A háborúban az orosz fél oldalán vett részt katonai vezetőként. Ennek eredményeként Románia elnyerte teljes függetlenségét az Oszmán Birodalomtól. A függetlenséget 1877. május 10-én kiáltották ki, Károly pedig a Hohenzollern-Sigmaringen-ház első uralkodója lett, miután Romániában 1881. május 10-én kikiáltották a királyságot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-04-18: Magazin - x:

Dancs Annamari musicaldalokat énekel (Szentgyörgy-napok) — Mózes László

Dancs Annamari, Tarján Pál és a Brassói Opera közreműködésével különleges zenei produkció készül a Szent György-napokra. A korábban is bemutatott operettrészletek mellett a sepsiszentgyörgyi könyűzene-énekesnő musicaldalokat ad elő jövő vasárnap, április 26-án 19.30 órától a prefektúra épülete melletti nagyszínpadon, közvetlenül az idei városünnepet lezáró Koncz Zsuzsa-koncert előtt.
2009-04-18: Magazin - x:

Pápai bulla a romok között

Egy 1294-ből származó pápai bulla került elő a földrengés sújtotta közép-olaszországi L’Aquilában. A felbecsülhetetlen értékű dokumentumot az április 6-án a Margherita-palota súlyosan megrongálódott tornyának romjai között találták meg.