HegymászásElőször a Himaláján

2009. április 21., kedd, Sport

Valahol el kell kezdeni a Himaláját — mondta bevezetőjében Tulit Zsombor azon a sajtótájékoztatón, melyen ismertette a 2009. április 20. és június 2. közti időszakra tervezett CEC Bank Cho Oyu Northland, 2009 Expedíció tervét, célját, programját.

Azt is elmondta, hogy az expedíció a Szé­kelyek a magasban nevű akció része, melynek célja a 8201 m magas Cho Oyu — a Himalája nyolcezres csú­csainak rangsorában a hatodik —, magyarra fordítva a Türkiz Istennő meghódítása. Zsombor kötéltársa Ruszuly Éva lesz, aki részt vett a Matterhorn-, Triglav-túrán, de igazából a 8000 m közelében még nem járt. Egyébként a 8000 m-es magasság mindkettőjük számára újdonság, siker esetén Éva lesz az első romániai nő, aki túljutott a bűvös 8000 méteren, Zsombor esetében — akinek legyőzött csúcsai közé tartozik a Triglav, az Ercyes, a Mont Blanc, az Elbrusz, a Lenin, a McKinley, a Matterhorn, a Kilimandzsáró, az Aconcagua, a Mount Vinson — megyei csúcs, hiszen a Nanga Parbat (8125 m) csúcsa felé tartó Szőcs Imre 7850 méterig jutott, mondanám erdélyi rekordnak is, de úgy tudom, a Mount Everesten járt, Magyarországon élő Erős Zsolt erdélyi származású, a Békási-szoros szikláin töltötte gyerekkorának egy részét.

A két hegymászó tegnap repült Bukarestből Nepál fővárosába, Katmanduba, ahonnan 23-án indulnak a kitűzött cél felé, természetesen, fokozatosan haladva táborról táborra. A végső támadásra — a csúcs meghódítására — terveik szerint május 22-én indulnak.

Sok sikert hozzá!

(-ros)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-04-21: Sport - x:

Vass Hunor László megvédte magyar bajnoki címét (Karate)

Hét végén került sor a magyar WKF országos bajnokságra Budapesten — írja Vass László Hunor, a budapesti testnevelési egyetem sepsiszentgyörgyi hallgatója.
2009-04-22: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Szent György-napok
A csütörtöki műsor: 10 és 12 órától Benedek Elek: Mátyás király és a kolozsvári bíró, a kolozsvári Keljfeljancsi Komédiás Kompánia előadása a stúdióteremben; 11 órától a Szent György Expó nemzetközi kiállítás és vásár megnyitója a sportcsarnokban; 12.30 Román szellemiség és műemlékek Kovászna és Hargita megyében, dokumentációs kiállítás a Nicolae Colan Dokumentációs Központban;