MementóSzabó Jenő — Kisgyörgy Zoltán

2009. április 29., szerda, Magazin

Hetvenöt éve, 1934-ben hunyt el Kézdivásárhelyen Szabó Jenő (1867―1934) református lelkipásztor, költő, Szabó Dezső (1879―1945) író testvérbátya. Kolozsváron született, és ott is kezdte iskoláit, a teológiát Nagyenyeden végezte.

Ugyanott kezdte papi pályafutását is, de nem tudjuk, mi okból lett utána Barátos lelkipásztora 1893―1897 között. Egyházi jegyzőkönyvek tanúskodnak arról, hogy ő szervezte meg itt a millenniumi ünnepségeket, s amikor Dálnok akkor épült iskoláját átadták, az avatóünnepségen saját alkalmi versét szavalta. 1898-tól két esztendeig volt illyefalvi lelkész. Szabó Dezső, aki két nyarat töltött a faluban, róla mintázta meg az Elsodort falu című regényében Farczády Jenő alakját. Emiatt vitájuk támadt, s megszületett a magyar irodalomtörténet emlékezetes testvérpere. Ekkor történt meg, hogy nagy szárazság sújtotta Háromszéket, s az illyefalvi hívek a kongruába csak zabot tudtak adni. Erről született egyik négysorosa: Ha a lányom Judit / zabból laskát sirít / az apja nem prédikál / hanem szépen nyerít. 1901―1915 között Kézdivásárhelyen, majd Bereckben volt szórványlelkész (1923―1934). Tagja volt az Erdélyi és a Kemény Zsigmond Irodalmi Társaságnak. Kötetei Nagyenyeden, Brassóban és Kézdivásárhelyen jelentek meg. Síremléke a céhes város református temetőjében található.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-04-29: Magazin - x:

A szúnyoglárvák túlélik a világűrt

Egy év világűri tartózkodást követően életképesek maradnak a szúnyoglárvák — számoltak be orosz kutatók. A Nemzetközi Űrállomáson 2007 júliusától 2008 júliusáig lebonyolított Biorisk elnevezésű kísérlet bebizonyította, hogy a többsejtű élőlények is életképesek a világűrben.
2009-04-29: Riport - x:

Erdők között sejlik-e a jövő? — Kisgyörgy Zoltán

A falu új iskolája
Zötyögünk felfelé a patak mentén. Itt, lenn a Tekse patakából Ajta vize lesz, fennebb a zalánpatakiak Nyíres-patakként emlegetik. Megcsapja orrunkat a szénégetők, a baksák jellegzetes illata. Kékesszürke füst száll az ég felé, átvilágít rajta a kora reggeli napfény. Már szép zöldek a hegyoldalak, a patak keskeny síkján Karácsony Zoli bátyámék ültetik a pityókát. Amolyan régi módszerrel: kézzel, vederből. Kasléder József polgármester arról beszél, miképpen lehetne kimozdítani jobb irányba ezt a falut, szülőfaluját úgy, hogy megmaradjon eredeti varázsa is, de a helybeliek jobban élhessenek. Mert alig sejlik itt még a jövő...