népmeseA teknősbéka

2009. április 18., szombat, Kiscimbora

Krisztus urunk a földön jártában-keltében befordult egy fösvény asszonyhoz is szegény ember képében, s kért tőle egy kevés kenyeret.

— Adnék biz’ én jó szívvel ― mondá a fösvény asszony ―, de most egy befaló falás sincs. Jöjjön kijed holnap, akkor sütök.

Másnap félre is tett egy szikra vakaréktésztát a szegény ember részére, de mikor bevetette a sütőbe, a vakarékból akkora kenyér lett, mint egy taligakerék. A többi kenyér még szolgája sem lehetett volna neki.

— No hiszen ―gondolta magában a fösvény asszony ―, ebben ugyan nem vásod a fogadat, szegény ember!

S amikor már messziről látta jönni, elbújt a teknő alá, s meghagyta leánykájának, hogy amikor a szegény ember bejön a házba, mondja, hogy nincs itthon.

— Jaj, édes bátyámuram, nincsen itthon édesanyám ― futott elejébe a leányka a szegény embernek.

— Hordja hát, míg él, a hátán, ami most rajta van ― szólott Krisztus.

A fösvény asszony abban a minutumban teknősbékává változott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-04-18: Kiscimbora - x:

Áprily Lajos: Tavaszodik

A távoli hegyélek havasok,
De cinke szól már, és ez jó időjel.
2009-04-18: Kiscimbora - x:

Sokpáros cica (Játszósarok)

Párosan egymás mögé állnak a gyermekek. Szemben velük áll a macska, a többiek az egerek. A játék azzal kezdődik, hogy az első pár egér kiáltja: