,,Zöld” lesz az Empire State Building

2009. április 29., szerda, Magazin

Zöld jövő elé néz New York leghíresebb épülete, az Empire State Building, amely sokak szemében a modern világ hét csodájának egyike. A környezetvédelmi mintának szánt átalakítás évi 4,4 millió dollár megtakarítását fogja lehetővé tenni.

Az 1931-ben elkészült art deco stílusú felhőkarcoló, amelyet a mozinézők világszerte a King Kong-filmekből ismernek, jelenleg ötszázmillió dolláros felújításon megy át, ebből százmillió dollárt fordítanak a zöld technológiára. A Bill Clinton volt amerikai elnök által létrehozott és az ő nevét viselő Climate Initiative nevű szervezet húszmillió dollárt ad a projekt első öt szakaszára. A cél az, hogy az annak idején, átadásakor még a világ legmagasabb épületének számító torony az energia hatékony felhasználásának és megőrzésének mintaképe legyen.

A zöld projekt megvalósítása évi 105 000 tonnával fogja csökkenteni az épület szén-dioxid-kibocsátását a korábbihoz képest, ez 17 500 gépkocsi éves szén-dioxid-emissziójának felel meg. A kezdeményezést Bill Clinton és Michael Bloomberg, New York polgármestere együtt méltatta a 443 méter magas Empire State Building 80. emeletén. A projekt teljes megvalósítása 38 százalékkal fogja csökkenteni a 102 emeletes toronyház energiafogyasztását. A húszmillió dolláros költségű első öt szakasz megvalósítása másfél évig tart, és már mintegy húszszázalékos megtakarítást tesz lehetővé.

A korszerű, új épületek, mint például a 1 Bryant Park néven ismert, csupa üveg és acél New York-i torony már energiatakarékos technológiával épült, de az Egyesült Államok 4,64 millió épületének csaknem háromnegyede több mint húszéves, és akkoriban még nem volt szempont az energiahatékonyság. New York üvegházhatású szén-dioxid-kibocsátásának 79 százaléka a város kilencszázezer épületéből ered.

Az átalakítás keretében az Empire State Building hatezer-ötszáz ablakát újítják és javítják fel; új légkondicionáló és fűtőrendszert szerelnek fel, amelyek alkalmazkodnak a változó igényekhez, és hideg vizet is termelnek. Jobban szigetelik az épületet, energiatakarékos világítórendszereket szerelnek fel, amelyek például csak akkor világítják meg a helyiségeket és folyosókat, amikor emberek tartózkodnak ott, a fogyasztás jellegét jobban felmérő műszereket építenek be, és többek között az interneten is követhetővé teszik a felhasználók számára az energiafelhasználást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-04-29: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, anyós, rokon és ismerős, az uzoni születésű sepsiszentgyörgyi
özv. BAJKA GÁBORNÉ
KARÁCSONY ROZÁLIA
életének 64. évében türelemmel viselt szenvedés után elhunyt.
Temetése 2009. április 29-én 15 órakor lesz a közös temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4220283
2009-04-29: Magazin - x:

Gyapjúból készült falu

Huszonhárom éven át kötögették az angliai Mersham délutáni klubjának tagjai falujuk élethű makettjét: az általános iskola, a templom, a pubok, a helyi bolt, a krikettező lakosok és a buszállomáson dohányzó fiatalok mind-mind színes gyapjúfonálból készültek.