Mi, hol, mikor

2009. április 28., kedd, Mi, hol, mikor?
Kiállítás

* Baróton az Erdővidék Múzeumában ma 18.30 órakor Kolumbán Zsuzsanna, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szakreferense megnyitja Kádár-Dombi Péter székelykeresztúri agyagszobrász kiállítását.

* Miniatűr történelem ― az őskortól az 1848―1849-es szabadságharcig címmel csütörtökön 19 órakor ólomkatona-kiállítás nyílik a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Lovagtermében. A vándorkiállításon a tahitótfalui Homoki Gyula gyűjteményéből származó, kézi festésű miniatűr ólomkatonákat tekinthetnek meg az érdeklődők.

Tánc

Az Udvarhely Táncműhely Argentína expressz című műsorával Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel ma 18 és 20 órától a Kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében. Rendező/koreográfus: András Lóránt m. v. Az előadás 14 éven aluliaknak nem ajánlott.

Zene

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében szerdán 19 órától a csellóra és zongorára írt Beethoven-szonátákat bemutató sorozat zárókoncertjé­nek előadói: Ávéd Éva (zongora), Kozma Péter (cselló). Műsoron Ludwig van Beethoven: G-dúr variációk egy Händel-témára, F-dúr variációk egy Mozart-témára és A-dúr szonáta, op. 69.

Röviden

Tortoma Önképző Kör. Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársai bemutatják intézményüket, az általa megjelentetett kiadványokat, valamint az Örökségünk című történeti-néprajzi témájú ismeretterjesztő folyóiratot. Meghívott: Kolumbán Zsuzsanna történész-szakelőadó, László Judit szervezési szakfelügyelő, P. Buzogány Árpád irodalmi szakelőadó.

Táncház. A Guzsalyas Alapítvány a sepsiszentgyörgyi Mí­ves Házban ma 16.30 órától gyermektáncházba várja az óvodásokat, kisiskolásokat, fiatalokat. Zenél a Folker együttes.

Megbeszélés. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési házba ma 17 órára várják a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművész Szövetség tagjait a szokásos havi megbeszélésre.

Fogadóóra. Tőkés László EP-képviselő sepsiszentgyörgyi irodájában (Konsza Samu utca 21. szám) ma 15―17 óráig lesz fogadóóra, csütörtökön 10―12 óráig várják az ügyfeleket az elkobzott ingatlanok jogi helyzetének tisztázására. Telefon: 0267 318 180, 0367 800 420. * A Magyar Polgári Párt székházában ma 18―19 óráig Bujdosó Zsolt tart ingyenes jogi tanácsadást.

Még van hely. A Magyarok Székelyföldi Társaságának júniusi Lármafa-találkozójára induló autóbuszon még van hely. Jelentkezni, érdeklődni a 0267 374 316-os telefonon Damó Gyula ny. tanítónál lehet.

Áramszünet. Ma 9―15 óráig Kézdimárkosfalván a 2-es transzformátor körzetében, Sepsiszentgyörgyön ma 9―13 óráig a Jókai Mór utcában, holnap 9—15 óráig a Templom, Palló, Dakó, Konsza Samu, Erege, Daczó, Vojkán, Borvíz, Vár, Malomgát utcában és a Kálvin téren szünetel az áramszolgáltatás.

Hibaigazítás. Tegnapi lapszámunkban az Egyedi bajszok bemutatója című cikkben elírtuk a harmadik helyezett nevét: nem Nemes Ferenc, hanem a kovásznai Gyönös Ferenc. Az érintett és az olvasók elnézését kérjük.

Tűz! Tűz!

Vasárnap délután Zalánba riasztották a tűzoltókat. A sepsiszentgyörgyi tűzoltóknak egy óra alatt sikerült megfékezniük a lángokat, de a faház teljesen leégett, s elpusztult vele néhány bútordarab és párszáz kilogrammnyi textilholmi. A tűz keletkezésének valószínű oka a felügyelet nélkül hagyott fémkályhából kiesett parázs.

