Tömbházszigetelés csak egységesen — Váry O. Péter

2009. április 29., szerda, Közélet

Mert sürgősen kellett leadni Bukarestben az iratcsomót, rendkívüli tanácsülésen döntött Sepsiszentgyörgy önkormányzata újabb tizennyolc tömbháznak az országos hőszigetelési programhoz való csatlakozási szándékáról. Ugyanakkor egy korábbi határozatával a város vezetősége betiltotta az egyéni hőszigeteléseket, a polgármester arra kéri a tömbházlakókat, mindannyian várják ki sorukat, hiszen Sepsiszentgyörgyön minden társasházat leszigetelnek az elkövetkező két-három évben.

A Szorgalom és Reménység lakástulajdonosi társuláshoz tartozó tizennyolc tömbház 760 lakásának szigetelése 18,3 millió lejbe kerül az elfogadott gazdasági-technikai mutatók szerint, idéntől az egy lakrészre jutó költségnek csupán húsz százalékát kell fizetniük a lakóknak, harmincat az önkormányzat, ötvenet az állam biztosít. Mivel Sepsiszentgyörgyön viszonylag kevés típusú tömbházat építettek, az elkészített dokumentációt több társasház hőszigetelési munkálatainak előkészítésekor használhatják, ez felgyorsítja az országos programban való részvételt, de az önkormányzat amúgy is prioritásként kezeli a hőszigetelési programot, az elkövetkező két-három évben legkevesebb tízmillió lejt fordít a város a tömbházak szigetelésére, s Antal Árpád András polgármester szerint ez idő alatt a város minden tömbházát belefoglalják az országos programba. Éppen ezért módosította az önkormányzat a városgazdálkodási szabályzatot, megtiltva az egyenkénti hőszigetelést: a lakók kezdeményezésére és pénzéből ugyan folytathatják a hőszigetelést, de csak ha egyszerre egész homlokzatnyi részen elvégzik. Az elszórt foltoknak meg a leszedés lesz a sorsuk, mikor a tömbház sorra kerül a hőszigetelési programban. A polgármester szerint érdemes tehát kivárnia mindenkinek a sorát, ha egyébért nem, a jóval kevesebb költségért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2009-04-29: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Elfogadták a költségvetés-módosítást
A szenátus és a képviselőház tegnapi együttes ülésén elfogadta a költségvetés-kiigazításról szóló sürgősségi kormányrendeletet. A jogszabály mellett 181-en szavaztak, ellene a 88 ellenzéki — liberális és RMDSZ-es — honatya. A két ház plénuma egyetlen módosító javaslatot sem fogadott el, amelyet az ellenzék parlamenti képviselői nyújtottak be.
2009-04-29: Közélet - x:

Hamarosan hivatalos címere lesz Kézdivásárhelynek — Iochom István

A Román Akadémia Országos Címertani, Genealógiai és Pecséttani Bizottsága elfogadta a felterjesztett címertervet — jelentette be Tamás Sándor megyeitanács-elnök a múlt heti városi tanácsülésen.