Mi, hol, mikor

2009. április 22., szerda, Mi, hol, mikor?
Szent György-napok

A csütörtöki műsor: 10 és 12 órától Benedek Elek: Mátyás király és a kolozsvári bíró, a kolozsvári Keljfeljancsi Komédiás Kompánia előadása a stúdióteremben; 11 órától a Szent György Expó nemzetközi kiállítás és vásár megnyitója a sportcsarnokban; 12.30 Román szellemiség és műemlékek Kovászna és Hargita megyében, dokumentációs kiállítás a Nicolae Colan Dokumentációs Központban;

14 órától Veres Zoltán: Tóbiás és Kelemen, a kolozsvári Irgumburgum Bábteátrum előadása a stúdióteremben; 16 órától a Székely Mikó Kollégium vegyes kórusa és a pécsi Leőwey Klára Gimnázium leánykórusa lép fel a Székely Nemzeti Múzeumban; 17 órától Tamási Áron: Tűzálló Pál, a Tamási Áron Színház bábtagozatának előadása a stúdióteremben; 17 órától MOA-teadélután a Fekete-fehér témájú kortárs művészeti kiállítás terében: installáció, performansz, grafika, festészet, szobrászat, fotó és baráti beszélgetések; 18 órától gyermekrajz-kiállítás Kincses utcáink címmel a Lábas Házban; 18 órától A székelyek. A kereszténység védelmezői című kiállítás megnyitója a Székely Nemzeti Múzeumban; 18 órától a sepsiszentgyörgyi Room of Floyd Affection Pink Floyd-feldolgozásokat ad elő a Park-komplexum Di Stefano Bárjában; 19 órától Törékeny, az M Stúdió előadása a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében, rendező: Goda Gábor; Terefereklub a városi művelődési ház Pinceklubjában, meghívottak a Szent György-napok mostani és korábbi szervezői: Czimbalmos Kozma Csaba, Kovács Vajda István, Nagy Kopeczky Kálmán, Lázár-Prezsmer Endre, Grubisics Levente, Dancs Zsolt és mások, házigazda: Matekovics János; Laura Sintija Černiauskaitė: Lucia patinează, az Andrei Mureşanu Színház előadása a színház nagytermében; 20 órától Kedves Péter zongorán szalonzenét játszik az Ábel vendéglőben; Thomas Brandon: Charley nénje, a Visky Árpád Színjátszó Kör előadása a szotyori kultúrotthonban; 20.30 órától dzsesszkocsma a Park-komplexum Di Stefano bárjában, fellép: Pedro Negrescu & Friends (Arad ― Bukarest) és a budapesti Váczi Eszter Quartet.

Bábszínház

* A bábostalálkozón ma Sepsiszentgyörgyön 10 és 13 órától Orbán János Dénes: Búbocska, a kolozsvári Puck Bábszínház előadása a stúdióteremben; 17 órától Tamási Áron: Tűzálló Pál, a Tamási Áron Színház bábtagozatának előadása a stúdióteremben.

* A kovásznai városi művelődési házban csütörtökön 10 órától óvodásoknak, 12 órától kisiskolásoknak tart bábelőadást Pályi János budapesti előadóművész Vitéz László címmel, 17 órától pedig Kovács Ildikó (1927—2008) sepsiszentgyörgyi születésű bábszínésznőre emlékezik.

Röviden

Versműsor. Ma 13 órától, csütörtökön 14 órától Kozsik József marosvásárhelyi színművész Füstbe ment terv... címmel Petőfi Sándor verseiből tart előadást diákoknak és felnőtteknek a kovásznai városi művelődési házban.

Tájékoztató. A sepsiszentgyörgyi Református Kollégium ma 18 órától a konviktuson tartja a tájékoztatót a következő tanévben induló ötödik osztályról. Érdeklődni a második emeleti titkárságon vagy a 0267 311 210-es telefonon lehet.