Lomtalanítás

A héten Sepsiszentgyörgyön a Gábor Áron, Victor Babeş, Galamb, Sas, Váradi József, Orbán Balázs és Irinyi János utca határolta részen folytatódik a lomtalanítás, a következő utcákban: Gát, Konsza Samu, Malomgát, Gesztenye, Őrkő, Fecske, Kender, Kertész, Debren, Bartalis Ferenc, Temető, Horea, Cloşca és Crişan, Május 1., valamint a Mihai Viteazul téren. Kérik a lakosságot, csak a meghirdetett napokon helyezzék ki az utcára a lomokat! A használt tárgyak elszállítását kérhetik a 0267 310 123-as telefonon és a www.tega.ro honlapon is.

Kék fény

Vasárnap délelőtt jelentette egy kézdivásárhelyi szupermarket biztonsági őre a rendőrjárőrnek, hogy egy férfi lopott az üzletből. A rendőrök néhány percen belül egy közeli töltőállomásnál azonosították a kocsija mellett álló gyanúsítottat. G. Udo (32) brassói lakosnál a nadrágjában elrejtve öt rúd szalámit és egy flakon oldódó kalciumtablettát találtak.

Közlekedés

Szombaton délután fél hatkor értesítették a sepsiszentgyörgyi közlekedési rendőröket, hogy a Kós Károly úton két kocsit összetörtek. A helyszínen ott találták Z. Levente (31) helybeli lakost, aki parkolás közben nekiment egy másik autónak. Ellenőrzéskor a járművezető ittasnak bizonyult (0,65 mg/l), ezért vérvételre kórházba kísérték.

(Rendőrségi tájékoztató)

MSC—Rm. Vâlcea-i Naţional 23—39 (12—18)

Szabó Kati Sportcsarnok, 33 néző. Játékvezetők: O. Petre és M. Tănăsescu (Brassó). MSC: Comşa—Şerban 1, Molnár 3, Tankó 3, Lőrincz 2, Adiaconiţei 8, Ciobanu 1, cserék: Ambarus 4, Pál 1, Mátyás. Naţional: Voicu—Danciu 2, Adespi 4, Irimia 4, Lazăr 4, Ailincăi, Mîrginen I. 4, cserék: Neagoe, Pop 4, Lopătaru 6, Halac 7, Mărginean A. 2, Nan 2, Iliescu. Büntetőpercek: 10—8, hétméteresek: 7—5 (értékesítve: 4—5). A csodálatos fizikai adottságokkal megáldott Naţional-játékosok (tulajdonképpen az Olimpiai Központ kézilabdacsapatáról van szó) ellen sok esélyt nem adhattunk leányainknak, akiknek egy része három nap alatt három bajnoki mérkőzést játszott. Az eredmény igazolta is. A vendégcsapat az első negyedóra végén már öt góllal (4—9) vezetett, a félidő végéig ezt az előnyt egy góllal még megpótolta. A hatgólos hátrány egy ,,országos válogatottal" (mert lényegében az) szemben nem szégyen. Ellenkezőleg... Szünet után aztán kezdett mutatkozni leányaink játékában az előző két nap fáradtsága, s ezt kihasználták a vendégek — akik nemcsak fizikailag, de létszámban is fölénk nőttek —, és fokozatosan növelték előnyüket. Végül tizenhat gólos győzelmet arattak. Játékukkal viszont nem kápráztattak el. Most vált igazából érthetővé, hogy miért állnak csak a második helyen. Mindent összegezve, nem vallottak szégyent leányaink, akik időnkét fel-felvillantották igazi tudásukat. (áros)

* A vasárnapi ifjúsági I-es mérkőzésen: Sepsiszentgyörgyi ISK—Marosvásárhelyi Maros SC 33—18 (18—7).

