Mi, hol, mikor

2009. május 5., kedd, Mi, hol, mikor?
Színház

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház ma 19 órától a nagyteremben bemutató előadást tart William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékával (Jánosházy György és Arany János fordítása alapján) Török Viola rendezésében. Az előadásra a Tamási-, a támogató- és mecénásbérleteseket várják. A következő elődás szerdán 19 órától lesz a Comenius II.-bérleteseknek.

* A sepsiszentgyörgyi M Stúdió a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében szerdán 13 és 19 órától I. L. Caragiale Zűrzavaros éjszaka című vígjátékát mutatja be. Rendezte: Zakariás Zalán.

* A gyergyószentmiklósi Figura Stúdiószínház szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban Georg Büchner Leonce és Léna című darabját mutatja be. Rendezte: Béres László.

* Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalota Lajtha László Stú­diótermében pénteken 19 órától Kovács Éva Poór Lili-díjas szatmárnémeti színművésznő és Ferenczy Csongor budapesti színművész bemutatja a Márai Sándor naplója alapján készült, ...és elmúlok én, ki megtörténtem című előadását. A Márai-est szerkesztője és rendezője Szugyiczky István. A jegy ára 10 lej, a helyek száma korlátozott.

Poór Lilidíjas ...és elmúlok én, ki megtörténtem című előadását. A A jegy ára 10 lej, a helyek száma korlátozott.

Zene

Az Árkosi Művelődési Központban ma 18 órától Enescu―Haydn emlékkoncert lesz Georgeta Stoleriu egyetemi tanár canto-osztályának hallgatóival. Zongorán kísér dr. Inna Oncescu, a Bukaresti Konzervatórium egyetemi adjunktusa. Fellép: Laura Dumitru szoprán, másodéves mesterképzős, Andromeda Nemeş másodéves mesterképzős, Irina Gheorghiu mezzoszoprán, negyedéves hallgató, Claudiu Şola basszus, másodéves hallgató. A hangversenyt Ecaterina Stan zenekritikus, a Román Rádió zenei szerkesztője kommentálja. Az előadásra Sepsiszentgyörgyről a színház elől 17.30 órakor autóbusz indul, az utazás ingyenes.

Röviden

Cimbora-találkozó. Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától közönségtalálkozó lesz a Sepsiszentgyörgyön megjelenő Cimbora kulturális folyóirat, a kíváncsi diákok lapja munkatársaival. Meghívott: Farkas Kinga főszerkesztő, Szonda Szabolcs és Köllő Zsolt szerkesztő.

Táncház. A Guzsalyas Alapítvány a sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 16.30 órától gyermektáncházba várja az óvodásokat, kisiskolásokat, fiatalokat. Zenél a Folker együttes.

Játszmáink. Péter Gábor Embervilág-vázlatok előadás-sorozatának legújabb részét Játszmáink címmel ma 18 órá­tól hallgathatják az érdeklődők a sepsiszentgyörgyi Szé­kely Nemzeti Múzeumban.

Találkozó. A Székely Mikó Kollégium fennállásának 150. évfordulója alkalmából a népi együttes május 8-án tartandó találkozója kapcsán ma 19 órától próbát tartanak az iskola próbatermében, ahová elvárják a régi zenészeket, énekkarosokat és táncosokat.

Fogadóóra. Bartók Gabriella, a Kovászna Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója és Köllő Piroska, a nyugdíjpénztár szóvivője szerdán 10 órától Baróton tart fogadóórát Márton Árpád parlamenti képviselő irodájában. Kérik az érdekelteket, hogy előre jelezzék a fogadóórákon való részvételi szándékukat Demeter Zoltán irodavezetőnél. Telefon: 0267 377 773, 0746 089 140.

Áramszünet. Ma 9―16 óráig Zágonban, Nagypatakon, Kisborosnyón, Kispatakon és Feldobolyban, péntekig naponta 8―15 óráig Kézdimárkosfalván a 2-es transzformátor körzetében, szerdán 10―12 óráig Felsőlemhényben a 2-es és 3-as transzformátor körzetében szünetel az áramszolgáltatás.

Népdalvetélkedő

A kézdivásárhelyi Vigadó­ban szerdán 9 órától tartják a Háromszéki népdalbarátok vetélkedőjének megyei szakaszát. A kisiskolásoknak meghirdetett vetélkedőn a négy évfolyam külön kategóriában versenyez.

Kék fény

Csütörtök délelőtt telefonált a rendőrségre a nagyborosnyói iskola könyvelőnője, hogy férje, B. László (57) bement az irodájába, és késsel fenyegette. A helyszínre érkező rendőrök megbilincselték a támadót, és két kést vettek el tőle. Mivel ittas volt, mentőt hívtak, és kórházba szállították ellátásra. Az incidens alatt senki sem sérült meg. Az eset tisztázására kivizsgálás indult.

(Rendőrségi tájékoztató)

Közlekedés

Halálos baleset. Vasárnap délelőtt fél tizenkettőkor telefonon értesítették a rendőrséget, hogy az Oltszemet, Bodokot és Zalánpatakot összekötő községi úton, a Malom-patak medrében egy felborult traktor van, és a fülkében a vezető holtan fekszik. A helyszínelők megállapították, hogy a 34 éves bodoki lakos balesetét, valószínű, figyelmetlenség okozta, de a pontos felderítésre kivizsgálás indult.

