BirkózásOlimpiai központ a szentgyörgyi szőnyegen — Áros Károly

2009. május 4., hétfő, Sport

A birkózás a legősibb sportok egyike. Része volt az ókori olimpiák műsorának. Az ötös küzdelem (pentatlon) utolsó számaként szerepelt a birkózás. Legnagyobb egyénisége kétségtelenül a krotoni Miló, aki öt egymást követő olimpián győztesként hagyta el a játékok színterét, Olümpia szent ligetét.

A monda szerint olyan erős volt, hogy puszta öklének egyetlen csapásával leütött egy bikát, majd vállára kapta, és körülhordozta a stadionban, végül pedig megsütötte, és egymaga megette. Miló az ókor egyik legerősebb férfiúja... De hol voltak a nők? A görög mitológia őket sem hagyta ki az erősek sorából. Itt van például Kü­réné, a lapiták királyának leánya, aki már gyerekkorában sem szívesen játszott leány pajtásaival, majd később sem ült a szövőszék mellé, inkább abban lelte kedvét, hogy felfegyverkezve napestig az erdőn vadászott. Egyszer Apolló, a napisten, amikor tüzes szekerén éppen áthaladt az égbolton, megpillantotta a lányt, amint éppen puszta kézzel letepert egy oroszlánt. Apolló azonnal leszállt hozzá, feleségül kérte, majd ragyogó aranyszekerén Lübiába röpítette, ott várost alapított a tiszteletére, amelyet Küré­nének nevezett el... De még Kürénén is túltett Atalante, aki egy személyben ügyes vadász, legyőzhetetlen birkózó és szélsebes futó volt. Birkó­zásban senki nem tudta legyőzni.

Nem tudom, ismerte-e Mátéfi Árpád ezeket a női birkózókról szóló legendákat, de tény, hogy ráérzett korunk nagy lehetőségére, amikor a mai sportvilág nyitott a női birkózás előtt, és lehetőséget biztosított számára a kontinensviadalokon, világ-, majd olimpiai bajnokságokon történő megmérettetéseire. Nem tudom, de tény, Mátéfi lépett, női szakágat indított be — az MSC, az ISK és edzőkollégái, Hatos Péter, Kertész Dávid támogatta —, s rövid idő alatt Sepsiszentgyörgyöt a hazai birkózás legerősebb fellegvárává emelte. A szentgyörgyi birkózó leányok Euró­pa-, világ- és olimpiai bajnokságon képviselték már Románia színeit, értékes pontokat szereztek, a legutóbbi Európa-bajnokságról pedig ezüstérmet is hoztak. Ezek után nem vitás, Mátéfi és kollégái munkáját értékelte a Román Olimpiai Bizottság, amikor rábólintott a sepsiszentgyörgyi Olimpiai Központ létrehozására.

— Tizenkét birkózóval indultunk — mondotta a csütörtök délutáni edzésen Mátéfi Árpád — 2008. október 1-jén. A tizenkettőből négy Kovászna megyei (három szentgyörgyi és egy kovásznai születésű). Na de hadd vegyem sorra őket: 40 kg: Tatár Andrea (sepsiszentgyörgyi), 44 kg: Mădălina Linguraru (romani), Valentina Predi (resicabányai), 48 kg: Cătălina Pătraşcu (romani), 51 kg: Incze Kriszta (sepsiszentgyörgyi), Nicoleta Ciuhurezu (resicabányai), Laura Crâşmaru (romani), 55 kg: Tatár Otília (sepsiszentgyörgyi), Olivia Neagu (resicabányai), 59 kg: Mihaela Obreja (romani), 63 kg: Anca Petrea (romani), 72 kg: Anamaria Cojan (kovásznai). Valamennyi országos bajnok vagy bajnoki érmes, Tatár Otília például Európa-bajnokságon is részt vett.

— Az Olimpiai Központ anyagi háttere?

— A lakást, érkezést az MSC sportszállójában és étkezdéjében biztosítjuk, természetesen, a Román Olimpiai Bizottság pénzén, iskolai tanulmányaikat a Mihai Viteazul Főgimnáziumban, a Constantin Brâncuşi Iskolaközpontban és az állomási általános iskolában végzik a leányok, edzéslehetőségre pedig a Kós Károly Iskolaközpontban és az MSC erőtermében lelnek, akárcsak az MSC és az Iskolás Sportklub birkózói. Felkészí­té­süket Hatos Péterrel ketten vezetjük heti kilenc edzésen. Az egészségügyi asszisztenciát dr. Bencze Sarolta és asszisztense, Marton Klára látja el.

— A versenylehetőséget pedig...

— Az országos bajnokságok (egyéni és csapat), világversenyek (Európa- és világbajnokságok) és nemzetközi vetélkedők.

— Világversenyeket említettél. Kiknek van esélyük arra, hogy akár már holnap is egy világbajnokság szőnyegére lépjenek?

— Ifi I-ben Neagu, Cojan, Tatár Otília, ifi II-ben Tatár Andrea, Ciuhurezu, Crâşmaru, Linguraru.

— Az országos versenyeken kinek pontoznak ezek a leányok?

— Csapatversenyen egyöntetűen az MSC-nek, az egyéni bajnokságokon fele-fele arányban az MSC-nek és anyaegyesületüknek.

A szuperliga országos bajnoka, az MSC és a bronzérmes ISK megalapozta hazai birkózófellegvár kétségtelenül ezzel az Olimpiai Központtal tovább erősödött, és amennyire ismerem szakembereink hozzáállását, szaktudását, munkáját, tovább fog erősödni. Azért azt még hadd tegyem hozzá: még jobban erősödne, ha a teremviszonyok is felnőnének a leányok képességéhez. Reméljük, ez a kérdés is egyszer majd rendeződik. Addig is jó munkát és sok sikert, leányok!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-05-04: Sport - x:

A KSE-napok sportrendezvényei

Csütörtök, május 7.: 17.00 tekebajnokság.
Péntek, május 8.: 8.00 kézilabda (V—VIII. osztály, fiúk), sportcsarnok, 9.00 felső-háromszéki minifoci-bajnokság; orzságos asztalitenisz-bajnokság, 10.00 emléktábla-avatás Kézdivásárhely mindenkori sportolóinak a stadion kapuja előtt; labdarúgó-bajnokság, ifjúsági korosztály — stadion, első pálya,
2009-05-04: Sport - x:

Emlékezzünk a háromszoros világbajnok Nagy Irénre — Áros Károly

„Kézilabda-pályafutásom egy sikertelen felvételivel kezdődött — így emlékezett azon az utolsó szentgyörgyi kézilabdagálán a hatvanas években a világ legjobb kézilabda-kapusa, aki 1937. október 14-én született Teleken. — Sepsiszentgyörgyön történt ugyanis, hogy a felvételi időszakának egy délutánján kimentünk kézilabdázni, hogy egy kicsit átmozgassuk, felfrissítsük elernyedt izmainkat.