Elmarasztalta Szlovákiát a strasbourgi bíróság

2009. április 30., csütörtök, Világfigyelő

Elmarasztalta Szlovákiát az emberi jogok strasbourgi székhelyű európai bírósága kórházi adatok jogellenes visszatartása miatt roma nők sterilizálása ügyében. Mint az Európa Tanács égisze alatt működő bíróság honlapján a kedden kihirdetett ítélet ismertetésében olvasható, Strasbourg 3500 euró kártérítést ítélt meg mind a nyolc nőnek, akiket kelet-szlovákiai kórházakban császármetszéses szülés után sterilizáltak évekkel ezelőtt anélkül, hogy erről tudtak volna. Közülük többekkel a műtéti beavatkozás előtt aláírattak ,,valamilyen papírt" anélkül, hogy pontosan tisztában lettek volna a szöveg tartalmával.

Az aláírás megtagadása esetére azzal fenyegették meg őket, hogy nem hajtják végre rajtuk a császármetszést, távozniuk kell a kórházból. A kórházi tartózkodás után egyiküknek sem sikerült teherbe esnie, és felmerült bennük a gyanú, hogy a császármetszés mellett sterilizálták is őket a kórházban. Jogi képviselőiktől azonban 2002-ben megtagadták, hogy betekinthessenek a kórházi feljegyzésekbe. A következő évben szlovákiai bírói döntés engedélyezte, hogy az érintett nők megtekintsék a kórházi feljegyzéseket, de azt nem, hogy fénymásolatot készítsenek. Szlová­kia idevonatkozó törvényi szabályozása 2004-ben változott meg, akkor már lehetővé vált a nők kérésének teljesítése.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy ítélte meg, hogy a törvény megváltozása előtt érvényes szabályozásra hivatkozva az emberi jogokkal ellentétben álló módon tagadták meg a panaszosoktól az iratok megismerését, mert ezzel akadályozták őket azon bizonyítékok beszerzésében, amelyek szükségesek lettek volna sikeres perindításhoz a sterilizálás miatt. Az ítélettel szemben különvéleményt hangoztatott a strasbourgi bíróság szlovák tagja, Jan Sikuta, aki szerint a roma nők kísérletet sem tettek perindításra, így a szükséges dokumentumok hiányára való hivatkozás szerinte merőben spekulatív jellegű.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-04-30: Világfigyelő - x:

Akár rendőr is lehet az elkövető (Tiszalöki gyilkosság)

Református gyászszertartással, cigány szokás szerint zeneszó kíséretében vettek végső búcsút a tiszalöki gyilkosság áldozatától, Kóka Jenő 54 éves gyógyszergyári gépkezelőtől a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros köztemetőjében tegnap. A tiszalöki temetőben több mint ezer ember búcsúzott el az áldozattól, köztük a kormány képviseletében Molnár Csaba kancelláriaminiszter és Teleki László roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott. A parlamenti pártok képviselői és a cigány szervezek vezetői is ott voltak a temetésen. Ugyancsak lerótta kegyeletét a koporsónál Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány.
2009-04-30: Világfigyelő - x:

Hivatalos jegyzékben tájékoztatták Magyarországot (Bolíviai kommandósakció)

Hivatalos jegyzékben ismertette Bolívia a magyar kormánnyal a Rózsa-Flores Eduardo és társai ügyével kapcsolatos álláspontját. A jegyzékben azt írták, a bolíviai vezetés az állambiztonsági szervek által Santa Cruz városában felszámolt nemzetközi terroristacsoportnak tulajdonítja a felelősséget az elmúlt időszakban az ország területén elkövetett merényletekért. Mint írták, a fogva tartott Tóásó Előd konzuli védelme a Buenos Aires-i magyar nagykövetség és a helyszínen tartózkodó magyar tiszteletbeli konzul révén megoldott, esetében a magyar diplomácia fellépésének is köszönhetően a jogbiztonság szavatolt.