CEC Bank Cho Oyu Northland, 2009

Majdnem a köztes táboruk alá mentek be, hiszen 5440 m-en vannak, három órára az előretolt alaptábortól — tudósított Tulit Zsombor, a CEC Bank Cho Oyu Northland, 2009 expedíció pontos helyzetéről hétfőn, román idő szerint reggel fél kilenckor. A jakok már elhaladtak, de eltévedt az egyik túlbuzgó hegymászó is, és Zsombornak a kollégáját kereső másik alpinista zsákját is kellett vinnie egy ideig. Másfél völgynyire az előretolt alaptábortól hegymászóink ama Nangpa La hágó felé közeledtek, amelyen keresztül annak idején a dalai láma Nepálba szökött. Előreláthatólag Zsombor és Éva ma már az előretolt alaptáborban pihen.

Labdarúgás

Az I. liga hétközi, 29. fordulójának mérkőzései: ma: Oţelul—Dinamo (GSP TV, 16 óra), Beszterce—Brassói FC, Farul—Urziceni (GSP TV, 18.30 óra), Buzău—Steaua (GSP TV, 21 óra); szerda: Jászvásári Poli—FC Argeş (GSP TV, 15 óra), Rapid—Otopeni (GSP TV, 17 óra), FC Vaslui—Pandurii, Craiova—Gaz Metan (GSP TV, 19 óra), Kolozsvári CFR—Temesvári FC (Antena 1, 21 óra).

Talmácsi Gábor 7. lett Jerezben

Hetedik lett az Apriliával versenyző Talmácsi Gábor a 250 cm3-esek között a gyorsaságimotoros-világbajnokság vasárnapi Spanyol Nagydíján Jerezben, míg Tóth Imre, a kategória másik magyar indulója a 16. helyet szerezte meg ugyancsak egy Aprilia nyergében. Elsőként a japán Aojama Hirosit intették le a spanyol Alvaro Bautista és az olasz Marco Simoncelli előtt a 26 körös viadalon, amelynek Talmácsi a tizedik, Tóth a 19. pozícióból vághatott neki. A további eredmények: 125 cm3: 1. Bradley Smith (brit, Aprilia) 41:49.556 p, 2. Sergio Gadea (spanyol, Aprilia) 42:03.080 p, 3. Marc Marquez (spanyol, KTM) 42:03.109 p. A vb-pontversenyben: 1. Andrea Iannone (olasz, Aprilia) 37,5 pont, 2. Smith 36,5 p, 3. Pol Espargaró (spanyol, Derbi) 31,5 p; MotoGP: 1. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 45:18.557 p, 2. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 45:21.257 p, 3. Casey Stoner (ausztrál, Ducati) 45:29.064 p. A vb-pontverseny állása: 1. Rossi 65 pont, 2. Stoner 54 p., 3. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 41 p. A következő futamot május 17-én rendezik Le Mans-ban a Francia Nagydíjért.

A Panathinaikosz a győztes

A görög Panathinaikosz nyerte a férfi kosárlabda Euroligát, miután a berlini döntőben óriási csatában legyőzte a címvédő CSZKA Moszkva együttesét. Az eredmények: döntő: Panathinaikosz—CSZKA Moszkva 73—71 (21—16, 27—12, 8—18, 17—25), a 3. helyért: FC Barcelona—Olimpiakosz 95—79.

Pacquiao kiütötte Hattont Las Vegasban

Manny Pacquiao a második menet végén kiütötte Ricky Hattont a szombat esti Las Vagas-i profi gálán, s ezzel megszerezte a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) kisváltósúlyú világbajnoki címét. Az MGM Grand kaszinóhotel különtermében tizenhatezren látták, hogy a 30 éves Fülöp-szigeteki öklöző fölényes győzelmet arat címvédő brit riválisa felett. Az angolnak 47. profi mérkőzésén ez volt a második veresége, a legutóbb Oscar De La Hoyát megsemmisítő Pacquiao pedig 53. meccsén a 48. sikerét aratta.

Szenzációs győzelem a Kentucky Derbyn

A verseny történetének egyik legváratlanabb győzelmét hozta az egyesült államokbeli Louisville-ben rendezett világhírű Kentucky Derby: az a Mine That Bird nevű ló nyert, amelyre a rajt előtt több mint 50-es nyereményszorzóval lehetett fogadni. Calvin Borel zsokéval a nyergében Mine That Bird remek hajrával hagyta maga mögött a mezőnyt a kétezer méteres futamon, s végül közel hét hossz előnnyel érkezett a célba a 153 000 néző legnagyobb ámulatára. Akik a győztes hároméves négylábúra fogadtak, tétjük valamivel több mint ötvenszeresét vehették fel boldogan, s ez a viadal történetének második legnagyobb meglepetésének számít. Ennél többet csak 1913-ban, Donerail teljesen váratlan diadalakor fizettek a bukmékerek, akkor 2 dollárért 185 járt vissza.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-05-04: Sport - x:

CEC Bank Cho Oyu Northland, 2009 (Hegymászás)

Május elsején ötezer méter fölötti akklimatizációs túrát tettek az expedíció tagjai a 4900 méter magas alaptáborból. Ruszuly Éva elmondta: nagyszerűen érzik magukat, szép az idő, hamisítatlan tibeti kék égről ragyog rájuk a nap.
2009-05-05: Magazin - x:

A sepsiszentgyörgyi iparosok kiállítása 1900-ban — Józsa Lajos

A sepsiszentgyörgyi Iparos Olvasó Egylet 1900. június 14-én tartott értekezletén elhatározták, hogy a város iparosai Hegedűs Sándor ipar- és kereskedelmi minisztert Háromszék látogatása tiszteletére ipari kiállítással lepik meg. A kiállítást a Bazár épületében rendezték meg. A kezdeményezők, és akik a hat termet megtöltő ipari termékeket átvizsgálták: Nagy Elek cipészmester, Nagy György asztalosmester, Szabó János tímármester és Kolcza Gábor csizmadiamester.