A sepsiszentgyörgyi iparosok kiállítása 1900-ban — Józsa Lajos

2009. május 5., kedd, Magazin

A sepsiszentgyörgyi Iparos Olvasó Egylet 1900. június 14-én tartott értekezletén elhatározták, hogy a város iparosai Hegedűs Sándor ipar- és kereskedelmi minisztert Háromszék látogatása tiszteletére ipari kiállítással lepik meg. A kiállítást a Bazár épületében rendezték meg. A kezdeményezők, és akik a hat termet megtöltő ipari termékeket átvizsgálták: Nagy Elek cipészmester, Nagy György asztalosmester, Szabó János tímármester és Kolcza Gábor csizmadiamester.

A Sepsiszentgyörgyi Ipartársulások a kiállításon bemutatott ipari tárgyak minőségi kivitelezé­sében bízva abban reménykedtek, hogy a miniszter állami megrendeléseket biztosít számukra.

,,A megnyitó 1900. július 3-án volt, amikor a miniszter úr a városba érkezett. A nagyszámú közönség előtt a következő iparosok mutatták be munkájukat: Segvens József posztógyáros a Háromszéki gyapjúból készült kitűnő minőségű, sokszínű posztói volt látható. Ifj. Nagy György egy egész termet betöltő bútorkészletet mutatott be. A bútorzat kárpitosmunkáját Jakobi Károly kárpitosmester készítette. Fogolyán Endre a nála készleten lévő és raktárból is áruló, egész termet betöltő bútorokat állított ki. Orosz István Kézdivásárhelyről faragványokkal díszített kredenccel tette látványossá a bútorkiállítást. Hochmann Jakab órás egy tallér művészi kivitelű melltűvé való átalakítását nézhette a nagyszámú közönség. A falakon árapataki hímzések voltak láthatóak, melyek otthonossá tették a kiállítást. Bőripari termékeket állított ki: Szabó István, Szabó János, Balog György és Kósa Jenő. Kolcza Gábor és társa a hadseregnek készített bakancsait a miniszter úr kezébe véve vizsgálta és dicsérte meg. Csizmákat Nagy Sámuel úgymint: kordovány, ráncos, magassarkú és vadászcsizmákat, Cintos József, Pál Ferenc, Izsák Balázs állítottak ki. Nagy Elek, Ütő Sándor, Szvoboda Gyula divatos cipői voltak láthatók. Kovács Gábor szabó férfikabátja, Polgár Máté mézeskalácsai és Kurcz Gyula péksüteményei egy egész termet betöltöttek. A kerekes ipart képviselték: Kovács János, Váncsa Simon, kinek az általa készített »megpatkolt tojáson« sokáig elidőzött a miniszter. Benkő Sándor kerékgyártó esztergapadot és gazdasági eszközöket, Szilágyi Gyula a M. A. V. részére készült szerszámokat mutatta be. Fazakas Ferenc lakatosmester szép, művészi kivitelezésű »czégére« volt látható. Berkeczi János és fia, József pléhművesek egy alpakából készült serleget készítettek. A Bazár előtt Rákosi János csinosan elkészített, könnyű kis »Jukkr-kocsia«, Kovács János és Kovács Zsigmont festett szekerei sorakoztak."

A kiállításról a Szabók Ipartársulata írt jegyzőkönyvet, és az eseményről beszámolt a helyi sajtó is.

Az ipartársulások elnökei a kiállítás után levelet nyújtottak át Hegedűs Sándornak, melyben kérelmeiket foglalták össze.

,,Nagyméltóságú M. Kir. Kereskedelmi Miniszter Úr

Kegyelmes Urunk!

Sepsi Szent Györgyi város iparossága értesülvén Nagyméltóságod megtisztelő látogatása felől, nem mulaszthatta el megragadni a kedvező alkalmat, hogy Nagyméltóságodnak, honi iparügyeink lelkes pártfogójának egy röktönzött kiállítás keretében képességét bemutassa: nem számítva semmi anyagi haszonra, ezt csak azon reménybe téve, hogy Nagyméltóságod megismerve tehetségünket és szorgalmunkat, kegyes lesz kérésünket figyelemre méltatni, s helyzetünk javításához legkegyelmesebben hozzájárulni...

…Mi Háromszékvármegyei iparosok 1885. óta, midőn a Romániába való kivitel az akkor kitört Vámháború miatt lehetetlenné lett téve, kénytelenek vagyunk szülőföldünket, hazánkat elhagyni, és kivándorolni Romániába, honnan a legnagyobb része soha vissza nem tér, hanem elhagyja nevét, nyelvét, és lesz idegen haza polgára...

…Nagyméltóságodnak most alkalma van meggyőződni, hogy az alig 6000 lelket bíró városban annyi iparos van, amennyi talán az egész vármegyének elég volna...

…Kérjük ezért Nagyméltóságodat, kegyeskedjék részünkre a hadifelszerelésekhez állandó munkát biztosítani.

Nagyméltóságodnak alázatos szolgái

Sepsi Szent György, 1900. július 3-án

Kovács Gábor, Szabó János, Nagy Elek, Kolcza Gábor, Gyárfás Zsigmond."

A kiállítás után a város elöljárói, az ipartársulatok elnökei a miniszter tiszteletére a város vendéglőjében ebédre gyűltek össze.

Arról, hogy mit ígért a miniszter, és abból mi teljesült, nem írtak jegyzőkönyvet az iparosok.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-05: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház ma 19 órától a nagyteremben bemutató előadást tart William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékával (Jánosházy György és Arany János fordítása alapján) Török Viola rendezésében. Az előadásra a Tamási-, a támogató- és mecénásbérleteseket várják. A következő elődás szerdán 19 órától lesz a Comenius II.-bérleteseknek.
2009-05-05: Magazin - x:

Mel Gibsonnak egyszerre három orosz barátnője van?

Mel Gibson állítólag egy orosz hölgy miatt válik, de a nagy feltűnést keltő hír ismertté válása nyomán a sajtó legalább három szóba jöhető orosz nőt azonosított be: mindháromnak Okszana a keresztneve, s mindhárom zenész.