Koncz Zsuzsa SepsiszentgyörgyönÉszhez-szívhez szólt az ének — Farcádi Botond

2009. április 28., kedd, Magazin

Ha hívnak, jövök — ígérte Koncz Zsuzsa sepsiszentgyörgyi fellépése előtt a bikfalvi Téglás Panzióban az újságírókkal folytatott beszélgetésen. A vasárnap esti koncert sikere után pedig nem kétséges: a magyarországi előadóművész népszerűsége töretlen a székelyföldiek körében, ő maga pedig szívesen látott vendég.

S hogy mégis miért látni oly ritkán Erdélyben? Talán a természetéből fakadó igényesség a magyarázat: semmire sem tartja az új divatú ,,jövök egy cédével, és színpadra lépek"-szerű akciókat, nem vesz részt ezekben, bizonyos szintnél alább nem adja, fellépéséhez komoly zenekar, technikai felszerelés, jó körülmények kellenek. Ráadásul szabadtéri koncerteket is nagyon ritkán vállal — mint mondja, ezek sok esetben szétviszik a produkciót, a verseket is bajos előadni, ezek halkabbak, líraiabbak, koncentráltabb figyelmet igényelnek. Az együvé tartozás okán is — hangzik a válasz, amikor arról kérdezzük, miért vállalta a szentgyörgyi koncertet. Aztán régebbi romániai fellépéseit idézi fel, amikor még a kommunista rezsimben egy nagyváradi koncertje előtt cenzúrázni akarták dalait, majd feltörték az autóbuszt, és elvitték az összes mikrofont — talán ezért sem hívták túl gyakran a régi rendszerben.

Meggyőződése azonban, hogy közönség csak egyfajta van. Mint ahogy belőlem is csak egy van — mondja. De azért figyelembe veszi, hogy vannak olyan dalok, amelyeket el kell énekelni, mert elvárja a közönség, ízlése pedig egybeesik a közönségével. Persze, nem vagyunk egyformák, egy-egy dal mást-mást jelent az embereknek. Szeretem megadni a közönségnek a szabadságot a dalok értelmezésében, mint ahogy magamnak is szeretem megadni ezt a szabadságot — vallja, és ez művészetének legfőbb üzenete is: gondolkodó dalokat énekel, egy kicsit magáról, a világról, amelyben élünk — és amely oly keveset változott, hisz az ég például régen is kék volt, ha kék volt —, arról, hogy mit gondolunk erről. Ha nem köt le egy gondolat, nem tudok arról énekelni — mondja.

Aztán arról beszél, miért szerepel oly keveset a magyarországi televíziók képernyőjén. A kereskedelmi média nem szolgálja a közönséget, fogyasztásra buzdít, fogyasztja az arcokat, igénytelen, színvonaltalan műsorral igénytelen, színvonaltalan közönséget akar magának kinevelni, aláássa a közönség intellektuális színvonalát. Ezekre a képernyőkre nem kívánkozik, nem fog bogarat enni, bohóckodni csak azért, hogy szerepeljen a televízióban. Éppen ezért, ha ma kezdené pályafutását, valószínűleg nem lenne előadóművész, hanem inkább befejezné a jogi egyetemet. Mégsem borúlátó, talán eljön az idő, amikor megregulázzák a tévécsatornákat. És amúgy is: telt házas koncerteken lép fel, az emberek visszajönnek előadásaira — a közönség tehát igényli mindazt, amit a televíziótól nem kap meg. A siker pedig azt jelenti, hogy az emberek eljönnek egy koncertre, majd eljönnek a következőre is, megvesznek egy lemezt, és megveszik a következőt is — vallja.

Állítását pedig alátámasztani látszik, hogy vasárnap este Sepsiszentgyörgyön régóta nem látott tömeg gyűlt össze, és énekelte Koncz Zsuzsával a halhatatlan dalokat, és kérdezte az előadóval: Azt hiszed, hogy megváltoztunk vezényszóra?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-04-28: Magazin - x:

Volt egy hely — Farcádi Botond

Amikor már úgy tényleg elege lett az embernek a tömegből, abból, hogy fél óra alatt is csak bajosan tesz meg ötpercnyi távot, amikor már a füle is zúgott a zenétől, amelyet ugyan lehet, hogy szeretett, csak kissé éppen megsokallt, amikor már annyi mindent hallott egyszerre a különféle helyszíneken zajló rendezvényekről beszűrődő — vagy éppen gátlástalanul beáramló — zajokból, hogy már azt sem tudta, hol jár, hová tart — leginkább akkor és, persze, máskor is olyan jólesett, hogy volt egy hely.
2009-04-28: Magazin - x:

Holograf-élmény — Mózes László

A Holograf Bikfalván a Szent György-napok két főszervezőjével
Az idei Szent György-napok egyik zenei csemegéje kétségtelenül a városban nyilvánosan először fellépő Holograf szombat esti koncertje, melyet nem csak a közel harmincéves múlttal rendelkező bukaresti, akár legendásnak is tekinthető rockbanda dalai tettek emlékezetessé, hanem a kifogástalan hangzás, fény- és színpadtechnika is.