Megbeszélés. A Székely Mikó Kollégium kéri a nyugalmazott pedagógusokat, hogy csütörtökön 14 órától az iskola dísztermében vegyenek részt a jubileumi rendezvénysorozatot előkészítő megbeszélésen.

Gyűjtők klubja. A sepsiszentgyörgyi Hobbi Cserebereklub ma 16 órára a városi művelődési ház pinceklubjába vár minden gyűjtőt.

Fogadóórák. Szerkesztőségünkben ma 13―15 óráig Balogh Klára jogtanácsos várja a jogi tanácsot igénylőket. A tanácsadás ingyenes. * Tőkés László EP-képviselő sepsiszentgyörgyi irodájában (Konsza Samu utca 21. szám) csütörtökön 10―12 óráig várják az érdeklődőket az elkobzott ingatlanok ügyében. Telefon: 0367 800 420.

Cukorbetegek találkozója. A Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete csütörtökön 16 órától II. típusú cukorbetegeket vár a megyei kórház ebédlőjében, 17 órától pedig megbeszélés az augusztusi táborral kapcsolatban.

Áramszünet. Péntekig naponta 9―15 óráig Kézdimárkosfalván a 2-es transzformátor körzetében, mától péntekig naponta 9―14 óráig Kézdiszentkereszten a 2-es transzformátor körzetében, csütörtökön 9―13 óráig Oltszemen, Málnáson és Málnásfürdőn szünetel az áramszolgáltatás.

Elzárják az ivóvizet ma 8―14 óráig Sepsiszentgyörgyön a Sport utcának az 1918. December 1. út és Tavirózsa utca közti szakaszán.

Zene

Ma 18 órától a budapesti Balázs Elemér Group Early Music című koncertje az unitárius templomban; Kék esték címmel koncertek, kiállítás a Bod Péter Megyei Könyvtárban; Romantikus zenés est, fellép: Ilinca Dumitrescu (zongora), Szilágyi Zsolt tenor, Vasile Macovei (fagott), az Árkosi Művelődési Központban, műsoron Chopin-, Schubert-, Csajkovszkij-, Saint-Saëns- és Schumann-művek (autóbusz 17.30-kor indul a színház elől, mind a belépés, mind az utazás ingyenes); 19 órától Ritmo del Flamenco-koncert a színház nagytermében; 20.30-tól dzsesszkocsma a Park-komplexum Di Stefano bárjában, fellép a sepsiszentgyörgyi St. George Quintet és a budapesti Balázs Elemér Group.

Kiállítás

Ma 17.30-tól néprajzi és népi ipari kiállítás megnyitója az Árkosi Tájmúzeum anyagából, Bálinth Zoltán gyűjtése a Bazár-sarkon.

Alexandria—Sepsi BC

Ma rendezik meg az A-osztályos női kosárlabda-bajnokság elődöntőinek első mérkőzéseit. A bajnoki ezüstérmes Sepsi BC 18 órától Alexandrián lép pályára, a másik ágon pedig Târgovişte a pontvadászat meglepetéscsapatát, Szatmárnémetit látja vendégül. A szentgyörgyi és az alexandriai csapat alapszakaszbeli mérlege 1—1, hiszen az ősszel a teleormani (64—62), tavasszal pedig a háromszéki együttes (77—71) nyerte az egymás elleni párharcot. Ennek tükrében egyenlő eséllyel vág neki mindkét csapat az esti meccsnek, s nagyon reméljük, hogy Déri Csaba tanítványai sokkal jobb teljesítménnyel rukkolnak elő, mint a Govora elleni múlt pénteki megmérettetésen, hiszen azzal a játékkal nem lehet legyőzni vendéglátóinkat. A találkozót a Sepsi BC támogatóinak jóvoltából teljes egészében élőben közvetíti a Régió Rádió 17.55-től. Hajrá, lányok! Hajrá, Sepsi BC!

