Kulturális hétLegalább a gyerekeknek jó — Váry O. Péter

2009. április 18., szombat, Közélet

Tény: az idei, sorrendben 18. Szent György-napok első fele, a kulturális csonka hét rendezvényei sokaságával és sokszínűségével nem kényezteti el a város kultúrafogyasztó közönségét. Az idei városnapok szervezői a látványok nagymesterei, s ez majd a jövő hét végi sokadalmon meg is látszik: minden kis részletét aprólékosan kidolgozták, a program túlcsordulásig telített újszerű elemekkel, minden, de minden a látványnak alárendelve — de erről majd később. Most a kulturális csonka hétről csupán, mely ezúttal nem csak napjai számát illetően csonka, de kínálatában is.

A szervezők a sokadalom programjának és a híresnél nevesebb előadók becserkészésének feladataival lévén elfoglalva, a kulturális hét összeállítását igen egyszerűen oldották meg: átirat a város művelődési intézményeinek, gyerekek, itt az alkalom, rátok bízzuk, csináljátok. És ők csinálták, mindenki képzelőereje és lehetőségei határain belül igyekezve a legtöbbet, a legjobbat beleadni — aztán kinek jobban sikerült, kinek kevésbé. Így látszólag a sokaság és a sokszínűség biztosított, sőt, a szubszidiaritás is, épp csak egy egységes, a valamivel többet és jobbat adni elképzelés hiányzik belőle. Mondják erre a szervezők: a Reflex színházi fesztivál után mit lehetne még, hiszen elfáradt a közönség, telítődött is talán. Hát, a kulturális kínálat skálája azért elég széles, s bár szeretjük nagyon, de: nem csak színház a világ.

Ennyit elöljáróban, s mielőtt bárki is elhamarkodottan azt a következtetést vonná le, hogy ezen a héten sem lehet sehová menni, szögezzük le: szegényes ugyan a kínálat, de van. Az idei kulturális csonka hét nagy nyertesei a gyerekek, a Tamási Áron Színház bábtagozatának hála, kik megszervezték az Erdélyi Magyar Bábos Találkozót: naponta több előadást játszanak a marosvásárhelyi, nagyváradi, kolozsvári és természetesen a helyi társulatok, s hogy a vakáció nem a Szent György-napos hétre esett, abban az a jó, hogy óvónők, tanítónők csoportoslag vihetik tanítványaikat bábelőadásokra. Ugyancsak a Tamási Áron Színház jóvoltából a felnőttek is friss színházi élményben részesülhetnek, a társulat keddre időzítette legújabb előadásának bemutatóját. És hogy színházból ne csak ennyi legyen, a román társulat is újra játssza a fesztiválon is bemutatott — egyébként kitűnő — előadását, illetve az M Stúdió legutóbbi mozgásszínházi produkcióját, no meg az amatőr színjátszók is fellépnek. A képzőművészeti kínálatból nagyon hiányzik a háromszékiek közös tárlata, az amatőrök viszont jelentkeznek, miként a MOA Kortárs Művészeti Műhelybe tömörült fiatalok is, illetve érdekesnek tűnik a műemléki világnapra meghirdetett gyerekrajzokból összeállított kiállítás. A Szé­kely Nemzeti Múzeum szakmai értekezlet szervezése mellett A székelyek. A kereszténység védelmezői címmel kiállítást mutat be, helytörténeti vonatkozású Józsa Lajosnak a sepsiszentgyörgyi céhek történetéről szóló előadása, és a fáradhatatlan Bálinth Zoli jóvoltából ismét benépesül a Bazár-sarki helyiség. Az irodalom iránt érdeklődőknek be kell érniük egyetlen közönségtalálkozóval, igaz, Schäffer Erzsébet nem hétköznapi személyiség. A zenei kínálat már sokkal bővebb, mindjárt a vasárnapi nyitókoncert nagy felütés, s a kulturális csonka hét második fele már jóformán csak a zenekedvelőké — bár az kissé furcsa, hogy például szerda délutánra ugyanabban az időben három helyszínen három koncertet időzítettek. No és akkor maradt még néhány rendezvény, melyek ugyan nem ütik a Szent György-napok kulturális hetének elvárt színvonalát, de hát éppen akkorra esnek, s hadd szaporodjon a műsor. Ennyit péntekig elöljáróban, talán majd a látványok látványának hétvégéje kárpótolja a szellemiekben kielégítetlen városlakókat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-04-18: Közélet - x:

Fiatalok Szent György-napja

Thermo Session 4 címmel egész napos rendezvényt tart a Tone Troopers Ifjúsági Audiovizuális Szervezet a Szent György-napok alatt a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti kazánházban. Dallamos break-beat zenével, nem mindennapi videoprojekciókkal, zsonglőrködéssel, fotó- és graffitikiállításokkal, versenyekkel, estétől hajnalig tartó bulival várják az érdeklődőket.
2009-04-18: Közélet - x:

Részleges támogatás kultúrára, sportra (Kovászna) — Bodor János

A kulturális keretből jóváhagytak 7000 lejt a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesületnek a Csoma-napokra, 4000 lejt a Fábián Ernő Népfőiskolának és az Ignácz Rózsa Irodalmi Klubnak, 2000 lejt a Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont diákszínjátszó csoportjának és 6000 lejt egy Nagykanizsára látogató küldöttség útiköltségeire, melyben önkormányzati képviselők és a La Fiesta tánccsoport vesz részt. A sportkeretből jóváhagytak 1800 lejt autóverseny résztámogatására.