* Ifjúsági IV-es fiúcsapatunk az országos bajnokság elődöntőjében a 4. helyen végzett Kolozsvár, Beszterce és Nagybánya mögött, megelőzve Nagyszebent, Segesvárt és Székelyudvarhelyt. (á)

Háromból három

Az A-osztályos asztalitenisz-bajnokság rájátszásának harmadik fordulóját rendezte a Sepsiszentgyörgyi Electrica a Puskás Tivadar Szakközépiskola tornatermében. Ellenfelei Buzău, Mioveni és Zilah együttesei voltak. A Moldovan, Mocanu, Onofrei, Morariu, Kocsis összetételű Electrica (edzője: Simon Teodor) mindhárom ellenfelét legyőzte: Buzăut 9—2-re, Zilahot 9—3-ra és Mioveni-t 9—4-re. Ez az újabb három győzelem azt jelenti, hogy az Electrica megerősítette ötödik helyét.

* A Kézdivásárhelyi Nagy Mózes Sportklub a 9—12. helyek egyikéért csatázott. A Kiss Balázs, Veress Zoltán, Barti Szilárd, Kerekes Barnabás összetételű négyes 9—5-re legyőzte a Bukaresti Spartacot, de kikapott Craiovától (6—9) és Déstől (3—9). Még hátravan egy forduló. (á)

Stiga Kupa

Belgrádban a Stiga Kupa nemzetközi asztalitenisz-versenyen vett részt Dobolyi Aladár három tanítványával — Szücs Tamással, Barti Loránddal és Kanabé Szilárddal. A serdülők között Kanabé az egyéniben ezüstérmet nyert, Dan Daniellel az oldalán viszont aranyérmes lett a fiú párosban. Az ifjúságiak csapatviadalán a fenti négyes csoportelsőként jutott fel a főtáblára, ahol ment még egy kört. A mezőnyt tekintve ez nem lebecsülendő. Dobolyi mester valamennyi játékosával elégedett.

* A hét végén Slatinán kerül sor a serdülő korosztály országos egyéni bajnokságára. A Nagy Mózes SK négy versenyzővel — Kanabé Szilárd (tőle érmeket várunk), Sükösd Roland, Dombai Hunor, Szabó Tamás — vesz részt. (á)

Torpy Kupa

A kétnapos teniszverseny dobogósai: +35 év: 1. Cristi Pavel, 2. Cristian Dobre, 3. Dorin Pasca (mindhárman Brassóból); +40 év: 1. Daniel Ureche (Brassó), 2. Paul Grigorescu (Sepsiszentgyörgy), 3. Adrian Brişan (Brassó); +45 év: 1. Németh Csaba (Sepsi), 2. Gelu Voinea (Bukarest), 3. Costel Chelaru (Suceava); +50 év: 1. Ioan Murariu (Brassó), 2. Georgel Stan (Sepsi), 3. Kósa Ferenc (Sepsi); +55 év: 1. Constantin Grigoriu (Jászvásár), 2. Ioan Sviştea (Brassó), 3. Sztáncsuly János (Sepsi); +60 év: 1. Ioan Popa (Nagyszeben), 2. Marin Covric (Brassó), 3. Ilie Tănăsoiu (Brassó); +65 év: 1. Ghiţă Lungu (Galac), 2. Jean Lirca (Brassó), 3. Nicolae Ionescu (Brassó).

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-04-27: Közélet - x:

Földrengés rázta meg Romániát

A Richter-skála szerint 5,3-es erejű földrengés rázta meg szombaton Románia középső és keleti részét — közölte a romániai geofizikai intézet.
2009-04-28: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a kálnoki születésű árkosi
TÓTH FERENC
életének 86. évében elhunyt.
Temetése 2009. április 28-án 15 órakor lesz az árkosi temetőben.
Részvétfogadás 14 órától a sepsiszentgyörgyi közös temető ravatalozóházában.
Nyugodjék békében.
A gyászoló család
4220210