Külföldre vándorló alkalmi munkások 1806-ban — Józsa Lajos

2009. április 22., szerda, Magazin

A 19. század első évei sorozatos természeti csapásokkal kezdődtek. 1802. október 26-án hatalmas földrengés pusztított egész Háromszéken, majd az ezt követő többévi mostoha időjárás, az éhség nehéz megpróbáltatását mérte a lakosságra.

A bikfalviak és lisznyóiak úgy próbáltak segíteni magukon, hogy bevándoroltak Havasalföldre azzal a reménnyel, hogy sikerül az aratás idején alkalmi munkával gabonához jutniuk. Ahhoz, hogy a határon átmehessenek, erkölcsi bizonylatot kértek a falu nótáriusától, amely a következőhöz hasonló volt:

,,Ezen bizonyító levelemet mutató Bikfalvi Magyari István és Virág György szándékoztak bemenni Havasalföldre a maguk élelmére való gabonáért, mint szükséges emberek, csupán egy nyerges lóval az Brassói szoroson. Melyre nézve mint igaz járásbéli gazdáknak menő és jövő útjuk engedtessék.

Bikfalva, 1806. július 2., Török György notarius"

A lisznyóiak is passusért kérik erkölcsi bizonyítványukat, és indulnak, hogy megkeressék a betevő falatra valót.

,,Sepsi Széki Lisznyói parasztok, úgymint Kerekes György, Fazekas György, Bortsa György, Nagy Sámuel és Bába Stántsuj, ezen öt személyek, mint hogy most, igen drága szűk idő van, és a maguk mindennapi élelmeket itten meg nem szerezhetik, szándékoznak a bodzai vámon az Oláh országba be menni, hogy ott mindennapi dolguk után valamicskét keressenek maguknak. Kik is magukat jelentvén, hogy a belső honból be mehetésre passust nyerhessenek, utasította Brassóba a magas Comandohoz, hogy pedig a fenti írt személyek mindnyájan gyermekségektől fogva itt nevelkedtek fel, s hogy ők mindnyájan becsületes igaz és nem valami gaz erkölcsű személyek, arról fenti írásomat adom.

1806. július 12., Zajzon György notarius"

A megpróbáltatások évei még sokáig tartanak. Az elhúzódó háború a Monarchia és Franciaország között a lakosság nagyfokú elszegényedéséhez vezetett. Gazdasági felemelkedés csak 1816-tól tapasztalható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-04-22: Magazin - x:

Csillagászati honlap

A Naprendszerünkkel, az égi mechanikával, a csillagászat által használt legfontosabb eszközökkel foglalkozik egyebek közt az április 19-én indult, csillagászati alapismereteket bemutató honlap.
2009-04-22: Magazin - x:

Vakációs munka a titkosszolgálatnál

Unja a fűnyírást, nem szeret kávét felszolgálni az irodában? Dennis Blair amerikai nemzeti hírszerzési igazgató ennél sokkal eredetibb nyári munkát ajánl idén a diákoknak: kémtanoncot játszhatnak két hétig.