XIX. Gáll Lajos Futónap

Idén április 25-én 10 órától rendezik meg immár 19. alkalommal Sepsiszentgyörgyön a futónapot 13 női és 14 férfi korosztályban. Találkozás és nevezés (már 8 órától) a központi katolikus templommal szemben. A táv hossza 3300 m, útvonala: katolikus templom―Kós Károly utca―Cigaretta utca―Gyár utca―Kós Károly utca―katolikus templom. Nevezési díj: gyerekeknek 3, felnőtteknek 6 lej.

Befejeződött az alapszakasz

A hatodik teremtornán is túl van a junior II-es kézilabdás leányok mezőnye. Ez azt jelenti, hogy befejezte az alapszakaszt, s a két legjobb folytathatja a küzdelmet a bajnokság elődöntőjében. A megyénket képviselő Nagy Mózes Sportklub eredményei: a Brassói Dinamóval 15—19, a Brassói Juniorral 20—19, a Râmnicu Vâlcea-i Kémiával 14—19, a Râmnicu Vâlcea-i Energeticával 25—26, a Nagyszebeni ISK-val 21—15. A csoport végeredménye: 1. Kémia, 2. Dinamo... 5. a Nagy Mózes Sportklub: Fülöp, Voloncs, Balázs, Kovács, Niczuly, Hegyeli, Nagy, Bartók, Fazakas, Gajdó, Mátis, Kertész, edző: Szász Csaba.

Második az ISK

A Sepsiszentgyörgyi ISK ifjúsági IV-es leánycsapata az országos kézilabda-bajnokság elődöntőjén — Beszterce volt a házigazda — Kolozsvár mögött a második helyen végzett, s kiharcolta részvételi jogát a döntőre (június 3—5., Rm. Vâlcea). A csapat: Győrkovács K., Albert A., T. Burcea, Kolumbán A., Farkas A., Bájkuj Á., Tompa H., Bardocz E., Pap E., Kozma Sz., Tasnádi T., Kovács P., Benkő É., Budai H., Albert A., Keresztes I. Edző: Szerző Árpád. (á)

Jáni Ferenc-emlékverseny

A kézdivásárhelyi gokartringen megrendezett emlékversenyen huszonöt megye 125 versenyzője vett részt. A dobogósok: pufo kategória: 1. Cătălin Marişca (Torda), 2. Török A. (Kolozsvár), 3. Biró P. (Zilah), mini kategória: 1. Şerban Pintea (Torda), 2. Dodan A. (Torda), 3. Bakó I. (Sepsiszentgyörgy), junior kategória: 1. Kozák Armond (Belényes), 2. Demény L., 3. Pora L. (mindkettő Dicsőszentmárton), felnőtt kategória: 1. Demény István (Dicső), 2. Trifu M. (Kolozsvár), 3. Scharpel A. (Torda). A versenyt a sepsiszentgyörgyi Gyermekek Palotája és a kézdivásárhelyi Skat Kart szervezte. (á)

Újabb dobogós helyezés

A sepsiszentgyörgyi Tompa Krisztián a 65 cm3-es géposztályban a harmadik helyen zárta az Isztambulban megrendezett motokrossz Kelet-európai Kupa 3. futamát. Csapattársa, Kádár Benedek — aki szintén a 65-ösök között versenyez — a 7. lett. A sorozat következő versenyét Ciolpani-ban rendezik május 10-én, ami egyben a román bajnokság második versenye is lesz.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-04-21: Sport - x:

Először a Himaláján (Hegymászás)

Valahol el kell kezdeni a Himaláját — mondta bevezetőjében Tulit Zsombor azon a sajtótájékoztatón, melyen ismertette a 2009. április 20. és június 2. közti időszakra tervezett CEC Bank Cho Oyu Northland, 2009 Expedíció tervét, célját, programját.
2009-04-22: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a sepsiszentgyörgyi
id. SZABÓ SÁNDOR
életének 88., házasságának 57. évében hosszas betegség után 2009. április 20-án elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2009. április 22-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a sepsiszentgyörgyi vártemplomi ravatalozóházból.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Özvegye, lánya, fia és családjuk
4220001